Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια. Αρχίζει το μεγάλο ‘ξεσκόνισμα’
Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης τα δημοσιονομικά. Παραμένει το χάσμα στους κύκλους των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό. Στις αποκρατικοποιήσεις περνά τα επόμενα 24ωρα η σκυτάλη των διαβουλεύσεων. Ασαφές παραμένει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του κουαρτέτου
- 23 Φεβρουαρίου 2016 08:45
“Δουλειά” πιάνουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην Αθήνα το τελευταίο 24ωρο.
Με στόχο η διαπραγμάτευση – τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο – να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να αρχίσουν να κλείνουν μια προς μια οι εκκρεμότητες, τα κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να κάνουν για μια ακόμη φορά “φύλλο και φτερό” κάθε πτυχή του κρατικού προϋπολογισμού. Στόχος των κλιμακίων ένας: Να είναι σε θέση να μεταφέρουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στους προϊσταμένους τους όταν εκείνοι επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στην πρώτη γραμμή των διαβουλεύσεων αναμένεται να τεθεί το δημοσιονομικό σκέλος, το οποίο άλλωστε αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει την επιτυχία της διαπραγμάτευσης.
Οι πληροφορίες θέλουν, μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, να υπήρξε μερική σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για φέτος. Οι αρχικές εκτιμήσεις των δανειστών το τοποθετούσαν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, όμως ο πήχης φαίνεται τελικά πως πέφτει χαμηλότερα, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο περί πρωτογενούς πλεονάσματος 0,20% το 2015 έναντι μνημονιακής πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρεται να θέλουν τους δανειστές να αποδέχονται πως πράγματι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη πέρυσι, όμως αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως ο δρόμος είναι “στρωμένος με ροδοπέταλα” και αυτό γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος μόνο ευέλικτοι δεν είναι. Υπενθυμίζεται εδώ πως, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, η Ελλάδα πρέπει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% από το 2018 και έπειτα.
Αυτοί και μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ήδη διχάσει το στρατόπεδο των δανειστών, με τους Ευρωπαίους να τους “μεταφράζουν” σε μέτρα περίπου 6 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι και το 2018 και το ΔΝΤ, από την πλευρά του, να ανεβάζει τον πήχη ακόμη και στα 9 δισ. ευρώ.
Μετά το δημοσιονομικό πεδίο, σειρά αναμένεται να πάρει τα αμέσως επόμενα 24ωρα και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η πλευρά των δανειστών δεν έχει σταματήσει να ασκεί πιέσεις, αφού έχει ζητήσει από καιρό απτά αποτελέσματα.
Το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει θεσπιστεί πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να λάβει το “πράσινο φως” από τους θεσμούς και να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.
Την ίδια ώρα, πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, προκειμένου να δρομολογηθεί η τελική – και πιο καθοριστική – φάση της πρώτης αξιολόγησης.
Η ελληνική πλευρά δίνει μάχη για να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο έως τις αρχές Μαρτίου – και συγκεκριμένα έως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου – για να καταγραφεί μερική έστω πρόοδος και να τεθούν τα θεμέλια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).