Οι Βρετανοί ζητούν συγγνώμη από την ανθρωπότητα για τον Μπόρις Τζόνσον

default image

Με απολογητικό ύφος κυκλοφόρησαν τα Βρετανικά ΜΜΕ, αντιδρώντας στο διορισμό του Μπόρις Τζόνσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά της η υποψήφια για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Angela Eagle. Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ αντίδραση του γείτονά του (Pics+Vid)

Την ανάγκη να ζητήσουν συγνώμη από τον υπόλοιπο κόσμο που ο εκκεντρικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Μπόρις Τζόνσον διορίστηκε από τη νέα πρωθυπουργό επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αισθάνθηκαν σήμερα τα ΜΜΕ της χώρας με τα ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια να βρίσκονται σε πολλά πρωτοσέλιδα.

“Ζητάμε πραγματικά συγνώμη για τον νέο υπουργό εξωτερικών μας” γράφει ο Independent σε επιστολή του προς τον υπόλοιπο κόσμο, νιώθοντας ντροπή για τον άνθρωπο που θα εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνής συναντήσεις. “Ναι είναι αυτός που δήλωσε πως οι Αφρικανοί έχουν ένα χαμόγελο που μοιάζει με καρπούζι, είναι αυτός που έβαλε τρικλοποδιά σε ένα 10χρονο παιδί αλλά τουλάχιστον δεν είναι πρωθυπουργός. Ακόμα” υπογραμμίζεται στη συνέχεια.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το καυστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Mirror:

Η υποδοχή του γείτονα

Την ίδια άποψη με τη Mirror είχε και ο γείτονας του Μπόρις Τζόνσον που δεν είναι όπως φαίνεται και τόσο χαρούμενος που με τον νέο ΥΠΕΞ τον χωρίζει μια πόρτα. Αντί να τον υποδεχτεί λοιπόν με τυμπανοκρουσίες κρέμασε στα κάγκελα έξω από το σπίτι του μια επιγραφή που έλεγε “Sorry World” δηλαδή “Συγνώμη Κόσμε”.

 

Έμεινε Σύξυλη

H Angela Eagle υποψήφια για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας βρισκόταν στο βήμα δίνοντας ομιλία σε υποστηρικτές της στο Λονδίνο, όταν κάποιος από το πλήθος τη διέκοψε φωνάζοντας πως ο Μπόρις Τζόνσον, είναι αυτός που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η βουλευτής των εργατικών με μεγάλη έκπληξη απάντησε “Τον έκαναν υπουργό εξωτερικών;” και έμεινε άφωνη για αρκετή ώρα πριν συνεχίσει ξανά την ομιλία της, ενώ πρώτα έκανε και μια στροφή γύρω από τον εαυτό της μήπως και πιστέψει όσα άκουσε,  με πολλούς παρευρισκόμενους να μην αντέχουν και να ξεσπούν σε γέλια.  Ωστόσο, όταν συνήλθε από το σοκ εξαπέλυσε ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας την ανάγκη ανάδειξης μιας κυβέρνησης με κορμό τους Εργατικούς.

“Σαδίστρια νοσοκόμα”

“Ξαφνικά διπλωμάτης”, είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για ένα “‘House of Cards’ στη Βρετανία”, αναφερόμενο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά για τα παρασκήνια της πολιτικής.

“Η πρώτη έκπληξη της Μέι: ο Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών”, είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας Le Soir, ενώ η πολωνική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα (κεντρώα και φιλοευρωπαϊκή) Gazeta Wyborcza εκτιμά πως “δεν φαίνεται να έχει τα προσόντα γι’ αυτή τη θέση”.

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για “αστείο” και υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον “σαδίστρια νοσοκόμα” και είχε συγκρίνει την ΕΕ με τον Χίτλερ.

Στη Σουηδία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έγραψε στο Twitter πως “θα προτιμούσε να ήταν ένα αστείο, όμως δεν είναι”.

Και στη Ρωσία, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, ο Αλεξέι Πουσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ο Μπόρις Τζόνσον “να μην πάσχει από τα ίδια αντιρωσικά συμπλέγματα με τον προκάτοχό του”.

Αντιδράσεις και στη Γερμανία

Αντιδράσεις – κυρίως έκπληξη και δυσαρέσκεια – προκαλεί και στην Γερμανία ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων ‘Αντον Χοφράιτερ, ο διορισμός του επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Η επιλογή αποτελεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την διαδικασία εξόδου και προκαλεί αμφιβολία για τις ικανότητες της νέας Πρωθυπουργού», δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον «θα περιφέρει την κυκλοθυμική του συμπεριφορά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», κάτι το οποίο δεν θα είναι καλό σημάδι για την συνεργασία των Ευρωπαίων με την Βρετανία.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς αρχικά νόμιζε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε, ενώ o Xριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της νέας Πρωθυπουργού να ενώσει το κόμμα της. Τον ξάφνιασε ωστόσο ότι «αυτός που οργάνωσε το Brexit, με τον τρόπο που το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με καμπάνιες τόσο μακριά από την αληθεια, τώρα πρέπει να ασκήσει ευρωπαϊκή πολιτική ή να συνεργαστεί με την Ευρώπη».

(Πληροφορίες από ΑΠΕ, Μirror, independent)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα