Χατζηδάκης στο News247: Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής

Χατζηδάκης στο News247: Θα ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι έτοιμο “στην ώρα του” αφήνοντας να φανεί ότι δεν αποκλείει ραγδαίες πολιτικές ή και εκλογικές εξελίξεις. Δεν αποκλείει η αδειοδότηση των καναλιών να καταπέσει νομικά. Τι λέει για ΟΝΝΕΔ, αγρότες, Ποτάμι

Τη χρυσή τομή μεταξύ πολυσυλλεκτικότητας και υπευθυνότητας αναζητεί η Νέα Δημοκρατία, όπως διαμηνύει μιλώντας στο News247 ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης.

“Πιστεύαμε ότι χειρότερα δεν γίνεται, όμως να που όλα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας της αριστεράς την πληρώνουν και πάλι κυρίως οι ασθενέστεροι”, υποστηρίζει ο κ.Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας στους αγρότες τι τους έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι η ΝΔ δε θα υποσχεθεί μαγικές συνταγές και τονίζει “Θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής”, καθώς και ότι: “Δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το μνημόνιο ούτε να το χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι”.

Στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ο κ.Χατζηδάκης αποφεύγει να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα λέγοντας μόνον ότι “θα είναι έτοιμο στην ώρα του”, καθώς: “Ο πολιτικός χρόνος που διαθέτουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένος και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό”. Δείχνει έτσι να μην αποκλείει ραγδαίες πολιτικές ή ακόμη και εκλογικές εξελίξεις.

Καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος στην ανοιχτή πρόσκληση της ΝΔ σε εμπειρογνώμονες για τη σύνταξη του προγράμματος, ο κ.Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει πως είναι αυτονόητο ότι τα κομματικά στελέχη της ΝΔ θα έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος, ενώ θα υπάρξει και διαβούλευση με τους φορείς, αλλά προσθέτει: “Όμως ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα δεν μπορεί να περιοριζόμαστε μόνο σ’ αυτούς που ξέρουμε. Οφείλουμε επίσης να κάνουμε συνεχή ανοίγματα στην κοινωνία, να ψάχνουμε και να αναζητούμε το καινούργιο.”

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί κατά του κυβερνητικού σχεδίου για τα κανάλια, το οποίο αποκαλεί “εμπνευσμένο από τη Βόρεια Κορέα”, διότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ανορθόδοξες πρακτικές αντίθετες και με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.

“Η ΝΔ δεν αρνείται ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση”, σημειώνει και προβλέπει ουσιαστικά ότι δεν αποκλείεται ένας νέος βασικός μέτοχος: “Βεβαίως, η κυβέρνηση εφόσον έχει δίκιο δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Αν οι ρυθμίσεις της είναι τόσο σύγχρονες και σύμφωνες με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αμφισβητηθούν από πουθενά. Αν όμως έχει δίκιο η αντιπολίτευση και στο συγκεκριμένο θέμα θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό. Το απόλυτο τίποτα!”

Ενδιαφέρον έχει και το σχόλιο του ως πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ για την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γαλάζια νεολαία:

“Κανείς δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στη νεολαία και νομίζω ότι τελικά όλα θα κυλήσουν ομαλά και η ΟΝΝΕΔ θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο. Ο Σάκης Ιωαννίδης έχει προσφορά στην παράταξη, άφησε το αποτύπωμα του στην ΟΝΝΕΔ και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει από άλλη θέση.”

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Χατζηδάκη στο News247:

Ως αντιπρόεδρος έχετε αναλάβει τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Ποιο θα είναι το πολιτικό του στίγμα, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχει και λέγεται μνημόνιο;

Εμείς δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το μνημόνιο ούτε να το χρησιμοποιήσουμε ως άλλοθι. Το μνημόνιο έχει συγκεκριμένα θεματικά και χρονικά όρια που φιλοδοξία και υποχρέωσή μας είναι να τα υπερβούμε.

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα είναι προσανατολισμένο στην μετά μνημόνιο εποχή. Θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα, αλλά παράλληλα θα περιγράφει τη Ελλάδα που οραματιζόμαστε: μια Ελλάδα της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής συνοχής. Αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για να περάσουμε από την διανομή της φτώχειας –διαχρονική πολιτική της Αριστεράς – στην παραγωγή του πλούτου. Με ενίσχυση της παραγωγικότητας, επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασία για τους αδύνατους.

