Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία του Πάρκινσον

Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία του Πάρκινσον

Σε σημαντικές ανακαλύψεις προχώρησαν Σουηδοί επιστήμονες για την εύρεση θεραπείας της νόσου Πάρκινσον

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι

Σουηδοί επιστήμονες έκαναν έρευνα για την ασθένεια Πάρκισον και με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων κατάφεραν να αποκαταστήσουν βλάβε ςστον εγκαίφαλο πειραμοτόζωων αρουραίων. Έτσι, υποστηρίζουν πως με τη νέα μέθοδο που μόλις ανακάλυψαν και την περαιτέρο εξέλιξή του έκαναν ένα σπουδαίο βήμα για την έυρεση της θεραπέιας για την ανίατη αυτή ασθένεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια αναπτυξιακής και αναγεννητικής νευροβιολογίας Μαλίν Παρμάρ, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επισημονικό περιοδικό βιολογίας “Cell Stem Cell”, τόνισαν πως πρόικειται για «τεράστια πρόοδο», όσον αφορά την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας και δήλωσαν ότι έως το 2017 θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, για να καταφέρουν να δούν κατά πόσο η νεα θεραπεία θα έχει αποτελέσματα.

Η νόσος Πάρκινσον, που προκαλείται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) που παράγουν μια χημική ουσία – νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη, είναι μέχρι στιγμής ανίατη, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη αποτελεσματική θεραπεία. Η ήδη υπάρχουσα θεραπεία αρκείται μόνο στη μετρίαση των συμπτωμάτων και επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ, κατέστρεψαν στην μία μόνο πλευρά του εγκεφάλου των πειραματόζωων τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη. Στη συνέχεια, μετέτρεψαν ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα σε τέτοιου είδους νευρώνες και τους εισήγαγαν στον εγκέφαλο των ζώων. Όπως διαπίστωσαν, η εγκεφαλική βλάβη σύντομα αποκαταστάθηκε, καθώς τα μεταμοσχευμένα κύτταρα παρήγαγαν κανονικά ντοπαμίνη.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης νευρώνων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα. Η μόνη κάπως παρεμφερής περίπτωση ήταν προ ετών μια κλινική δοκιμή με εγκεφαλικό ιστό από έμβρυα που προέρχονταν από εκτρώσεις και ο οποίος εμφυτεύθηκε σε λίγους ασθενείς. Όμως η δοκιμή διακόπηκε με ανάμικτα αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να γίνει κάτι ανάλογο σε λίγους μήνες σε έναν μικρό αριθμό σουηδών και βρετανών ασθενών.

Για άλλη μια φορά τονίζεται η μεγτάλη σημασία που έχουν για τον χώρο της ιατρική και της υγείας τα βλαστοκύτταρα.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα