Απάντηση Τσίπρα με Ανδρέα στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς

Απάντηση Τσίπρα με Ανδρέα στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς
Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μήνυμα στην Κεντροαριστερά πως… δε θα αφήσει ανοχύρωτο τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου που απέσπασε από το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας

Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να περιχαρακώσει τον χώρο του προοδευτικού Κέντρου που έχει κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και εξής και να μην αφήσει ζωτικό πολιτικό χώρο στην Κεντροαριστερά διαφαίνεται πίσω από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να γράψει άρθρο στην εφημερίδα Documento για τον Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τα 43 γενέθλια του ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο του πρωθυπουργού για τον ιδρυτή του πάλαι ποτέ Κινήματος προκάλεσε πολλές και σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις, ενώ ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να εμφανιστεί σαν «κληρονόμος» του χώρου που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά, αλλά και ως συνεχιστής του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα μηνύματα

Παρά, όμως, τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι «αποστολή εξετελέσθη», υπό την έννοια ότι ακόμη και η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες για το πρωθυπουργικό διάβημα φώτισε ακόμη περισσότερο τα μηνύματα που ήθελε να περάσει ο πρωθυπουργός στους πάλαι ποτέ ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Αλέξης Τσίπρας, με το άρθρο του, προσέδωσε στο ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων «ταξικά» και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας τις ομοιότητες με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε πως ουσιαστικά, το νυν κυβερνών κόμμα δημιουργεί τον ίδιο «φόβο» που δημιουργούσε τότε το ΠΑΣΟΚ: «αν καθαρίσει κανείς όλη αυτή την καμπάνια από τη γνωστή λάσπη περί λαϊκισμού, δημαγωγίας, ψέματος, που δήθεν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ του “παλιού” ΠΑΣΟΚ και της νέας Αριστεράς, θα καταλάβει ότι πίσω της κρύβεται ο ίδιος μεγάλος φόβος.

Ο φόβος του κατεστημένου, των επικυρίαρχων, της διαπλοκής και της επιτροπείας: ο φόβος μην τυχόν και επανέλθουν στο προσκήνιο και την επικαιρότητα των λαϊκών αγώνων τα μεγάλα και διαρκή αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας εκείνης που θα επιτρέπει στον λαό πραγματικά να ασκεί εξουσία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο κλασικό ιδρυτικό τρίπτυχο της 3ης Σεπτέμβρη (λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη». Μάλιστα, καταλήγοντας στο άρθρο του και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού», ουσιαστικά διεμήνυσε σε όλους εκείνους που είχαν ταυτιστεί με το ιδρυτικό τρίπτυχο του Κινήματος ότι πλέον αυτές οι αξίες εκπροσωπούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται σήμερα ως το κόμμα που έχει ξαναπιάσει το νήμα αυτών των στόχων, τότε η κατηγορία γίνεται δεκτή. Και με υπερηφάνεια», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Άλλο Ανδρέας, άλλο Σημίτης»

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός δεν ενέταξε το… «όλον ΠΑΣΟΚ» στη θετική ιστορική αποτίμηση του άρθρου του. Αντιθέτως, διαχώρισε το αρχικό, ταξικό και ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου από τον μετέπειτα κυβερνητικό εκφυλισμό του, αλλά και από την ιδεολογική μεταμόρφωσή του κατά την εποχή «των επιγόνων», όπως έγραψε χαρακτηριστικά. «Ανίκανο να αντισταθεί στην ορμή του νεοφιλελεύθερου ρεύματος, που σάρωνε και τα σοσιαλδημοκρατική κόμματα, το νέο ΠΑΣΟΚ, του Κώστα Σημίτη και των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, εξελίχθηκε σε αντιπολίτευση μέχρι μηδενισμού του λεγόμενου παλιού ΠΑΣΟΚ» (…) «το κόμμα πέρασε σε ένα είδους ‘νεοφιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο’, για να κατρακυλήσει τελικά σύμμαχος της σκληρής Δεξιάς στην επιβολή του καθεστώτος των μνημονίων», έγραψε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απάντηση» στην Κεντροαριστερά

Με όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να «απαντήσει» στις εν εξελίξει διεργασίες της Κεντροαριστεράς, αλλά και στο όλο κλίμα που καλλιεργείται σύμφωνα με το οποίο ο ενιαίος φορέας που μπορεί να προκύψει από τις εν λόγω διεργασίες θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και την δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να αποδέχεται με υπερηφάνεια το διακηρυκτικό τρίπτυχο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, θέτει μία σαφή διαχωριστική γραμμή με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη –με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους που κάποτε ψήφιζαν το Κίνημα και έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμάται πως όσοι ψηφοφόροι ψήφιζαν… Σημίτη και όχι ΠΑΣΟΚ, παραμένουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς ή, ενδεχομένως έχουν μετακινηθεί στον χώρο της ΝΔ. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν… Ανδρέα Παπανδρέου –και δη τα λαϊκά στρώματα που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, φτάνοντας τη δύναμή του στο 36 και 37%- είναι εκείνοι τους οποίους θέλει να κρατήσει «ζεστούς» ο Αλέξης Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα