Ο ‘θριαμβευτής’ Ερντογάν καταδικάζει τους ‘σταυροφόρους’ της Δύσης
Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν στον Τούρκο πρόεδρο οι οπαδοί του στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν επέκρινε τα σχόλια των διεθνών παρατηρητών για το δημοψήφισμα. Σε στάση αναμονής οι ΗΠΑ
- 17 Απριλίου 2017 20:13
Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα χιλιάδες Τούρκοι στον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.
Mόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα κατά την επιστροφή του στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, πλήθος υποστηρικτών του τον υποδέχθηκε. Ενώπιόν τους ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «τα πράγματα (θα πάνε) καλύτερα» αφού τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, η αυτοκινητοπομπή του οποίου διέσχισε τους δρόμους της Άγκυρας με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο, υπό τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής για να τον χαιρετίσουν, δεν έδωσε καμία απάντηση στις κατηγορίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.
Σε ομιλία του από το πολυσυζητημένο νέο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ξεκίνησε και πάλι με αναφορά στην θανατική ποινή, ενώ έστρεψε τα βέλη του στους διεθνείς παρατηρητές και την επιτροπή του ΟΑΣΕ που νωρίτερα χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα κατώτερο των διεθνών κριτηρίων: «Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ’ όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».
Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς
Ο κ. Ερντογάν αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοι του είπαν ψέμματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατά 50, αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή. Συνέχισε κατηγορώντας την Ε.Ε. που έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στον θάλαμο αναμονής. Υπενθύμισε το Brexit και είπε ότι “δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η Ε.Ε. αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν”. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.
Σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία θα διεξάγει όσες επιχειρήσεις χρειαστεί, όποτε αυτό χρειαστεί, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.
Ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία δεν ήταν η τελευταία επιχείρηση στην περιοχή αλλά η πρώτη.
Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί η συνταγματική αναθεώρηση αρχής γενομένης από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.
Αψηφώντας τις σφοδρές επικρίσεις, το κυβερνών κόμμα ήδη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στα τέλη Απριλίου στον Ερντογάν να επιστρέψει στους κόλπους του, κάτι που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, αφού έως σήμερα ο πρόεδρος δεν μπορούσε να είναι μέλος ενός κόμματος.
‘Προκατηλειμμένοι οι διεθνείς παρατηρητές’
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του αντέδρασε στην έκθεση της επιτροπής των διεθνών παρατηρητών, στην οποία αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δημοκρατικά κριτήρια.
Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων. Και τονίζει ότι, με λύπη διαπιστώνει τις πολιτικού περιεχομένου καταγγελτικές εκφράσεις, στην συνέντευξη τύπου και την πρώτη έκθεση. Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.
«Κατά βάση, οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις που έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, λίγο πριν από το δημοψήφισμα δείχνει ότι η επιτροπή ήρθε στην Τουρκία προκατηλειμμένη και δεν λαμβάνει υπ’ όψη της αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εν λόγω έκθεση πρώτων παρατηρήσεων είναι προβολή αυτής της μεροληπτικής και προκατηλειμμένης προσέγγισης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε στάση αναμονής η Ουάσινγκτον
Η Ουάσιγκτον δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν, όμως καταγράφει τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών «όποια κι αν είναι η ψήφος τους».
«Οι δημοκρατίες είναι ακόμα πιο ισχυρές όταν σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, ιδίως στα δύσκολα ζητήματα» επισήμανε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Τουρκία, για την οποία οι δεσμεύσεις υπέρ ενός κράτους Δικαίου κι ενός ελεύθερου και πλουραλιστικού Τύπου είναι απαραίτητες» συμπλήρωσε ο ίδιος σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη σε δημοσιογράφους.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Μαρκ Τόνερ η Ουάσιγκτον λαμβάνει υπόψη «τις παρατυπίες που καταγράφθηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας και το άνισο βήμα της δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας, που εκτυλίχθηκε ενώ βρίσκεται σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης».
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει την πλήρη έκθεση της αποστολής των παρατηρητών, που αναμένεται να εκδοθεί σε αρκετές εβδομάδες από σήμερα.
(Φωτογραφία: Yasin Bulbul/Presidential Press Service via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ)