Στο εδώλιο η Χρυσή Αυγή: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη δίκη του αιώνα
Στο εδώλιο κάθονται τη Δευτέρα οι 69 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης "Χρυση Αυγή", ανάμεσά τους οι Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλ. Κασιδιάρης, Χρ. Παππάς και άλλοι. Διαβάστε τι θα εξετάσει το δικαστήριο, ποιοι είναι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί και ποιες οι δυσκολίες στην ακροαματική διαδικασία
- 18 Απριλίου 2015 10:00
Είναι η Χρυσή Αυγή μία εγκληματική οργάνωση που στόχο έχει τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ζωής; Είχε η πρώην βουλευτική της ομάδα διευθυντική θέση σε αυτή την οργάνωση, η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος;
Αυτά είναι μόνο δύο από τα δεκάδες ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην πολυαναμενόμενη δίκη – σταθμό, που ξεκινάει τη Δευτέρα 20 Απριλίου στις 9:00 το πρωί, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Εκεί αναμένεται να προσέλθουν 69 κατηγορούμενοι προκειμένου να καθίσουν στο εδώλιο. Ανάμεσά τους και τα 16 μέλη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως ο φερόμενος “ηγέτης” Νικ. Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, ο Χρ. Παππάς, ο Ιω. Λαγός και ο προφυλακισμένος Ηλ. Κασιδιάρης.
Δύο από τα – κατά την κατηγορία- ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ο Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή μεσούσης της ανάκρισης και ανεξαρτητοποιήθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα αποκηρύσσοντας τις βίαιες πρακτικές.
Δίπλα τους θα καθίσουν και οι 53 “πρωταγωνιστές” σημαντικών υποθέσεων, που συσχετίστηκαν με τη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης, όπως είναι η δολοφονία του Π. Φύσσα και η επίθεση κατά αφισσοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη και η επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων στο Πέραμα.
Τρεις από αυτούς πάντως, δεν αντιμετωπίζουν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωση: η η σύζυγος του δράστη της δολοφονίας Φύσσα, Μαργαρίτα Μικελάτου, που κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, ο Θ. Στέφας, ο οποίος βαρύνεται με την πράξη της παράνομης οπλοκατοχής και ο Αν. Χιλιός, που θα λογοδοτήσει για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.
Το παρόν βέβαια, πρόκειται να δώσουν και οι εκατοντάδες μάρτυρες κατηγορίας, τα θύματα των περισσότερων από 10 επιθέσεων που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που έχασαν ή κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους και φυσικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί (παρά το γεγονός βέβαια ότι έχουν διαρρεύσει στην πλευρά των κατηγορουμένων).
Πρόκειται για τους ανθρώπους που καλούνται να καταθέσουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα όσα καταλογίζει στους κατηγορούμενους κατά πλειοψηφία (2-1) το Συμβούλιο Εφετών, μέσω του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Ότι δηλαδή, η εγκληματική οργάνωση φέρεται να έχει “ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Νίκο Μιχαλολιάκο, ως Γενικό Γραμματέα – Αρχηγό και εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής ομάδας ως πολιτικού κόμματος, τους Βουλευτές – Περιφερειάρχες και τον υπεύθυνο κάθε Τοπικής Οργάνωσης – Πυρηνάρχη”.
Επίσης, θα εξεταστεί εάν “η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί της και κατ’ επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών ιδεών της, εκδηλωνόταν μέσω των Τοπικών Οργανώσεων της και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους, με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσεως, επονομαζόμενα “Τάγματα Εφόδου”, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των Τ.Ο. , τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών των επίλεκτων Ειδικών Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, δρούσαν δε οργανωμένα και συντεταγμένα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις σχετικές εντολές και οδηγίες του επικεφαλής της εκάστοτε εγκληματικής δράσης”.
Υπερασπιστικοί ισχυρισμοί
Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως, αναμένεται να δώσει η υπεράσπιση στην άποψη του μειοψηφούντος μέλους του συμβουλίου, Νικ. Σαλάτα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για κανέναν κατηγορούμενο.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να υποβάλλουν στο δικαστήριο σχετικό αίτημα εμμένοντας στη θέση του δικαστικού λειτουργού, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, αλλά η διεθνής Σύμβαση του Παλέρμο.
Σύμφωνα με την τελευταία, η διάπραξη των αξιόποινων πράξεων θα πρέπει να οδηγεί σε προσπορισμό οικονομικού οφέλους, πράγμα το οποίο όμως, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ακατάλληλες συνθήκες στον Κορυδαλλό
Η πρώτη ημέρα πάντως, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως άλλωστε έχουν δείξει οι διαμαρτυρίες τοπικών -κι όχι μόνον- φορέων. Η δίκη σωστά θεωρείται “ακραία από πλευράς μεγέθους”, αφού υπολογίζεται ότι μαζί με τους 69 κατηγορούμενους, θα βρίσκονται και οι περισσότεροι από 100 συνήγοροι υπεράσπισης.
Σε αυτούς τους αριθμούς, έρχονται να προστεθούν οι περίπου 130 μάρτυρες αλλά και τα ΜΜΕ, εκπρόσωποι των οποίων πρόκειται να παρακολουθήσουν τη δίκη. Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη διαπιστεύσει δημοσιογράφους και του εξωτερικού, όπως από την αγγλική έκδοση του Αλ Τζαζίρα ή νορβηγικά ΜΜΕ.
Αν και η νέα διαμορφωμένη αίθουσα περιλαμβάνει -όπως καθησυχάζουν κύκλοι του υπουργείου- τις απαραίτητες εγκαταστάσεις προκειμένου να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, φαίνεται πως δεν έχουν προβλεφθεί επαρκώς τα άτομα που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της αίθουσας υπάρχουν μόλις 153 θέσεις για το κοινό, 127 θέσεις για τους δικηγόρους και 50 θέσεις για τα ελληνικά και ξένα δίκτυα που θα “καλύψουν” τη δίκη.
Πριν από αρκετές ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας πως σε αυτή τη φάση μόνη λύση είναι το ζήτημα του χώρου να τεθεί τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο και θα αποφασίσει την αναβολή ή όχι της υπόθεσης έτσι ώστε να βρεθεί κάποιος καταλληλότερος χώρος.