Εκλογές 2015: Πέντε διαγράμματα – εφιάλτης για τον επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό
Όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές το βέβαιο είναι ότι θα τα βρει πραγματικά σκούρα. Το δύσκολο έργο του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού σε 5 διαγράμματα
- 20 Σεπτεμβρίου 2015 12:47
Με τη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να κυμαίνονται -δημοσκοπικά τουλάχιστον- σε οριακά επίπεδα, λίγοι θα μπορούσαν να πουν με απόλυτη βεβαιότητα τι θα βγάλει η κάλπη της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου. Όποιος όμως και να είναι ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός ένα είναι το μόνο σίγουρο: Τσίπρας ή Μεϊμαράκης, μαζί με τα λάφυρα της νίκης θα πάρει δωράκι μία οικονομία με πολλά προβλήματα, ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και ‘τραυματισμένες’ τράπεζες.
Η πρώτη αναθεώρηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τον Οκτώβριο, όταν η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να βιώνει για τα καλά τις συνέπειες των Captal Controls και μπροστά μας θα έχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκτέλεση ενός δύσκολου κρατικού προϋπολογισμού.
Σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει αυτή την κατάσταση, το πρακτορείο Bloomberg συγκέντρωσε τα οικονομικά δεδομένα και παρουσιάζει πέντε διαγράμματα που αποτυπώνουν τον άθλο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν 19 οικονομολόγοι για το Bloomberg, το 2015 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση της τάξεως του 1,4%, παρόλο που το δεύτερο τετράμηνο του έτους ήταν αρκετά ανθεκτική με ρυθμό ανάπτυξης 0,9%. Κι αυτό διότι “οι αρνητικές επιπτώσεις των capital controls είναι μακροπρόθεσμες και μεγάλης διάρκειας” όπως σημειώνει σχετικά ο ερευνητής της ABN Amro Bank NV, Nick Kounis.
Η πρώτη προτεραιότητα τη νέας κυβέρνησης θα είναι η διάθεση 25 δισ. του προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων, που έμεινα κλειστές για τρεις εβδομάδες τον περασμένο Ιούλιο. Το ποσό ισούται με το ποσό που διέθεσαν στη χώρα οι τέσσερις μεγαλύτεροι δανειστές της στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης.
Οι υποχωρήσεις που διασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας από την οκτάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές διευκόλυναν μέχρι στιγμής την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των προϋπολογισμών για να μπορέσει να έχει πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Επιπλέον, η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας που αναμένεται να παραμείνει πάνω άνω του 25% και το 2015, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα οι οικονομολόγοι προβλέπουν οτι η ανεργία θα αυξηθεί το 2016.
“Η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει με ορατές συνέπειες στην αγορά εργασίας” σημειώνει ο Kounis και προσθέτει: “Αυτό εξηγεί μερικώς και το τάιμινγκ αυτών των εκλογών: να γίνουν πριν τα άσχημα νέα φτάσουν στα νοικοκυριά των Ελλήνων ψηφοφόρων”.
(Πηγή: Bloomberg)