Σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος του μετρό Θεσσαλονίκης

Σε μεγάλο βαθμό η πρόοδος του μετρό Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά το κοινό θα δει την αποβάθρα του Σταθμού «Παπάφη», απολαμβάνοντας συναυλία με την ευκαιρία της ΔΕΘ

Του Δημήτρη Μπαλή

Από καιρό έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του μετρό της  Θεσσαλονίκης. Με αποστολή στη «νύμφη» του Θερμαϊκού, είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά τη διάνοιξη των σηράγγων και το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν διανοιχθεί οι σήραγγες της Βασικής Γραμμής (100%), τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν φθάσει στο 80%, τα αρχιτεκτονικά τελειώματα στους σταθμούς είναι στο 35%, έχει ξεκινήσει και η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (6%), ενώ το αμαξοστάσιο στην Πυλαία είναι στο 90% κατασκευαστικά, εκτείνεται σε έκταση 50.000 τ.μ. και έχει δομημένη επιφάνεια 120.000 τ.μ.

Βάσει χρονοδιαγράμματος του έργου, η προμήθεια του τροχαίου υλικού θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, ενώ εντός του 2019 προβλέπεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και το 2020 η εμπορική λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης και η επέκταση προς Καλαμαριά με 5 σταθμούς.

Ο σταθμός Βενιζέλου προβλέπεται να παραδοθεί δύο χρόνια αργότερα, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο.

Πέραν αυτών, ήδη έχει δημοπρατηθεί η γεωτεχνική και η γεωλογική μελέτη για την εξάπλωση της γραμμής προς Νεάπολη, Σταυρούπολη, Πολίχνη, μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ακολουθεί η γραμμή από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό προς Εύοσμο, Μενεμένη, Κορδελιό. Απομένει και η επέκταση από την Καλαμαριά προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Μέρος της προόδου των έργων, θα έχει την ευκαιρία το κοινό της Θεσσαλονίκης να το παρακολουθήσει τόσο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσο και στην αποβάθρα του Σταθμού «Παπάφη».

Κατ’ αρχάς, στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το πρώτο αυτόματο, χωρίς μηχανοδηγό, βαγόνι του μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο έστειλε η ιταλική εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία του έργου, στο πλαίσιο της διαδικασίας προμήθειας του τροχαίου υλικού. Στο ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι, κατά τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ, θα βρίσκονται μηχανικοί και στελέχη της εταιρείας που θα ενημερώνουν τους πολίτες, ενώ θα υπάρχει διαθέσιμο οπτικοακουστικό και ενημερωτικό υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, έντυπο φυλλάδιο) για την πρόοδο του έργου του μετρό.

Εξάλλου, στον σταθμό της Παπάφη, που βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής, η Αττικό Μετρό Α.Ε., υποδεχόμενη την φετινή 82η ΔΕΘ, διοργανώνει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η συναυλία θα διεξαχθεί στο τρίτο επίπεδο του σταθμού έτσι ώστε το κοινό της εκδήλωσης να έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την κεντρική αποβάθρα του σταθμού και τις δίδυμες σήραγγες.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα