Επέτειος ΠΑΣΟΚ: Οι εκπλήξεις, οι παρουσίες και οι αργοπορημένοι

Επέτειος ΠΑΣΟΚ: Οι εκπλήξεις, οι παρουσίες και οι αργοπορημένοι
Εκδήλωση για τον εορτασμό της 43ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην εκδήλωση μίλησε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. (EUROKINISSI/XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

Ο αργοπορημένος ΓΑΠ, η έκπληξη Βενιζέλου, η ροκ σταρ Φώφη και όλα όσα έγιναν μακριά από τα φλας των φωτογράφων στην χθεσινή επέτειο από την συμπλήρωση 43 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Όλα στο Ζάππειο ήταν έτοιμα από νωρίς το απόγευμα. Σημαίες του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν παντού κρεμασμένες, ενώ τα πιστά μέλη και οι φίλοι του άλλοτε κραταιού Κινήματος κατεύθυναν στον χώρο. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών, ήταν καλά προετοιμασμένοι, κρατώντας ακόμα και εικόνες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Έτσι κι αλλιώς, η μορφή και η φωνή του ιδρυτή του Κινήματος, προκαλεί ακόμα και σήμερα ρίγη στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, όπως μπορούσε να διακρίνει κάποιος εύκολα, μόνο και μόνο από το παρατεταμένο χειροκρότημα του πλήθους, κάθε φορά που στις οθόνες που είχαν στηθεί, προβάλλονταν κάποιο απόσπασμα από ομιλία του τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80. 

Παρά το γεγονός πως όλα κυλούσαν ομαλά, όπως σε κάθε πολιτικό χώρο, έτσι και στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που πλέον έχουν γίνει λατρεία. Άλλωστε, η σχέση της Χαριλάου Τρικούπη με την ακρίβεια και τα χρονοδιαγράμματα, δεν ήταν ποτέ η καλύτερη. Για την ακρίβεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν μάλλον αναμενόμενο η χθεσινή εκδήλωση για τα 43 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος να ξεκινήσει με 50 λεπτά καθυστέρηση. Λίγο ο πολύς κόσμος που συνέρρευσε στο Ζάππειο, λίγο η αναμονή για την έλευση υψηλών προσκεκλημένων, βοήθησαν σε αυτή την μικρή -για τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ- παρέκκλιση από το αρχικό πρόγραμμα. Ο βασικός όμως υπεύθυνος, ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στην εκδήλωση 45 λεπτά από την προκαθορισμένη έναρξη της. Εισήλθε μάλιστα στην αίθουσα -υπό των δυνατών χειροκροτημάτων των παρευρισκόμενων- την στιγμή που στις οθόνες του Ζαππείου, πρωταγωνιστούσε ο ίδιος, δηλαδή έπαιζε το βίντεο-αφιέρωμα στις μεγάλες στιγμές του ΠΑΣΟΚ. «Ούτε να το είχε προσχεδιάσει», σχολίασαν με μια μικρή δόση κακεντρέχειας, ορισμένα στελέχη του Κινήματος.

Ο Γ.Παπανδρέου κάθισε στην πρώτη γραμμή των προσκεκλημένων, σε απόσταση μόλις μίας θέσης από τον διάδοχο του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που τελικά αποδέχθηκε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά. Ανάμεσα στους δύο άσπονδους φίλους, βρέθηκε σε ρόλο κυανόκρανου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Μία μιλούσε στον έναν, μία στον άλλον. Πιθανότατα για να κρατήσει τις ισορροπίες. Πάντως, απουσίαζε ο Κώστας Σημίτης-έχοντας πάντως ενημερώσει εδώ και πολλές μέρες.

Στην -κυριολεκτικά- πρώτη γραμμή της εκδήλωσης, κάθισαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία της του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι πασόκοι Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το παρών έδωσε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προβάρει μεν την υποψηφιότητα του, απέφυγε τις κάμερες, δε, προτιμώντας την συναναστροφή με την βάση του ΠΑΣΟΚ.  

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες δημόσιες παρουσίες της-όπως υποστήριζαν οι συνεργάτες της. Άνετη πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της ομιλίας της, έμοιαζε στα μάτια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σαν ροκ σταρ. Έτυχε αποθεωτικής υποδοχής την ώρα που ανέβηκε στην εξέδρα, ενώ φρόντισε να χαιρετήσει δεκάδες από όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Το κλίμα σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλό, τα στελέχη του Κινήματος αισιοδοξούσαν για την επόμενη μέρα της παράταξης, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που αναπολούσαν τις αντίστοιχες γιορτές στα χρόνια της «πράσινης» πολιτικής κυριαρχίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα