Γ. Ρος: Ο νέος υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ και η σχέση του με την Ελλάδα
Ποιος είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που αναλαμβάνει τον τομέα του εμπορίου, ποια η σχέση του με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και πως εμπλέκεται με την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών;
- 30 Νοεμβρίου 2016 16:53
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος αναμένεται να ορισθεί υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη στελέχωση της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. Ποιος είναι ο 79χρονος επιχειρηματίας, τι σχέση είχε με τις οικονομικές κρίσεις σε Αμερική, Ιρλανδία, Κύπρο και Ελλάδα; Πώς ο μελλοντικός υπουργός εμπορίου είναι ίσως ο μόνος Αμερικανός που γνωρίζει τόσο καλά την ελληνική κρίση και συγκεκριμένα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο Ρος, είναι πρόεδρος της W.L.Ross & Co με πολυετή εμπειρία στις επενδύσεις και συγκεκριμένα σε επενδύσεις σε χρεοκοπημένες και προς αναδιάρθρωση επιχειρήσεις. Φάινεται πως βρισκόταν πίσω από την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ σε θέματα οικονομικής πολιτικής, μαζί με άλλους επιχειρηματίες και επενδυτές όπως οι Harold Ham, John Paulson και Tom Barrack.
Πρώην τραπεζίτης, είναι γνωστός για την αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων σε τομείς της βιομηχανίας που έχουν να κάνουν με τον χάλυβα, τον άνθρακα, τις τηλεπικοινωνίες, την υφαντουργία και τις ξένες επενδύσεις. Τον Αύγουστο του 2014, το περιοδικό Forbes τον ενέτασσε στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου με περιουσία 2.9 δισ δολάρια.
Όταν ο Ρος “ξελάσπωνε” τον Τραμπ
Ξεκίνησε την καριέρα του στην περίφημη εταιρία, Ρότσιλντ (Rothschild Inc) και συγκεκριμένα στο τμήμα αναδιάρθρωσης και χρεοκοπίας. Ήταν τότε που γνώρισε τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετώπιζε οικονομικές δυσχέρειες, αναφορικά με τις αγορά ακινήτων και τις επιχειρήσεις του στη Νέα Υόρκη. Ήταν με τη βοήθεια και τις διαβεβαιώσεις του Ρος, ήδη τότε διευθυντή στην Ρότσιλντ, που ο Τραμπ κατόρθωσε αφενός να διατηρήσει τον έλεγχο των καζίνο του και αφετέρου να αναδιαρθρώσει τις επιχειρήσεις του.
Το δημοκρατικό… παρελθόν
Μπορεί να προετοιμάζεται να αναλάβει χαρτοφυλάκιο από τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρος όμως υπήρξε μέλος της επιτροπής ρωσο-αμερικανικών επενδύσεων υπό τη διοίκηση Μπιλ Κλίντον. Άλλωστε, ο τραπεζίτης υπήρξε ενεργό και εγγεγραμμένο μέλος των Δημοκρατικών, έχοντας οργανώσει στο παρελθόν, σειρά από καμπάνιες υπέρ του κόμματος που στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον στη Νέα Υόρκη.
Αργότερα, υπήρξε ο σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων του δήμου Νέας Υόρκης, πλάι στον Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο νέο πρόεδρο. Άλλωστε και ο ίδιος ο επιχειρηματίας, υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, στο δρόμο προς το Λευκό Οίκο.
Έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει δύο κόρες, από την πρώτη του σύζυγο.
Η σχέση του Γουίλμπουρ Ρος με την Ελλάδα
Ο νέος, όπως όλα δείχνουν υπουργός εμπορίου, έχει πολύ καλή εικόνα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ανήκει στο γκρουπ διεθνών επενδυτών που επένδυσαν στη Eurobank το 2014. Η εταιρία τους είχε συμμετάσχει επίσης, στην αναδιάρθρωση κυπριακών και ιρλανδικών τραπεζών, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Ο Ρος παρολα αυτά παραδέχεται πως η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική και ιδιαίτερα περίπλοκη.
Ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά αφοσιωμένο στις μεταρρυθμίσεις πολιτικό. Πιστεύω πως είναι πολύ σοβαρός σε ό, τι αφορά στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους δανειστές
Το 2015 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, είχε εκφράσει την άποψη πως τυχόν έξοδος από το ευρώ θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, από οποιαδήποτε μέτρα προτείνουν οι θεσμοί.
Ο Αμερικανός έχει δηλώσει στο παρελθόν πως η πολιτική Τσίπρα το πρώτο μισό 2015, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις επενδύσεις του στη Eurobank και γενικά στο τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως μετά τη συμφωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει σοβαρές προσπάθειες. “Ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά αφοσιωμένο στις μεταρρυθμίσεις πολιτικό. Πιστεύω πως είναι πολύ σοβαρός σε ό, τι αφορά στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους δανειστές” ανέφερε σε συνέντευξή του στο Epoch Times.
Το οκτώ σημεία για την ανάκαμψη
O Γουίλμπουρ Ρος εξέφραζε τον περασμένο Δεκέμβριο, στo πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη, την αισιοδοξία του πως το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της Ελλάδας μπορούν να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2016. Ο ίδιος εκτιμούσε τότε, πως οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να πουλήσουν τα “κόκκινα δάνεια”, αφού από αυτά θα μπορούσαν με τους κατάλληλους χειρισμούς να αποκομίσουν 20% επιστροφή εσωτερικών αποδόσεων.
Υπάρχουν οκτώ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να εισρεύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις, καθώς η όρεξη των επενδυτών είναι εκεί έξω. Το γνωρίζουμε αυτό
Ο Ρος υποστήριξε επίσης πως ενδέχεται “να υπάρξει διάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι η χώρα είναι σε μια καλή αρχή, αρκεί βέβαια να γίνουν μια σειρά από πράγματα”. Όπως είπε “υπάρχουν οκτώ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να εισρεύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις καθώς η όρεξη των επενδυτών είναι εκεί έξω. Το γνωρίζουμε αυτό”. Τα οκτώ βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή είναι:
1. “Νομοθέτηση και εφαρμογή των υπολοίπων σημείων του μνημονίου. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Για παράδειγμα, η υπογραφή για την ιδιωτικοποίηση στα αεροδρόμια είναι ένα τέτοιο βήμα”.
2. “Η χώρα πρέπει να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων με επιτόκια κάτω του 5%”.
3. “Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για τις τράπεζες”.
4. “Πρέπει να ενισχυθούν οι επενδύσεις από το αναιμικό 9% του συρρικνωμένου πλέον ΑΕΠ, στο 20% όπου και βρίσκονταν το 2007”.
5. “Πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές σε αντίθεση με την πτώση τους κατά 3,5% το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα χρειάζεται να το κάνει αυτό με καλύτερες κυβερνητικές πολιτικές ”.
6. “Η παραγωγικότητα της εργασίας και η ευελιξία στην αγορά απασχόλησης πρέπει να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό”.
7. “Ο τουρισμός πρέπει επίσης να ενισχυθεί, ιδιαίτερα οι αφίξεις με αεροπλάνο καθώς είναι αυτοί που ξοδεύουν περισσότερα”.
8. “Τέλος, πρέπει να υπάρξει μια ώθηση στην τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την πτώση της τάξης του 3,5% που βλέπουμε μέχρι και τον Αύγουστο”.
“Εάν η Ελλάδα μπορέσει να επιτύχει αυτούς τους οκτώ στόχους , τότε θα υπάρξει μια τεράστια αναπτυξιακή έκρηξη” εκτιμά ο Wilbur Ross.
Η ομάδα διακυβέρνησης Τραμπ
Οι πολιτικοί αναλυτές στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων επισημαίνουν ότι τα ονόματα που συζητούνται μέχρι σήμερα για την ανάληψη θέσεων στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, αλλά και στελέχη που έχουν αναδειχτεί μέσω της εμπειρίας τους σε διάφορους τομείς. Ο ίδιος, ο Τραμπ στερείται προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας, γεγονός που τον καθιστά εξαρτώμενο από συμβούλους σε ειδικά θέματα για την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και τη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για ζητήματα της αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Ο νέος υπουργός Υγείας
Ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Πράις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι χειρούργος ορθοπεδικός, αναμένεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας, ενώ τη διεύθυνση των υπηρεσιών Υγείας αναμένεται ότι θα αναλάβει η Σίμα Βέρμα, που έχει ιδρύσει ιδιωτική συμβουλευτική εταιρία υπηρεσιών για την υγεία, ενώ θα έχει την ευθύνη εποπτείας των κυβερνητικών προγραμμάτων υγείας για τους ηλικιωμένους, τις οικονομικά ασθενείς ομάδες, όπως επίσης για τα θέματα παροχών κι ασφάλειας.
Στα θέματα υγείας, ο Πράις είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο για τη δημόσια υγεία που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό κι ως “Obamacare” , “πραγματική καταστροφή για τις αμερικανικές οικογένειες,” υποστηρίζοντας νομοθετικό πλαίσιο για την αντικατάστασή του. Η Βέρμα από την πλευρά της, βοήθησε τον Πενς, εκλεγμένο αντιπρόεδρο και κυβερνήτη της Ιντιάνα, στην κατάρτιση των συντηρητικών προδιαγραφών προγράμματος δημόσιας υγείας (Medicaid) για τους οικονομικά ασθενέστερους στην πολιτεία. Παράλληλα, η ίδια, έχει εργαστεί σε προγράμματα υγείας για τις πολιτείες της Αϊόβα, του Οχάιο, του Κεντάκι και του Τενεσί.
Με την τοποθέτηση του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Πράις στο υπουργείο Υγείας, είναι σαν να ζητάμε από την αλεπού να φυλάξει το κοτέτσι
Την ίδια ώρα, ο Τσάκ Σάμερ, νέος ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και υποστηρικτής του “Obamacare” άσκησε κριτική στην επιλογή του Πράις. “Με την τοποθέτηση του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Πράις στο υπουργείο Υγείας, είναι σαν να ζητάμε από την αλεπού να φυλάξει το κοτέτσι”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάμερ.
Η αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας που έγινε το 2010 είχε ως στόχο την επέκταση της κάλυψης ασφάλειας σε εκατομμύρια Αμερικανών, ενώ πυροδότησε μία μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, που υποστήριζαν ότι επρόκειτο για πρωτοφανή κυβερνητική παρέμβαση στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, αλλά και στην ιδιωτική βιομηχανία ασφαλειών.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί προεκλογικά για την αντικατάσταση του “Obamacare” από ένα πρόγραμμα που θα δίνει στις αμερικανικές πολιτείες περισσότερο έλεγχο στην υλοποίηση προγραμμάτων ιατρικών υπηρεσιών και βοήθειας, ενώ θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να πωλούν προγράμματα υγείας σε παναμερικανικό επίπεδο.
Η υπουργός Μεταφορών
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης το όνομα της Ελεάν Τσάο, πρώην υπουργού Εργασίας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, για τη θέση του υπουργού Μεταφορών, τονίζοντας ότι η εμπειρία που διαθέτει είναι πολύτιμη “για την προσπάθεια ανοικοδόμησης των υποδομών μας.”
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ NYTIMES/ BLOOMBERG/ EPOCH TIMES