Στο τραπέζι η πολιτική συμφωνία

Στο τραπέζι η πολιτική συμφωνία

Μπαράζ συσκέψεων σήμερα του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να χαραχθεί η τελική γραμμή που θα ακολουθηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Στην αναζήτηση της πολιτικής λύσης που θα «ξεκλειδώσει» την β΄ αξιολόγηση κινείται το Μαξίμου κάνοντας σήμερα έναν συνολικό απολογισμό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες σε διεθνές επίπεδο.

Κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος έδινε χθες το «πράσινο φως» για την επίτευξη πολιτικής συμφωνία, ενώ και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος φαίνεται πως έχουν καθοριστεί από τον ΕΣΜ σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όλα τα τελευταία 24ωρα είναι έντονες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ΔΝΤ, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα ο πρωθυπουργός θα εξετάσει με τους στενούς του συνεργάτες τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει γρήγορα ολοκλήρωση του «staff level agreement» τη στιγμή που πληροφορίες φέρουν ΔΝΤ και ΕΕ να έχουν συμφωνήσει ήδη για την είσοδο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθεί να υπάρχει για τα μέτρα που θα ζητήσει το ΔΝΤ και κατά πόσο αυτά θα μπορέσουν να αντισταθμιστούν από τα οφέλη που θα έχει η χώρα από την απομείωση του βραχυπρόθεσμου χρέους.  Το σενάριο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% φαίνεται να προσκρούει πάνω στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να τονίζουν πως νέα μέτρα από το 2018 και μετά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, καθώς η αποτύπωση του κλίματος στην κοινωνία δεν είναι θετική για την κυβέρνηση. Αυτό δείχνουν τόσο οι τελευταίες  δημοσκοπήσεις όσο και το χθεσινό μηνιαίο βαρόμετρο της Public Issue.

Σε γενικές γραμμές, πάντως  επικρατεί αισιοδοξία πως δεν θα ασκηθεί κάποιο βέτο από το ΔΝΤ και η πολιτική συμφωνία θα υλοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Ως πιθανή ημερομηνία για το επόμενο Eurogroup, όπου αναμένεται να κλειδώσουν όλες οι λεπτομέρειες, θεωρείται η 19η Δεκεμβρίου, ενώ 3 ημέρες πριν ο πρωθυπουργός θα έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Σημαντικές θεωρούνται τις επόμενες ώρες οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με ομολόγους του θέλοντας να αρχίσει να βάζει στο τραπέζι την πολιτική λύση που προωθεί η κυβέρνηση. Στο Άμπου Ντάμπι θα συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για επικοινωνία που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αύριο, καθώς θα παραστεί στην διάσκεψη της UNESCO για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα