Αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, με τον ίδιο επικεφαλής, θέλει ο Σαμαράς
Εισηγήσεις στον πρόεδρο της Ν.Δ να απευθύνει σχετική πρόσκληση άμεσα σε Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ, που δε φαίνεται όμως πιθανόν -τουλάχιστον τώρα- να μετάσχουν σε μία “συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων” που θα εξυπηρετούσε κυρίως τον κ.Σαμαρά και την προσπάθεια του να επανιδρύσει τη Ν.Δ
- 20 Απριλίου 2015 06:35
Επικεφαλής ενός αντί- ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, κάτω από την “ταμπέλα” μίας συμμαχίας των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της χώρας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, φιλοδοξεί να τεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα καταστήσουν επιτακτική την έκφραση των ευρωπαϊστών ψηφοφόρων.
Το ερώτημα είναι εάν θα βρει ανταπόκριση σε μία τέτοια προσπάθεια- ειδικά όσο το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό και η διαπραγμάτευση μετέωρη.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας με την έννοια συντονισμού των αντιπολιτευτικών κινήσεων σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ άμεσα, ακόμη και εντός της εβδομάδας. Οι ρεαλιστές στο γαλάζιο στρατόπεδο ωστόσο σημειώνουν ότι Σταύρος Θεοδωράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος δε θα είχαν λόγο -τουλάχιστον τώρα- να μετάσχουν σε μία “συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων” που θα εξυπηρετούσε κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος την προσπάθεια επανίδρυσης της Ν.Δ με δυνάμεις και απο το πασοκικό χώρο.
Αντίστοιχη πρόσκληση είχε απευθύνει λίγο μετά τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου ο κ.Σαμαράς (ο οποίος μιλούσε και προεκλογικά για την ανάγκη ενίσχυσης του φιλοευρωπαϊκού μετώπου με τη Ν.Δ σε κυρίαρχο ρόλο), χωρίς πάντως ανταπόκριση. Εν τω μεταξύ τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, χωρίς να είναι ούτε ορατή η λύση ούτε οριστικό το αδιέξοδο.
Εφόσον όμως η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ θέλει να είναι εκείνος το πρόσωπο που θα συσπειρώσει εκ των πραγμάτων τους ψηφοφόρους που φοβούνται την έξοδο από το ευρώ- όπως είχε συμβεί και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του 2012.
Ακόμη όμως και στο χώρο της κεντροδεξιάς πολλοί αμφισβητούν εάν και κατά πόσον ο κ.Σαμαράς μπορεί να εκφράσει αυτό το χώρο. Θέτουν επίσης το ερώτημα ποια θα είναι η τύχη της Ν.Δ και του αρχηγού της εφόσον τελικώς υπάρξει συμφωνία, αναφέροντας και τις πληροφορίες περί σύγκλισης στο Brussels Group όσον αφορά στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,2% για το 2015.
Ανεξάρτητα πάντως από την απάντηση του κ.Βενιζέλου σε μία πρόταση άτυπης συνεργασίας, ο κ.Σαμαράς είναι δεδομένο πως σχεδιάζει την επανίδρυση της Ν.Δ με δυνάμεις και από το ΠΑΣΟΚ. Οι προσυνδιασκέψεις της Ν.Δ αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες για να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από την πρόσκληση αυτοδιοικητικών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Σγουρός και ο Γιώργος Καμίνης.