Φιλοδοξία μας, συνεπώς, είναι να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Που θα υιοθετεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα βρίσκεται μακριά από λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες. Που θα απαντάει στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, χωρίς να υπόσχεται θαύματα.

Και επιμένω σ’ αυτό: εμείς δεν είμαστε θαυματοποιοί όπως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχετε στο κόμμα της ΝΔ πρόσωπα ικανά να συντάξουν πρόγραμμα και αναζητήσατε με ανοιχτή πρόσκληση εμπειρογνώμονες; Και καθώς η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει σήμερα, είχατε αιτήσεις;

Είναι αυτονόητο ότι τα κομματικά στελέχη της ΝΔ θα έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος. Επίσης θα διαβουλευτούμε με τους φορείς – κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, επαγγελματικές ομάδες κλπ.

Όμως ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα δεν μπορεί να περιοριζόμαστε μόνο σ’ αυτούς που ξέρουμε. Οφείλουμε επίσης να κάνουμε συνεχή ανοίγματα στην κοινωνία, να ψάχνουμε και να αναζητούμε το καινούργιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο απευθύναμε πρόσκληση στους εμπειρογνώμονες. Είναι ένα κάλεσμα στους επιστήμονες που διαθέτουν πιο εξειδικευμένες θέσεις στα θέματα και μπορεί να καταθέσουν νέες ιδέες και προτάσεις για την εκπόνηση του προγράμματος.

Θεωρώ, δε, πολύ σημαντικό ότι αυτή η πρωτοβουλία μας βρήκε ανταπόκριση και εστάλησαν εκατοντάδες βιογραφικά μέσα σε μόνο μία εβδομάδα.

Πότε σχεδιάζετε να έχει ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ; Και φοβάστε ότι μπορεί να σας έχουν προλάβει οι εξελίξεις;

Ο πολιτικός χρόνος που διαθέτουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένος και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό.

Προσπαθούμε να τρέξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα χωρίς όμως αυτό να αποβεί εις βάρος της ποιότητας της δουλειάς που κάνουμε.

Σε κάθε περίπτωση το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

Ο κ.Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στο News247 εκτίμησε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εκφράσει τους πολίτες που έχουν βαρεθεί το λαϊκισμό καθώς όπως είπε: “Ο κ.Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος που βρίσκεται πολύ πίσω από τις απόψεις του, ενώ το Ποτάμι δεν έχει κανένα βαρίδι”. Πως το σχολιάζετε, δεδομένου και ότι ως υπουργός είχατε δεχθεί επιθέσεις από συναδέλφους σας βουλευτές της αποκαλούμενης λαϊκής δεξιάς;

Εάν ευσταθούσε ο ισχυρισμός του κ. Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ αρχηγός της Ν.Δ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η βάση της ΝΔ εξέλεξε ένα πρόεδρο με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη ατζέντα. Και του έδωσε εντολή να ανανεώσει τη ΝΔ και να την κάνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Νομίζω ότι αυτή η εντολή είναι μια τεράστια δύναμη που μας επιτρέπει να εργαστούμε με συνέπεια για να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού στην πατρίδα μας.

Ανησυχείτε ότι από τον αγροτικό κόσμο έχετε απώλειες προς τα δεξιά; Και πως θα το αντιμετωπίσετε;

Εμείς δεν υποσχεθήκαμε στους αγρότες λαγούς με πετραχήλια. Τους μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας και τους ξεκαθαρίσαμε ήδη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ότι στα θέματα τους θα επιχειρούσαμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης προβάλλοντας στις Βρυξέλλες τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αγροτικού κλάδου, μικρός κλήρος, μεγαλύτερο κόστος παραγωγής κλπ. Ο κ. Τσίπρας έσπειρε ανέμους – σας θυμίζω για παράδειγμα ότι τότε θεωρούσε υπερβολικό το 13% φορολόγηση ενώ τώρα το κάνει 26%– και τώρα θερίζει θύελλες.

Τελικά η ΝΔ πρέπει να στραφεί προς το κέντρο ή δεξιά; Έχει καν η συζήτηση αυτή νόημα, έχετε κάτι να προτείνετε στους πολίτες εκτός από την εφαρμογή ενός μνημονίου που και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει υιοθετήσει, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η αριστερά μπορεί να το κάνει με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία;

Εάν δεν ακολουθούσαμε τον τελευταίο χρόνο την επιπόλαια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα αυτή την ώρα θα είχε βγει από το μνημόνιο. Αυτό είναι το κόστος του λαϊκισμού!

Πιστεύαμε ότι χειρότερα δεν γίνεται, όμως να που όλα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας της αριστεράς την πληρώνουν και πάλι κυρίως οι ασθενέστεροι. Συμπολίτες μας που περίμεναν να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, βρέθηκαν χωρίς καθόλου μισθό, καθώς οδηγήθηκαν στην ανεργία!

Εμείς δεν θα κάνουμε ιδεολογικό σεμινάριο με την πολιτική μας. Ναι, είμαστε το κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Δεν το αρνούμαστε. Και μια βασική διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς δεν υιοθετούμε τις μαγικές συνταγές και δεν θα μιλήσουμε με πολιτικές σαπουνόφουσκες. Εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής.

Η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά υπεύθυνο που θέλει να μείνει μακριά από τα μεγάλα λόγια. Γιατί τα μεγάλα λόγια πληρώνονται όχι μόνο από αυτόν που τα λέει, αλλά από το σύνολο του ελληνικού λαού.

Πιστεύετε ότι είναι προς όφελος της ΝΔ να ταυτίζεται με αφορμή την αδειοδότηση των καναλιών με αυτούς που ο Κώστας Καραμανλής είχε αποκαλέσει νταβατζήδες; Δεν μπορούσατε να καταγγείλετε το ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα δημιουργίας νέου συστήματος διαπλοκής, απλώς απέχοντας από την ψηφοφορία στη Βουλή; Και μήπως τελικά ήταν λάθος που δεν συναινέσατε στη συγκρότηση ΕΣΡ; Διότι με την άρνηση σας δώσατε στην κυβέρνηση την αφορμή να αναθέσει στον κ.Παππά το διαγωνισμό…

Σας θυμίζω ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει ταχθεί εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου για τα κανάλια. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ανορθόδοξες πρακτικές που είναι αντίθετες και με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.

Στην πραγματικότητα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το οποίο να υπηρετεί στενά τα κομματικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκουν να κλείσουν κανάλια που δεν τους είναι αρεστά και να διαμορφώσουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας –εμπνευσμένο μάλλον από τη Βόρειο Κορέα– στο οποίο ο υπουργός καναλάρχης θα ρυθμίζει ακόμα και τον αριθμό των εργαζομένων στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.

Η ΝΔ δεν αρνείται ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση, ασφαλώς χρειάζεται. Και το συγκεκριμένο θέμα ήταν μια ευκαιρία ώστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεννοηθούμε για να γίνει μια καινούργια αρχή. Μόνο που δεν είναι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης.

Βεβαίως, η κυβέρνηση εφόσον έχει δίκιο δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Αν οι ρυθμίσεις της είναι τόσο σύγχρονες και σύμφωνες με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αμφισβητηθούν από πουθενά. Αν όμως έχει δίκιο η αντιπολίτευση και στο συγκεκριμένο θέμα θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό. Το απόλυτο τίποτα!

Έχετε διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Ο Σάκης Ιωαννίδης υπέβαλε πρόσφατα την παραίτηση του καταγγέλλοντας ότι η απόφαση να επισπευσθεί η εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ ήταν αντικαταστατική. Πέραν του εάν τηρήθηκε το καταστατικό, ήταν πολιτικά έξυπνη κίνηση να ανοίξει ένα μέτωπο στη νεολαία αυτή τη στιγμή;

Κανείς δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στη νεολαία και νομίζω ότι τελικά όλα θα κυλήσουν ομαλά και η ΟΝΝΕΔ θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο.

Ο Σάκης Ιωαννίδης έχει προσφορά στην παράταξη, άφησε το αποτύπωμα του στην ΟΝΝΕΔ και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει από άλλη θέση.

πηγή φωτογραφίας: intime

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα