Άρθρο Σκούτα στο News247:Αγροτικές κινητοποιήσεις και πολιτικές προεκτάσεις

Άρθρο Σκούτα στο News247:Αγροτικές κινητοποιήσεις και πολιτικές προεκτάσεις

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του γραφείου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά υποστηρίζει ότι η συνέχιση των μπλόκων δεν είναι η λύση και πως τους αγρότες δεν μπορεί να εκφράσει η αντιπολίτευση

Του Παναγιώτη Σκούτα*

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών πιθανότατα να ανοίξει το δρόμο για την εκτόνωση της κατάστασης μέσα από βελτιώσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την στήριξη της αγροτικής πολιτικής. Οι βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης πρέπει να αξιολογηθούν από τον αγροτικό κόσμο και να προσμετρηθούν με τις δυσκολίες και τα γενικότερα προβλήματα που έχει να επιλύσει η χώρα. Η συνέχιση των μπλόκων δεν είναι η λύση στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους και στο διάλογο που επιθυμεί η κυβέρνηση να συνεχίσει.

Αυτό τον ένα μήνα των κινητοποιήσεων των αγροτών και του δημόσιου διαλόγου κοινωνικών φορέων και πολιτικών κομμάτων, μπορούν να βγουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι φανερό ότι η αντιπολίτευση επιδίωξε να αξιοποιήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών με απώτερο στόχο την κοινωνική έκρηξη και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Τα προβλήματα των αγροτών, όπως και το ασφαλιστικό, δεν δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είναι αποτέλεσμα των χρόνιων καταστροφικών επιλογών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Η σημερινή κυβέρνηση με δεδομένη την συμφωνία που υπήρξε επιχειρεί να διαχειριστεί τα πιο κρίσιμα μεγέθη της με διάλογο και κοινωνική ευαισθησία, να βάλει τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την αγροτική μεταρρύθμιση.

Η αγροτική οικονομία δεν θα μπορέσει να αποκτήσει δυναμική αν δεν υπάρξει ένας στοιχειώδης εθνικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Υπάρχουν τεράστια διαθρωτικά προβλήματα. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε ένα ρουσφετολογικό σύστημα επιδοτήσεων, από προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και τραπεζικών χρηματοδοτήσεων που οδηγήθηκαν σε παρασιτικές δραστηριότητες και όχι στην πραγματική αγροτική οικονομία.

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ όλη αυτή την περίοδο δεν ήταν παρά η αξιοποίηση των μπλόκων για τη δημιουργία ενός κινήματος “κατσαρόλας” αντίστοιχου των λατινοαμερικάνικων χωρών, τακτική η οποία απέτυχε οικτρά. Ουδέποτε, ούτε καν κατά την κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα και τη συμπόρευση τους με άλλους κοινωνικούς φορείς, δημιουργήθηκε τέτοιο κοινωνικό κλίμα στη χώρα.

Τα σκηνοθετημένα πλάνα “εξέγερσης”, οι στημένες και μεγεθυμένες εικόνες, οι επιθέσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ , τα παραληρήματα μπροστά στην κάμερα και η άρνηση για διάλογο με την κυβέρνηση δεν ήταν ενέργειες αγανάκτησης αλλά ενέργειες των ποιο φανατικών ακροδεξιών στοιχείων που στόχευαν στην πολιτική δημαγωγία και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Ενέργειες που δεν βάλουν κατά της κυβέρνησης αλλά εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας.

Η προσπάθεια να παραλληλιστεί η λειτουργία των ΜΑΤ με τις συνηθισμένες στο πρόσφατο παρελθόν εικόνες βίας και καταστολής έπεσε στο κενό. Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και οι συνοδοιπόροι της ΝΔ έψαχναν να βρουν μια φωτογραφία αστυνομικού να συγκρούεται με διαδηλωτές – και δυσκολεύονταν. Είναι φανερό ότι τα γεγονότα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταδικάστηκαν στη συνείδηση των πολιτών και στράφηκαν εναντίον των δημιουργών τους.

Η στήριξη από τη ΝΔ κάθε αιτήματος διατήρησης κεκτημένων προνομίων, ακόμη και των μη ορθολογικών, με ταυτόχρονη επιμονή σε νεοφιλελεύθερες οριζόντιες περικοπές για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αναμασά πολιτικές που καταδικάστηκαν επανειλημμένως από τον Ελληνικό λαό

Η πολιτική αμηχανία της λεγόμενης κεντροαριστεράς ήταν έκδηλη όλο αυτό το διάστημα των κινητοποιήσεων. Είναι πασιφανές ότι η γραμμή ταύτισης με τη ΝΔ αφήνει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι χωρίς καμιά πολιτική και κοινωνική αναφορά χωρίς πρόταση για τις μεγάλες εκσυγχρονιστικές τομές που χρειάζονται.

Συνάμα αποδείχτηκε ότι τα προβλήματα των μεγάλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων δεν μπορούν να επιλυθούν από τα πιο εύπορα τμήματα αυτών μιας και δεν εκφράζουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας αντίθετα ομνύουν στις πιο συντηρητικές πολιτικές επιλογές προς ίδιον όφελος . Το πρόβλημα της ενιαίας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών παραμένει ανοικτό τόσο σε επίπεδο αιτημάτων όσο και στο επίπεδο διαμόρφωσης αγροτικής πολιτικής.

Τα μεγάλα προβλήματα όπως και το ασφαλιστικό στους αγρότες είναι συνδεδεμένα με την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Είναι συνδεδεμένα με τις μεγάλες τομές που χρειαζόμαστε για την ανακατανομή των γεωργικών εισοδημάτων.

Αν θέλουμε να βγούμε από αυτή τη κρίση θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι με ενότητα , κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη για να κερδίσουμε τη μάχη στην επιδιωκόμενη από συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης καταστροφή της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τη στάση του ΚΚΕ και της ΛΑΕ που ταυτίζονται ουσιαστικά με τα σχέδια των δυνάμεων του νεοφιλελεύθερου τόξου. Δεν δίστασαν να υποστηρίξουν όλες τις διεκδικήσεις των πλούσιων αγροτών, μεγαλογιατρών και δικηγόρων, χωρίς να παίρνουν υπόψη την ταξική διαφοροποίηση, εντός αυτών των κοινωνικών ομάδων. Αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης ακόμη και αν δεν ωφεληθούν καθόλου εκλογικά, δεν τους ενοχλεί καθόλου μια αυτοδυναμία της ΝΔ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά τη σύμπλευση με τη ΛΑΕ, διατηρεί την ταξική και αντινεοφιλελεύθερη οπτική της και τα μέτωπα προς τη ΝΔ.

Αξιολογώντας τα δεδομένα διαπιστώνουμε ότι οι μεγάλες μάζες των άνεργων, των μισθωτών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των φτωχοποιημένων επαγγελματιών δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του πολιτικού κατεστημένου. Μεγάλο όπλο της κυβέρνησης παραμένει η συνεκτική της πολιτική για την ελληνική κοινωνία και η δυνατότητα του Πρωθυπουργού να εκφράζει το πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα. Και αυτό θα συνεχίζει να προασπίζει.

*Μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα