Δεν μπορεί να το’ πες Μπόρις: ‘Το Brexit δεν σημαίνει έξοδος από την Ευρώπη’
Το Brexit δεν σημαίνει έξοδος από την Ευρώπη σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Τι είπε για το "παγκόσμιο προφίλ" της χώρας του στην πρώτη του μέρα στη νέα δουλειά που αναλαμβάνει μετά το δημοψήφισμα (Vid)
- 14 Ιουλίου 2016 17:48
Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας επί πρωθυπουργίας Μέι, είναι ο Μπόρις Τζόνσον και σήμερα έκανε τις πρώτες δηλώσεις του από τη νέα του θέση.
Ο Τζόνσον ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα και στις πρώτες δηλώσεις του σαν ΥΠΕΞ, έσπευσε να προσπαθήσει να απεμπλέξει το “ναι” στο Brexit, από την έξοδο από την Ε.Ε. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ποικίλα σχόλια στην πατρίδα του αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
“Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και αποχώρηση από την Ευρώπη. Θα κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις και τις συμφωνίες μας με την άλλη πλευρά”, είπε ο Τζόνσον χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους του Τύπου.
“Το ότι θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρώπη. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του γεγονότος ότι αποχωρούμε από την Ε.Ε. και των σχέσεών μας με την Ευρώπη, οι οποίες θα ενισχυθούν”, επέμεινε.
Ο ίδιος υποσχέθηκε μια “πιο ισχυρή Βρετανία στην παγκόσμια σφαίρα με περισσότερες διεθνείς σχέσεις – συμφωνίες, με ένα πιο δυνατό παγκόσμιο προφίλ. Να αναδιαμορφώσουμε το προφίλ μας στην υφήλιο”.
“Με μεγάλη χαρά έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (Τζον) Κέρι, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με αυτήν την ανάλυση. Η θέση του είναι ότι μετά το Brexit και μετά τις διαπραγματεύσεις, αυτό που πραγματικά θα ήθελε να δει… είναι μια μεγαλύτερη παρουσία της Βρετανίας στο εξωτερικό, μια σημαντικότερη παρουσία στη διεθνή σκηνή” πρόσθεσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου.
“Μια απόφαση όπως εκείνη (του δημοψηφίσματος της) 23ης Ιουνίου, αναγκαστικά, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Δεν είναι το αποτέλεσμα που ανέμεναν και διατυπώνουν τις απόψεις τους ελεύθερα και ειλικρινά”, τόνισε μεταξύ άλλων για να αναφέρει σχετικά με τις κατηγορίες που έχει δεχθεί από τον Ζαν Μαρκ Ερό ότι η καμπάνια του βασίστηκε σε “ψευδείς υποσχέσεις”:
“Ο Γάλλος υπουργός μου έστειλε μια ευγενική επιστολή πριν από λίγες ώρες, στην οποία διατύπωνε την ανυπομονησία του να συνεργαστεί μαζί μου και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ Βρετανίας- Γαλλίας σε όλους τους τομείς. Αυτό ευχόμαστε να κάνουμε”.
Πρέπει να διευκρινίσουμε πάντως πως παρά τις δηλώσεις του, ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. αναμένεται να είναι εντελώς περιορισμένος, μιας και η νέα “ισχυρή κυρία” του μεγάλου νησιού έχει διορίσει ειδικό υπουργό για την υπόθεση αυτή, και συγκεκριμένα τον Ντέιβιντ Ντέιβις.
Ο Ντέιβις ήταν και εκείνος σθεναρός οπαδός της εξόδου, ωστόσο σε πρόσφατο άρθρο του στον ιστότοπο Conservative Home αναφέρει πως η χώρα του δεν θα πρέπει να βιαστεί να επικαλεστεί το Άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
“Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Μέι, η οποία πάντως έχει δηλώσει πως τα βήματα της εξόδου πρέπει να γίνουν με τρόπο “πολύ προσεκτικό”. Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της είχε ζητήσει “να κρατήσει τη χώρα όσο πιο κοντά στην Ε.Ε. γίνεται”, διασφαλίζοντας την θέση των Ευρωπαίων που ζουν στη Μ. Βρετανία και κρατώντας “ισχυρή” την οικονομία μέσω των εμπορικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί.
Όπως φαίνεται, έρχεται μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη χώρα του Μπόρις Τζόνσον και τις Βρυξέλλες.