Μοσκοβισί: Ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου

Μοσκοβισί: Ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου

Τεχνική συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας ζήτησε ο Πιέρ Μοσκοβισί .Απέκλεισε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2018 αλλά όχι και ένα τέταρτο μνημόνιο και ζήτησε υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων του τρίτου προγράμματος

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών (Stuff level agreement) στην δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και το τέλος της εβδομάδας έθεσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ως προϋπόθεση για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος για αξιολόγηση και χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις τόνισε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έλθει ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ των τεσσάρων θεσμών που επιτηρούν το ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί ορόσημο για το ελληνικό πρόγραμμα αφού με συμφωνία των θεσμών θα συζητηθεί και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν δεν έχουμε τελικά συμφωνία και την σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup αργότερα μέσα στον επόμενο μήνα αν είμαστε πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία και έχουμε κλείσει τα μεγάλα θέματα.

Ειδικά για το θέμα των εργασιακών όπου υπάρχει μεγάλη απόσταση με τους θεσμούς ο Γάλλος επίτροπος φάνηκε να παίρνει θέση υπέρ του υπουργείου εργασίας. «Θέλουμε την αγορά εργασίας να λειτουργεί χωρίς περιττούς περιορισμούς . Θέλουμε όμως και ισχυρούς κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να διαπραγματεύονται» είπε.

Σχετικά με τον ενδεχόμενο νέων μέτρων μέχρι και 2018 , παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα κενό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον τελευταίο έτος τους ελληνικού προγράμματος το οποίο ευχήθηκε να κλείσει σύντομα . Τόνισε πάντως ότι το μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση με το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων ήταν ξεκάθαρα αρνητικός « Μέχρι και το 2018 έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό θα εφαρμόσουμε» είπε αφήνοντας ανοιχτό οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 να συζητηθούν αλλά μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις που συνεχίσει να εκφράζει Γερμανία ειδικά στο θέμα του χρέους και της αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την άποψη της Γερμανίας για την συνέχιση του και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Τέταρτο μνημόνιο

Σε ερώτηση για το αν παρόλη την καλή πορεία που παραδέχθηκε ότι είχε η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα είναι ενδεχόμενο ενός τέταρτο μνημόνιο τόνισε κατ αρχήν ότι για την Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη , να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκύσει επενδύσεις που θα κάνουν τα διατηρήσιμη της ανάπτυξη που προέβλεψε ότι έρχεται από το 2017 και θα κυμανθεί από 2,5 έως 3% του ΑΕΠ.

Τελείωσε όμως την φράση του λέγοντας παρόλα αυτά «Δεν μπορούσε να το αποκλείσουμε (σ.σ. το τέταρτο μνημόνιο) αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι η Επιτροπή δεν ασχολείται με την πολιτική ζωή της Ελλάδα . «Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχωρά τα πράγματα  Για τα υπόλοιπα είναι υπεύθυνος να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εμείς στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας είπε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα