Αποτελέσματα εκλογών: Μουδιασμένοι στη ΝΔ μετά την ήττα

Αποτελέσματα εκλογών: Μουδιασμένοι στη ΝΔ μετά την ήττα
ΑΘΗΝΑ// ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 -ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΔ.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Τι φταίει για την τρίτη κατά σειρά ήττα μέσα σε ένα χρόνο; Ποιες είναι οι προθέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την επόμενη μέρα που απορρίπτει την «εθελούσια έξοδο» από την προεδρία. Τι στάση θα κρατήσουν οι Καραμανλικοί και οι "συνιστώσες της ΝΔ";

Μουδιασμένοι και ως ένα βαθμό αμήχανοι είναι στη ΝΔ από το εύρος της ήττας στα αποτελέσματα των εκλογών. Η διαφορά των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε κυριολεκτικά το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς το χειρότερο σενάριο το οποίο φέρονται να εξέταζαν οι επιτελείς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης, ήταν μια ήττα της τάξης των τριών μονάδων διαφορά το πολύ.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον στην ηγεσία της ΝΔ είναι κατά πόσο αυτή η καθαρή και μη αναμενόμενη ως προς το μέγεθος ήττα είναι διαχειρίσιμη πολιτικά. Συνακόλουθο ερώτημα είναι στο πλαίσιο αυτό κατά πόσο η γαλάζια παράταξη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύκλο βαθύτερης εσωστρέφειας και εσωκομματικής περιδίνησης, τη στιγμή που όπως οι ίδιοι εκτιμούν η νέα κυβέρνηση είναι δύσκολο να μακροημερεύσει.

Στη βάση όλων των παραπάνω βασικό σημείο που θα ξεκλειδώσει τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ είναι το τι προτίθεται να κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς ήδη από το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκαν στελέχη που θέτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέμα αλλαγής πολιτικής πλεύσης της ΝΔ και εμμέσως ανοίγουν και θέμα ηγεσίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν άμεσες και δείχνουν διάθεση από μεριάς του να μην προχωρήσει σε «εθελούσια έξοδο», αλλά και να μην μπει εμπόδιο σε εξελίξεις που θα τον υπερβαίνουν. Ο ίδιος φρόντισε να διαμηνύσει προς τους επίδοξους δελφίνους ότι όλα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της ηγεσίας θα τεθούν στα όργανα.

Τα μηνύματά του πάντως είχαν καταρχήν βασικούς αποδέκτες τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη που άνοιξαν το ζήτημα της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας της ΝΔ αμφισβητώντας βασικές επιλογές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όπως ο «μεσαίος χώρος» και το ιδιαίτερα συναινετικό προφίλ που έδειξε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι σ’ αυτά τα ζητήματα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φρόντισε να θέσει όρια σημειώνοντας με νόημα ότι «και η ΝΔ έχει τις συνιστώσες της».

Σε κάθε περίπτωση πάντως τις επόμενες μέρες αναμένονται να συγκληθούν τα κομματικά όργανα (κοινοβουλευτική ομάδα και κεντρική πολιτική επιτροπή) με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου της ΝΔ. Στις αρχικές σκέψεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαίνεται να απορρίπτεται η επίσπευση των διαδικασιών του συνεδρίου που έχει οριστεί για την ερχόμενη άνοιξη.

Απόλυτη ως προς την ανάγκη να μην ανοίξει τώρα θέμα ηγεσίας εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έσπευσε από τους πρώτους να συνομιλήσουν δια ζώσης με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη αμέσως μόλις καθάρισε το εκλογικό τοπίο. Από τη Λεωφόρο Συγγρού απέφυγαν επίσης κάθε διαρροή γύρω από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο πρόεδρος του κόμματος με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Τις τελευταίες ώρες πάντως τίθεται ένα θέμα ως προς τη στάση των στελεχών του καραμανλικού στρατοπέδου που είναι και το πολυπληθέστερο, καθώς το μέγεθος της ήττας δυσχεραίνει τις διαθέσεις απόλυτης στήριξης της ηγεσίας της ΝΔ.

Γεγονός όμως είναι ότι σε επίπεδο κατώτερου και μεσαίου στελεχικού δυναμικού έχει ανοίξει μια συζήτηση για τα βαθύτερα αίτια της ήττας της ΝΔ και σύμφωνα με αυτό τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, επισημαίνεται ότι όσο οι εσωκομματικές συζητήσεις στη ΝΔ εξαντλούνται στα πρόσωπα, στα φέουδα και στη διατήρηση των ισορροπιών στο κόμμα, η ΝΔ θα βυθίζεται βαθύτερα σε κρίση.

Κατ’ ουσίαν οι απόψεις αυτές όπως εκδηλώνονται τις διαπερνάει μια κόκκινη κλωστή που συμπυκνώνεται στην εκτίμηση ότι το κακό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου του 2015 είναι συνέχεια της ήττας των ευρωεκλογών του 2014, των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και της ήττας του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα