Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα
Οι συζητήσεις της επόμενης ημέρας, οι πολιτικές συμμαχίες και η συμβολική επίσκεψη Ερντογάν. Μπορεί η συνταγματική αναθεώρηση να πήρε την έγκριση μέσω του δημοψηφίσματος, ωστόσο απαιτείται μια σειρά από εφαρμοστικούς νόμους ώστε το πολίτευμα να "μεταμορφωθεί" σε προεδρική δημοκρατία
- 17 Απριλίου 2017 21:28
Εν μέσω επικρίσεων για την άνιση μεταχείριση – προπαγάνδα υπέρ του «ΝΑΙ» μέχρι το δημοψήφισμα, αλλά και έπειτα από σειρά ενστάσεων της αντιπολίτευσης για τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, η Αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένει πλέον την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, προκειμένου να ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Ήδη στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, αφού η Αναθεώρηση αποτελεί μόνο το πλαίσιο και θα χρειαστεί τώρα μια διαδικασία για τους νέους εφαρμοστικούς νόμους του Προεδρικού συστήματος.
Επτά νόμου και 144 άρθρα
Νομικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον 144 άρθρα σε 7 νόμους, του εκλογικού συστήματος και του νόμου περί πολιτικών κομμάτων μεταξύ αυτών. Θα ξεκινήσει δηλαδή μια νέα περίοδος αναζήτησης συμμαχιών εντός Βουλής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως ο πιο πιθανός συνοδοιπόρος της κυβέρνησης θα είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Εθνικιστικό κόμμα. Έτσι ίσως εξηγείται και η τόσο επίμονη επανάληψη του θέματος της θανατικής ποινής από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν προχώρησε τη Δευτέρα εξάλλου και σε μια συμβολική κίνηση. Επισκέφθηκε τον τάφο του Προέδρου Οζάλ με αφορμή την 24η επέτειο θανάτου του. Ο Τ. Οζάλ, υποστήριζε σθεναρά ένα Προεδρικό σύστημα κοντά σε αυτό των ΗΠΑ.
Ο Ταγγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα πως παρατήρησε ότι στην Νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχει σημαντική αύξηση των ψηφοφόρων που δεν ακολούθησαν την γραμμή του «ΟΧΙ», την οποίαν επέλεξε το κουρδικό κόμμα. Αντίστοιχα, το απόγευμα της ίδια μέρας τόνισε πως η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν ήταν η τελευταία, αλλά η πρώτη και αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν και άλλες. Είναι ξεκάθαρο πως στην νέα αυτή περίοδο που ξεκινά για τον πολιτικό βίο στην Τουρκία θα εξακολουθεί να είναι καθοριστικό και το κουρδικό ζήτημα.
Αβέβαιο το μέλλον της οικονομίας
Οι δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι δεν συζητά (η κυβέρνηση) πρόωρες εκλογές ενίσχυσαν την τουρκική λίρα, αλλά ξένοι οίκοι εκτιμούν ωστόσο πως η επίδραση αυτή είναι παροδική. Την πορεία της οικονομίας είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στις σχέσεις με την Ε.Ε., τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και η εκτόνωση ή μη, της πόλωσης που απεικονίζεται και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο προεδρεύει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε υπέρ της παράτασης κατά 3 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ στην χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε και μετέδωσαν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας επισημαίνει ότι συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τρεις μήνες.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αργότερα σήμερα και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του επί του ζητήματος.
Η Τουρκία κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Η σημερινή απόφαση ελήφθη δύο ημέρες προτού λήξει το εν λόγω μέτρο και μία ημέρα μετά τη νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.
AP Photo/Burhan Ozbilici/ΠΗΓΗ ΑΠΕ