Αθώος σπίλος, ελιά ή μελάνωμα; ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ

Αθώος σπίλος, ελιά ή μελάνωμα; ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ

Σιγουρευτείτε με τη νέα μέθοδο ετήσιας ολόσωμης χαρτογράφησης αφαίρεσης σπίλων (ελιών)

Είναι γεγονός ότι το 20-30% των πιο επιθετικών δερματικών καρκίνων αναπτύσσεται πάνω σε προϋπάρχοντες σπίλους (ελιές). Δικαίως λοιπόν μπορεί να αναρωτιέστε αν κάποιος από τους σπίλους που έχετε, μπορεί αυτή τη στιγμή να απειλεί την υγεία σας.

Την απάντηση μπορεί να δώσει με μέγιστη ακρίβεια μία νέα εξέταση ολόσωμης χαρτογράφησης, η οποία ανιχνεύει αυτόματα όλες τις μεταβολές στο δέρμα. Το IQ Body Scanner Mapping, που συστήνεται να ενταχθεί στο ετήσιο προληπτικό τσεκ-απ υγείας, καταγράφει τις βλάβες σε ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος και εντοπίζει άμεσα κάθε διαφοροποίηση από εξέταση σε εξέταση.

Η πρωτοποριακή ψηφιακή μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση της υγείας του δέρματος. Το IQ Body Scanner Mapping είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του δερματολόγου, καθώς τον παρακινεί να εστιάσει την προσοχή του στις «ύποπτες» μεταβολές του δέρματος.

Λίγα λεπτά αρκούν για να σας σώσουν τη ζωή

Η εξέταση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους χαρτογράφησης που σε περίπτωση ύπαρξης πολλών σπίλων η καταγραφή χρειάζεται ώρες για να ολοκληρωθεί. Με τη νέα μέθοδο, πέρα από την ταχύτητα της εξέτασης, μεγιστοποιείται η ακρίβεια και η λεπτομέρεια στην καταγραφή κάθε βλάβης και κάθε σπίλου ξεχωριστά.

Όλες οι εικόνες και οι πληροφορίες καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του μηχανήματος, και είναι διαθέσιμες για συγκριτική μελέτη σε κάθε επαναληπτική εξέταση. Μόλις εντοπιστεί νεοεμφανιζόμενος ή μεταβαλλόμενος σπίλος, το μηχάνημα το υποδεικνύει στην οθόνη με κόκκινο χρώμα ώστε να ακολουθήσει λεπτομερής κλινική εκτίμηση. Όπου απαιτείται, το λογισμικό πρόγραμμα του συστήματος Mole Analyser μπορεί να αναλύσει τη δομή των «ύποπτων» σπίλων και να τους βαθμονομήσει, δηλαδή να αξιολογήσει με βαθμό την επικινδυνότητά τους.

Πρόκειται για μία αξιόπιστη μέθοδο που χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως και διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ευαισθησίας και ακρίβειας. Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγεται μεταξύ άλλων η άσκοπη αφαίρεση καλοηθών σπίλων.

Η ακριβής ανάλυση της δομής των σπίλων μέσω της ψηφιακής δερματοσκόπησης έχει μία ιδιαίτερη αξία για τις γυναίκες που θορυβούνται όταν εμφανίζονται σπίλοι στο στήθος που έχουν εικόνα που προσομοιάζει με μελάνωμα, και σπεύδουν να τους αφαιρέσουν, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανεπιθύμητων ουλών. Σε πρόσφατη μελέτη της Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Σικάγο, Ιλινόις, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Journal of the American Academy of Dermatology”, αποδείχτηκε ότι μόνο με την δερματοσκόπηση μπορεί να αποφευχθεί η άσκοπη αφαίρεση σπίλων στην περιοχή του στήθους, η οποία συνήθως αφήνει πίσω της αντιαισθητικές ουλές σε μία περιοχή που αποτελεί κατ’ εξοχήν σύμβολο θηλυκότητας.

Ετήσιος επανέλεγχος για έγκαιρη διάγνωση κακοήθειας

Προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως μία κακοήθης βλάβη του δέρματος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα, συστήνεται ετήσιος επανέλεγχος με τη νέα μέθοδο IQ Body Scanner Mapping που εντοπίζει αυτόματα και την παραμικρή μεταβολή. Για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου, ο επανέλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο, ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα, άνθρωποι που έχουν πολλούς σπίλους ή μεγάλους σπίλους εκ γενετής ή άτυπους σπίλους, άνθρωποι που είχαν πάθει ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία και όσοι έχουν ιστορικό δερματικού καρκίνου.

Έχει υπολογιστεί ότι το 20-30% των μελανωμάτων (κακοηθέστερη μορφή δερματικού καρκίνου) αναπτύσσεται πάνω σε προϋπάρχοντα σπίλο, ο οποίος διαφοροποιήθηκε κάτω από την επίδραση διαφόρων παραγόντων όπως: συχνή έκθεση στον ήλιο και σε λάμπες τεχνητού μαυρίσματος, κληρονομικότητα, πτώση ανοσοποιητικού συστήματος από χρήση φαρμάκων, χρόνιες λοιμώξεις, ανθυγιεινό τρόπο ζωής, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, κ.α.. Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε σπίλους που μεγαλώνουν ή παρουσιάζουν ασυμμετρία, ακανόνιστα όρια, ανομοιογένεια στο χρώμα ή στη διάμετρό τους.

Με την έγκαιρη διάγνωση, δύναται πλήρης ίαση στο 90-95% των μελανωμάτων και στο 99-100% των μη-μελανωματικών καρκίνων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα tzermias.gr ή παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο.

*Dr. Τζερμιάς Χριστόφορος, Δερματολόγος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα