Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί πλάθουμε τα τσουρέκια πλεξούδα;

Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί πλάθουμε τα τσουρέκια πλεξούδα;

Έθιμα και δοξασίες από τα αρχαία χρόνια, πριν ακόμη την επικράτηση του χριστιανισμού επιβάλλουν το γνωστό, χαρακτηριστικό σχήμα στο κλασικό γλυκό του Πάσχα

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που ξεκινούν και επίσημα οι ετοιμασίες για τη Λαμπρή. Σε κάθε σπίτι, η παράδοση θέλει οι νοικοκυρές να φτιάχνουν πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια. Επίσης, την Πέμπτη είθισται να βάφουμε αυγά. Το έθιμο των κόκκινων αυγών έλκει σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση τις ρίζες του από το θείο δράμα, ενώ το κόκκινο χρώμα φαίνεται πως επιλέγεται ώστε να συμβολίσει το αίμα του Χριστού.

Εξάλλου και η επιλογή των αυγών, αναφέρεται στη γέννηση και τη ζωή που συμβολίζει η σταύρωση και η ανάσταση του Ιησού Χριστού. Αντίθετα, τα κουλούρια και τα τσουρέκια φαίνεται πως έχουν παράδοση που υπερβαίνει τη χριστιανική και φτάνει ως την αρχαιότητα.

Ετυμολογικά η λέξη τσουρέκι προέρχεται από το τουρκικό “τσουρέκ” που αναφέρεται γενικά στις ζύμες και το ψωμί. Ωστόσο, εκείνο που συνδέει το συγκεκριμένο γλυκό με την παράδοση φαίνεται πως είναι περισσότερο το σχήμα του. Η πιο κλασική μορφή ενός τσουρεκιού είναι πλεγμένο σε πλεξούδα. Αναφορές λοιπόν θέλουν το πλεκτό σχήμα να συμβάλει στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

 

Ενδεχομένως αυτός να είναι  και ο ρόλος των κουλουριών, που επίσης στην πλεγμένα σε διάφορα σχέδια και σχήματα.

Όπως και να έχει, υπάρχουν μια σειρά από συνταγές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μπείτε στο κλίμα των γιορτών του Πάσχα.

Πασχαλινά τσουρέκια

Υπάρχει ένα τρικ που μπορεί να σε απαλλάξει από το άγχος του να φουσκώσει η ζύμη σου και να γίνει η δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να ξεροσταλιάσεις πάνω από τη ζύμη. Ο αρτοπαρασκευαστής! Αυτή η συνταγή είναι για εύκολα, νόστιμα τσουρέκια με τη βοήθεια της μηχανής αυτής.

Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια

  • 125 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή κίτρινο σκληρό
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Προετοιμασία

  1. Ζέστανε το γάλα και λιώσε σε αυτό το βούτυρο. Πρόσεξε να είναι το γάλα, απλά χλιαρό για να μην ψηθούν τα αυγά, αλλά και να μην χαλάσει η μαγιά.
  2. Βάλε το γάλα με το βούτυρο στο δοχείο του αρτοπαρασκευαστή και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Χτύπησε ελαφρά τα αυγά, αλάτι και το μαχλέπι τριμμένο.
  3. Από πάνω πρόσθεσε το αλεύρι και τέλος ρίξε τη μαγιά. Κλείσε τον αστοπαρασκευαστή και βάλε στο πρόγραμμα για τις ζύμες. Η διάρκεια της ζύμωσης είναι περίπου 1 1/2 ώρα.
  4. Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, άφησε άλλη μισή ώρα να διπλασιαστεί ο όγκος της, στο εσωτερικό του αρτοπαρασκευαστή που παραμένει ζεστός.
  5. Βγάλε τη ζύμη και πλάσε σε κοτσίδες, χωρίς να παιδέψεις πολύ τη ζύμη σου. Βάλε στο ταψί, σκέπασε με πετσέτα και άφησε σε ζεστό μέρος άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.
  6. Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και άλειψε τα τσουρέκια πριν τα βάλεις για ψήσιμο και πασπάλισε με το αμύγδαλο. Ψήσε στους 160oC για 40′ λεπτά να πάρουν χρώμα.

Πασχαλινά κουλουράκια βουτηγμένα σε σοκολάτα

 

Αρωματικά κουλουράκια με φρέσκο χυμό πορτοκάλι, καλό αιγοπρόβειο βούτυρο και γαρύφαλο, βουτηγμένα σε σοκολάτα γάλακτος.

Υλικά για 20-30 κουλούρια

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο Κερκύρας
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. baking powder (μισό φακελάκι ή 2 κ.γ. περίπου)
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Γαρίφαλο σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού
  • 175 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Προετοιμασία

  1. Κόψε το βούτυρο σε κυβάκια και χτύπησε σε μεγάλο μπολ με τη ζάχαρη να ενωθούν.
  2. Πρόσθεσε τα δύο αυγά και το γαρίφαλο και συνέχισε το χτύπημα. Τέλος, τέλος βάλε το χυμό πορτοκάλι και ένωσε τα υλικά.
  3. Ανακάτεψε το αλεύρι με το baking powder και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά δουλεύοντας με τα χέρια ώσπου να πάρεις μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη.
  4. Πλάσε κουλουράκια!! Εδώ ο πιο περίτεχνος κερδίζει. Δοκίμασε λεπτά κορδόνια γιατί όσα κουλούρια είχαν τέλειο σχήμα άψητα όταν μπήκαν στο φούρνο φούσκωσαν και έγιναν κάπως χοντροκομμένα. Το πιο εύκολο είναι το στριφτό πάντως που δίνει και ωραίο σχήμα.
  5. Στρώσε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και στρώσε τα κουλούρια με καλή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
  6. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30′ λεπτά περίπου. Θα δεις τα κουλούρια να παίρνουν ελαφρώς ξανθό χρώμα. Όσο περισσότερο τα αφήνεις, τόσο πιο σκούρα γίνονται, αλλά και πιο τραγανά. Αλλιώς παραμένουν λευκά και πιο αφράτα. Γούστα είναι αυτά.
  7. Λιώσε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και βούτηξε τα κουλουράκια ως τη μέση. Θα σε βοηθήσει πολύ ένα μικρό κουταλάκι να τα καλύψεις ωραία. Άφησε την παραπανίσια σοκολάτα να τρέξει καλά και στρώσε τα κουλουράκια πάλι σε λαδόκολλα να κρυώσει η σοκολάτα.

Bonus: Συνταγή για νηστίσιμα κουλουράκια

 

Κι επειδή πολλοί νηστεύουν τη Μεγάλη εβδομάδα, υπάρχουν και συνταγές για νηστίσιμα κουλουράκια που μπορείτε να απολαύσετε άμα τη… εμφανίσει.

Υλικά για 50 κομμάτια

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 1/2  κ.σ.  κανέλα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. baking powder
  • Σουσάμι(προαιρετικά)

Προετοιμασία

  1. Διάλυσε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και άφησε στην άκρη
  2. Χτύπησε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και την κανέλα και πρόσθεσε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και το ξύσμα
  3. Ανακάτεψε το baking powder με το αλεύρι και πρόσθεσέ το σιγά, σιγά στα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνοντας ώσπου να πάρεις μια ζύμη λεία που πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια
  4. Πλάσε τη ζύμη σε ό, τι σχέδιο βάλει ο νούς σου και στρώσε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα
  5. Ψήσε στις αντιστάσεις, στους 190oC για 30′ λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ COOKLEIT

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα