Βραχυκύκλωμα στην κεντροαριστερά για την συνταγματική αναθεώρηση

Βραχυκύκλωμα στην κεντροαριστερά για την συνταγματική αναθεώρηση
Παλιότερη συνάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Φώφης Γεννηματά Eurokinissi

Η άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεργασία σύνθεσης και η έντονη αντίθεση των Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου περιπλέκουν το σχεδιασμό της Φ. Γεννηματά για σπάσιμο των τειχών της πόλωσης

Αλλιώς το είχε φανταστεί η Φώφη Γεννηματά: Θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθέωρηση, με επιστολή της στους πολιτικούς αρχηγούς, και θα δημιουργούσε συνθήκες εθνικής συνεννόησης σπάζοντας τα τείχη της πόλωσης. Η άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεργασία σύνθεσης και η έντονη αντίθεση των Ευ. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου ανέτρεψαν το σχεδιασμό της.

Τώρα δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις: Είτε να προχωρήσει μπροστά ακάθεκτη απομονώνοντας όποιον εναντιωθεί, είτε να αναζητήσει κάποιο πρόσχημα υποχώρησης χρεώνοντας την ευθύνη στον Αλ. Τσίπρα. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει πολιτικό κόστος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση του Ευ. Βενιζέλου, εφόσον αγνοηθεί το βέτο του σε ένα τόσο κεντρικό ζήτημα, ενώ δεν αποκλείονται διαρροές προς τα αριστερά εάν φανεί στην πράξη ότι η Φ. Γεννηματά είναι όμηρος της δεξιάς πτέρυγας του Κινήματος Αλλαγής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνεργάτες της Φ. Γεννηματά που στοιχηματίζουν υπέρ και των δύο ενδεχομένων. Αλλοι πιστεύουν ότι θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ηγηθεί των ενωτικών προσπαθειών με φόντο και τα εθνικά θέματα, άλλοι εκτιμούν ότι με την πρώτη αφορμή θα αποστασιοποιηθεί. Το βέβαιο είναι ότι δεν θέλει να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό για να αποφύγει τη δημιουργία εντυπώσεων και επιλέγει την πραγματοποίηση συζήτησης στη Βουλή για να μη φανεί ότι δημιουργεί μέτωπο συνεργασίας με τον Α. Τσίπρα.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν θα μαζευτούν 50 υπογραφές βουλευτών για να κινηθεί η αναθεωρητική διαδικασία και από ποια κόμματα θα προέρχονται. Αν πρόκειται για βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητων εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί δυναμική αντιδεξιάς σύγκλισης

Ο βαθύς διχασμός στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αποτυπώνεται σε εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις. Ο Ευ. Βενιζέλος με ανάρτησή του στα social media κλιμάκωσε την αμφισβήτησή του στην πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά, με το επιχείρημα ότι όχι απλώς δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία αλλά επιπλέον ότι “προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν” όταν ο ίδιος προαναγγέλλει ειδικά δικαστήρια (“Η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς. Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών).

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ υποστήριξε ότι “η απόφαση του Κινήματος Αλλαγής, το σωστό ύφος και περιεχόμενο της επιστολής της κ. Γεννηματά καθώς και το σωστό ύφος και περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του πρωθυπουργού έχουν δημιουργήσει μία de facto πολιτική δέσμευση ενώπιον των πολιτών για άμεση εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχωρήσεων. Εκτός αν κάποιος αποφασίσει να απεμπολήσει την ιστορική του ευθύνη κι έτσι να κατακρημνιστεί στη συνείδηση των πολιτών”.

Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη τα επόμενα 24ωρα η Φ. Γεννηματά θα έχει συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα