Η μάχη στο πιλοτήριο και οι πυροβολισμοί στον αέρα. Τι έζησε ο πιλότος του ελικοπτέρου
Στο παρά πέντε δεν έγινε νέα απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Είχε οργανωθεί από τη σύντροφο του Ν. Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα. Απετράπη χάρη στην αντίδραση του χειριστή. Η γυναίκα, που πυροβόλησε στο εσωτερικό του, το εγκατέλειψε και κατάφερε να διαφύγει (vid+pics)
- 22 Φεβρουαρίου 2016 17:41
Υπόθεση απόπειρας αεροπειρατείας σε ελικόπτερο με το οποίο πιθανότατα είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν απόδραση κρατουμένου από τον Κορυδαλλό, απασχολεί από χθες την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πιθανολογείται ότι η επιχείρηση οργανώθηκε για την απόδραση του Νίκου Μαζιώτη και ερευνάται η συμμετοχή της καταζητούμενης συντρόφου του, Πόλας Ρούπα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελικόπτερο ενοικιάστηκε και ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής από την περιοχή της Ερμιονίδας με προορισμό τη Φθιώτιδα, αλλά καθοδόν η γυναίκα που το είχε μισθώσει ζήτησε από τον πιλότο να αλλάξει κατεύθυνση προς την Αθήνα.
Η επιχείρηση ναυάγησε όμως λόγω της αντίδρασης του πιλότου, ο οποίος αρνήθηκε να αλλάξει το προγραμματισμένο σχέδιο πτήσης .
Η γυναίκα πυροβόλησε στο εσωτερικό του ελικοπτέρου, αλλά ο πιλότος το προσγείωσε στην περιοχή της Θήβας, όπου η δράστης έφυγε τρέχοντας, εγκαταλείποντας μια περούκα και άλλο υλικό από το οποίο θα ληφθούν στοιχεία για DNA.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ωστόσο, ο πιλότος του ελικοπτέρου αναγνώρισε από φωτογραφία την Πόλα Ρούπα. Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο αποδράσεις κρατουμένων με ελικόπτερα από τον Κορυδαλλό, και συγκεκριμένα του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι, τον Ιούνιο του 2006 και τον Φεβρουάριο του 2009 αντίστοιχα, και μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων τον Απρίλιο του 2013.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) διενεργείται προανάκριση σχετικά με περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε χθες (21-02-2016) και αφορά σε ενοικίαση ελικοπτέρου από γυναίκα, η οποία κατά τη διάρκεια της πτήσης επιχείρησε, αρχικά με την απειλή όπλου και στη συνέχεια με πυροβολισμούς, να εξαναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει την προγραμματισμένη πορεία.
Ειδικότερα:
* Χθες (21-02-2016) και περί ώρα 13:45 απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας ελικόπτερο με δυνατότητα μεταφοράς έξι (6) ατόμων, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης με δρομολόγιο από το χωριό Θερμησία Αργολίδας, ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την νήσο Κύθνο Κυκλάδων
* Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε γυναίκα και βάσει της σχετικής συμφωνίας στον ενδιάμεσο σταθμό (Θεολόγο) θα πραγματοποιούνταν παραλαβή πέντε (5) επιπλέον ατόμων.
* Την 14:15 ώρα και ενώ το ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής Ερυθρών Αττικής, η ημεδαπή γυναίκα επιβάτης, με την απειλή χρήσης πυροβόλου πιστολιού, ζήτησε από τον κυβερνήτη την αλλαγή πορείας, απαιτώντας επιτακτικά την κίνηση του ελικοπτέρου προς ανατολική κατεύθυνση, δηλαδή προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής.
* Στην προσπάθεια του κυβερνήτη να αφοπλίσει την επιβάτιδα, αυτή πυροβόλησε, ενώ ακολούθησε πάλη μεταξύ τους, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου αλλά και την σταδιακή απώλεια ύψους.
* Τελικά, κατόπιν προσπαθειών του κυβερνήτη αποφεύχθηκε η πρόσκρουση στο έδαφος και το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών.
* Η επιβάτιδα, μετά την προσγείωση κατάφερε να διαφύγει, παρά τις προσπάθειες του κυβερνήτη να τη συγκρατήσει, εγκαταλείποντας στο ελικόπτερο μέρος του οπλισμού της (γεμιστήρα όπλου).
* Κατά την αυτοψία, η οποία διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών οπών στο πιλοτήριο του ελικοπτέρου, δύο στον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα και μίας στην κονσόλα οργάνων, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, ο οποίος περιείχε δεκατρία (13) φυσίγγια,
κάλυκας και φυσίγγιο πυροβόλου όπλου,
ζεύγος ακουστικών και
μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης.
Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από τη γυναίκα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, υπό στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού.
* Τα ανευρεθέντα και κατασχεθέντα πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.
* Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο κάλυκας πυροβόλου όπλου, ο οποίος ανευρέθη εντός του ελικοπτέρου, βλήθηκε από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας την 10-03-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.
* Η άγνωστη γυναίκα – επιβάτιδα του ελικοπτέρου περιγράφεται ως ηλικίας σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, αδύνατη, ύψους 1,60 με 1,65 μ., με κοντά ξανθά μαλλιά, φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων, ενώ φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, έφερε μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μια τροχήλατη βαλίτσα μικρού μεγέθους.
Η προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ υπενθυμίζεται ότι αναζητείται η καταζητούμενη μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Παναγιώτα Ρούπα.
Δίνεται στη δημοσιότητα αντίγραφο του πλαστού δελτίου ταυτότητας, που χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του ελικοπτέρου και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με ενοικίαση χώρων ή συναλλαγή της εικονιζόμενης γυναίκας με τα παραπάνω στοιχεία να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στα τηλέφωνα 10414 και 1014. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Η άφαντη Ρούπα
Η γυναίκα που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”, εδώ και χρόνια καταφέρνει να ξεφεύγει από τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία.
Γνωστή εδώ και χρόνια για τη δράση της, το 2010 συλλαμβάνεται μαζί με το σύντροφό της Νίκο Μαζιώτη και άλλα φερόμενα μέλη του “ΕΑ” και κρίνεται προφυλακιστέα, καθώς αντιμετωπίζει βαρύτατα κακουργήματα που σχετίζονται με τρομοκρατικές πράξεις (ΠΚ 187Α). Η δίκη σε πρώτο βαθμό ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου συνεχίζει και αφού ολοκληρωθεί το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης των Ρούπα – Μαζιώτη, με αποτέλεσμα -υποχρεωτικά πλέον- να αφεθούν ελεύθεροι, με περιοριστικού όρους.
Λίγους μήνες αργότερα, η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την Πόλα Ρούπα και το Νίκο Μαζιώτη, είναι ποινή κάθειρξης 50 έτη για τον καθένα. Όμως, οι δύο κατηγορούμενοι δεν ήταν εκεί για να ακούσουν τη δικαστική απόφαση. Είχαν ήδη εξαφανιστεί (το 2012) -κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των αρχών- με το ολίγων μηνών παιδί τους.
Στο στάδιο των απολογιών τους μάλιστα, η συνήγορός τους κατέθεσε επιστολές των δύο φυγόδικων προς το δικαστήριο. Η Πόλα Ρούπα μεταξύ άλλων είχε χαρακτηρίσει το Μνημόνιο του 2012 ως “μία αργή και βασανιστική ευθανασία, με στόχο τη σωτηρία του νομίσματος και την αποφυγή κατάρρευση του ευρωπαϊκού συστήματος”. Επίσης, επεσήμανε πως “δεν ένιωσα ποτέ υπόλογη. Ο μόνο κριτής είναι η επαναστατική ιστορία και οι φορείς της. Ο ΕΑ ήταν μια οργάνωση, ορόσημο για πολλούς αγωνιστές. Σήμερα είναι ορατό το κενό μιας τέτοιας επαναστατικής δράσης. Είμαι υπερήφανη και δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Είναι τιμή και χαρά μου να αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τον ΕΑ”.
Το καλοκαίρι του 2014 το ζευγάρι βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων, μετά τον εντοπισμό του Νικ. Μαζιώτη στο Μοναστηράκι και τον βαρύ τραυματισμό του από όπλο, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του. Φωτογραφίες της Πόλας Ρούπα δόθηκαν ξανά στη δημοσιότητα, το διαμέρισμα στο Μαρούσι, όπου διέμεναν, έγινε “φύλο και φτερό”, τα αποτελέσμα όμως, για τις αστυνομικές αρχές ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα πενιχρά.