Ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει Κωστή Παλαμά

Ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει Κωστή Παλαμά

Ο νέος δίσκος του τραγουδοποιού αποτελεί έναν ύμνο στο μεγάλο ποιητή, καθώς περιλαμβάνει 12 αποσπάσματα από το "Δωδεκάλογο του Γύφτου", μελοποιημένα από το συνθέτη Λουκά Θάνο (Pics+Vid)

Στην κατάμεστη από νέους αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο δημοφιλής τραγουσοποιός Γιάννης Χαρούλης,  παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης, το νέο του δίσκο με τίτλο “Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου”, που περιλαμβάνει 12 μελοποιημένα ποίημα από το ομώνυμο έργο του μεγάλου μας ποιητή, Κωστή Παλαμά και κυκλοφορεί από την MINOS EMI.

Τα τραγούδια μελοποίησε ο συνθέτης Λουκάς Θάνος, σε ένα έργο που αποπνέει αγάπη και σεβασμό στον ποιητή, πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα, ιστορικό και κριτικό λογοτεχνίας Κωστή Παλαμά, που θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών. Συνετέλεσε στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, και υπήρξε πρωταγωνιστική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής Σχολής.

Μάλιστα, ο τόπος παρουσίασης του δίσκου δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς ο Κωστής Παλαμάς διετέλεσε γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1897 έως το 1928, με τη Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής κα. Ελένη Καραμαλέγκου καλωσορίζοντας το κοινό να πλέκει το εγκώμιο του ποιητή λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο τον τιμά όχι μόνο παραχωρώντας συμβολικά την αίθουσα αλλά συνεχώς μέσω των έργων του, τα οποία διδάσκονται οι φοιτητές της Σχολής.

 

Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου είναι ένα μνημειώδες, λυρικό έργο, αποτέλεσμα της ανησυχίας του δημιουργού για τις εξελίξεις στην πατρίδα του, τις οικονομικές, κοινωνικές πολιτικές, εθνικές και πολιτιστικές της εκφάνσεις, σε μια κρίσιμη περίοδο με τον ίδιο τον ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη να το χαρακτηρίζει επίκαιρο από ποτέ και αν αποκαλύπτει πως αν και είχε σχεδιάσει την κυκλοφορία ενός άλλου άλμπουμ τελικά η τεράστια προσφυγική κρίση τον έκανε να θέλει να μιλήσει μέσα από το έργο του.

 

Άλλωστε στο ποίημα που που γράφτηκε μεταξύ 1899 και 1906 και εκδόθηκε το 1907, περιγράφεται η πνευματική διαδρομή του Γύφτου, συμβόλου της ελεύθερης ψυχής κατά την οποία γκρεμίζει το σύμπαν και το ξαναστεριώνει. Απαρνιέται τα πάντα και τα δέχεται ξανά μέσα από την τέχνη. Αιρετικός και συμπονετικός, ένα ήρωας Νιτσεϊκών διαστάσεων και προδιαγραφών, ο Γύφτος μέσα από τους δώδεκα λόγους του αποτελεί την ύψιστη έκφραση της αδούλωτης σκέψης, της δημιουργικότητας και των νέων ξεκινημάτων.

 

Παρά την έντονη εικόνα ξεπεσμού και παραίτησης, το μήνυμα του ποιητή και το όραμα του Γύφτου είναι αισιόδοξο και διαχρονικό, με τους συντελεστές της MINOS EMI να αισθάνονται περήφανοι που πρόσθεσαν ένα τέτοιο έργο στη συλλογή τους, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα παραμείνει για πολλά χρόνια αναλλοίωτο.

Ο Γιάννης Χαρούλης ερμήνευσε επί σκηνής με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, όλα τα τραγούδια του δίσκου μεταξύ των οποίων το “Από μια πατρίδα εγώ είμαι”, “Αγάπη”, “Το σπίτι που γεννήθηκα”, “Ταξιδευτής”, “Ο Διγενής και ο Χάροντας”, και “Ο Απαρνητής” κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των φοιτητών.

Ακούστε εδώ όλα τα τραγούδια του νέου δίσκου του Γιάννη Χαρούλη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα