Φωτογραφίες του Παύλου Σιδηρόπουλου που δεν έχετε ξαναδεί

Φωτογραφίες του Παύλου Σιδηρόπουλου που δεν έχετε ξαναδεί

Ανέκδοτες φωτογραφίες του Παύλου Σιδηρόπουλου από συναυλία του με τους Απροσάρμοστους στην Αγία Παρασκευή, το 1985 (Pics)

Βρισκόμαστε στο 1985. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος κυκλοφορεί το εμβληματικό “Zorba the Freak”, έναν δίσκο που βγήκε τρία χρόνια μετά το “εν λευκώ” και σηματοδοτεί μια υφολογική στροφή του Σιδηρόπουλου ο οποίος πειραματίζεται σε πιο μπλουζ και σόουλ μονοπάτια, χωρίς να ξεχνά τον ροκ εν ρολ ηλεκτρισμό του.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την EMI και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα “R’n’R’στο κρεβάτι”, την αναθεωρημένη “Απογοήτευση”, “Το ’69” σε μια διαφορετική ηχογράφηση του σε σχέση με την αντίστοιχη που υπάρχει στο “Φλου”, το “Αντε… και καλή τύχη μάγκες”, το “Μίκη Μάου(ς)”, αλλά και το “I remember Otis”. Για πρώτη φορά εδώ ο Σιδηρόπουλος γράφει και τραγουδάει στα αγγλικά στο blues κομμάτι “Clown”. Στην παραγωγή και στα vocal effects ήταν ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Στο ηχογράφηση του δίσκου συμμετείχαν και οι μουσικοί Δήμης Παπαχρήστου (ex “Ακρίτας”), Δημήτρης Πολύτιμος (ex “MGC”, “Εξαδάκτυλος”), David Lynch (ex “Jazz Fusion Quintet”, “Iskra”), Γιάννης Γιοκαρίνης (ex “Σκορπιός”), Πέτρος Σκούταρης (ex “Sharp Ties”), Γιώργος Πανούσης, Σπύρος Σούκης, Θοδωρής Παπαντίνας, Νίκος Πολίτης (ex “Εξαδάκτυλος”, “Socrates”), Βασίλης Ντάλλας κ.α. Στο σχήμα των Απροσάρμοστων εισχώρησε εκείνη την περίοδο και ο Λουκάς Γκέκας, στα πλήκτρα.

Η μπάντα συνέχισε να δίνει live με όλο και ευρύτερο κοινό, σε γνωστά κλαμπ όπως “Αν”, “Ροντέο”, “Cinema”, “Μετρό”, “Κύτταρο”, σε κινηματογράφους, φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το ’85 οι “Απροσάρμοστοι” και οι “Ταχεία Θεσσαλονίκης” του Νίκου Παπάζογλου, ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχουν στη “Biennale”.

Με τον δίσκο να είναι ακόμα “φρέσκος”, ο Παύλος και η παρέα του έδωσαν μια από τις πολλές τους συναυλίες στην Αγία Παρασκευή. Από αυτό το live μας έρχονται και οι παρακάτω ανέκδοτες φωτογραφίες του φωτογράφου Γιώργου Τουρκοβασίλη που καταγράφουν τον Πρίγκιπα πάνω στη σκηνή, στις 23 Ιουνίου του 1985.

Στη δεύτερη φωτογραφία καταγράφεται ο Παύλος με την πλάτη γυρισμένη στον φακό. Φοράει ένα μπλουζάκι που αναγράφει JOE FINN ROCKS. Πρόκειται για τον Joe Finn, σπουδαίο κιθαρίστα της Τζαζ. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο προσωπικό μπλογκ του Μανώλη Νταλούκα ο οποίος και μας έδωσε την άδεια χρήσης και αναπαραγωγής τους στο NEWS 247.

Στην πρώτη φωτογραφία, βλέπουμε τον Οδυσσέα Γαλανάκη (κιθάρα) και τον Κυριάκο Δαρίβα (ντραμς), ενώ οι νεαροί, έχουν καταλάβει την σκηνή, και δύσκολα πια, διακρίνεται, ανάμεσά τους, ο Παύλος:

 

 

 

Υπενθυμίζουμε πως ο Πρίγκιπας του ελληνικού ροκ πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1990. Φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από τον θάνατο του. Φέτος, η ΜΙΝΟS-ΕΜΙ επανακυκλοφορεί σε βινύλιο τέσσερα θρυλικά άλμπουμ του Παύλου Σιδηρόπουλου, το “Φλου” (που στην εποχή του είχε ψηφιστεί από μουσικούς συντάκτες ως το καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία της ελληνικής ροκ σκηνής), το “Εν λευκώ” του 1982, το “Zorba the freak” και, τέλος, το “Αντε και καλή τύχη μάγκες”, που μας άφησε παρακαταθήκη, καθώς ο δίσκος κυκλοφόρησε λίγο μετά τον θάνατό του.

“Μου έχει ζητηθεί πολλές φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια να γράψω ή να πω δυο κουβέντες για τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Συνήθως ο χρόνος αλλάζει τις γωνίες από τις οποίες βλέπουμε τα πράγματα. Κάθε φορά είναι διαφορετική, γιατί έχουμε προσθήκες, χρόνο, εμπειρίες, ματιά”, σημειώνει ο Οδυσσέας Ιωάννου με αφορμή την επανέκδοση. “Για κάποια πράγματα όμως η ματιά είναι ίδια, σχεδόν στερεοτυπική.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει από ό,τι θα έλεγα για τον Παύλο το 1995. Πήρε μια γενιά απ’ το χέρι και την έκανε να μην αισθάνεται ορφανή αν αγαπάει το rock και έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Τραγούδησε τους δρόμους της Αθήνας όπως κανένας. Το κέντρο, την πλατεία, τους αφώτιστους ανθρώπους και τη σύγκρουσή τους με τα τσιμέντα. Με μια ριζωμένη λύπη στη φωνή, χάρισε μερικές νίκες στους ηττημένους. Ο πρώτος, ο καλύτερος, ο πιο όμορφος”.

Φωτογραφίες: freedomgreece, Μανώλης Νταλούκας

Διαβάστε: Το βιβλίο των ηρώων του τρόμου | Συγγραφέας: Μανώλης Νταλούκας | Εκδόσεις: Οξύ, 2011. Η ερωτική ιστορία του Παύλου Σιδηρόπουλου και της Γιόλας Αναγνωστοπούλου. Η ιστορία εξελίσσεται στο τέλος της δεκαετίας του 1970 με αρχές του 1980 και περιλαμβάνει τα δημιουργικότερα χρόνια τους: ο Παύλος παρουσιάζει τους δύο δίσκους σταθμούς, το “Φλου” και το “Εν Λευκώ”, και η Γιόλα, την ποιητική συλλογή “Οξείς Μετάλλου Ήχοι”. Είναι τα χρόνια που κορυφώνεται η σκοτεινή ιδεολογία του Κίτρινου Σούρουπου.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Το ξέσπασμα / O κόσμος τους (Zodiac, 1971)

Ο Γερό-Μαθιός (Zodiac, 1971)

Ο Ντάμης ο σκληρός/ Απογοήτευση (Zodiac, 1972)

Φλου (ΕΜΙ, 1978)

Εν λευκώ (ΕΜΙ, 1982)

Zorba the freak (ΕΜΙ,1985)

Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1987)

Χωρίς μακιγιάζ – Ζωντανή ηχογράφηση (MBI, 1989)

Άντε και καλή τύχη μάγκες (ΕΜΙ, 1991)

Τα μπλουζ του πρίγκιπα (MBI, 1992)

Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI, 1993)

Εν αρχή ην ο λόγος (7η Διάσταση, 1994)

O Ασυμβίβαστος και Πέντε Σπάνια τραγούδια (Lyra, 1994)

Ταξιδεύοντας (7η Διάσταση,1996)

Επιτυχίες (ΜΒΙ,1997)

Στιγμές (Δίφωνο, 1997)

Day after Day (ΕΜΙ, EP με δύο ανέκδοτα τραγούδια, 2001)

Τα τραγούδια του Παύλου (EMI, 2002)

Επιλεγμένες Συμμετοχές

Ζωντανοί στο Κύτταρο (Zodiac, 1971)

Θεσσαλικός κύκλος, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI – COLUMBIA, 1975)

Ανεξάρτητα, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI, 1975)

Οροπέδιο, του Γιάννη Μαρκόπουλου (EMI, 1976)

Crazy love στου Ζωγράφου (ΜΙΝΟS, 1979)

Σε άλλη γη, του Σταύρου Λογαρίδη (1980)

Νοκ άουτ, του Γιώργου Χατζηνάσιου (Minos,1986)

H Συναυλία στο Ηρώδειο, του Γιάννη Μαρκόπουλου (PHILIPS, 1990).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα