Ο κάβος της αξιολόγησης, ο ρόλος του ΔΝΤ την “επόμενη ημέρα” και η κυβερνητική στρατηγική

Ο κάβος της αξιολόγησης, ο ρόλος του ΔΝΤ την “επόμενη ημέρα” και η κυβερνητική στρατηγική
Third day of the discussion on a confidence vote, at the plenum of the Greek Parliament, in Athens, on Oct. 10, 2014 / . , 10 , 2014 sooc

Η τρόικα επιστρέφει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και η δικομματική συνεχίζει βήμα-βήμα την αγωνιώδη πορεία με σταθμό την προεδρική εκλογή. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, το Μαξίμου μπορεί να ισχυρίζεται πως ξεκίνησε και επισήμως η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, πλην όμως η πορεία μέχρι αυτή είναι μακρά και αγωνιώδης, με πολλά δύσκολα βήματα και αγκάθια.

Η ελληνική πλευρά ανακουφίστηκε ακούγοντας τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι το κύριο σενάριο, που εξετάζει η Ευρωζώνη αφορά σε προληπτική γραμμή στήριξης (Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις όπως μεταφράζεται ο όρος Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Αυτό βεβαίως συνεπάγεται επιτήρηση και όρους, είναι όμως το προτιμότερο για την Αθήνα, η οποία δεν θέλει ούτε να ακούει για παράταση του υπάρχοντος μνημονίου, ενδεχόμενο που τέθηκε πάντως στο τραπέζι κυρίως ως απειλή προς την ελληνική πλευρά.

Κατέστη εξίσου σαφές άλλωστε για άλλη μία φορά από τους εταίρους ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση προκειμένου στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Μία ημέρα πριν, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου, θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, με συνέπεια η ψηφοφορία που λαμβάνει χαρακτήρα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί υπό την πίεση της αναμονής για την τελική συμφωνία και τους βουλευτές της συμπολίτευσης ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος.

Ως θετικό αξιολόγησε η ελληνική πλευρά και το γεγονός ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τότε θα έρθει και η ώρα της αλήθειας για τη δικομματική, η οποία ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις εάν οι πιέσεις για το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις αποδειχθούν πραγματικές.

Πονοκέφαλο για το Μαξίμου αποτελεί και η εκφρασμένη επισήμως πλέον θέση του Eurogroup περί εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στη μεταμνημονιακή εποχή. Ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων, καθώς αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, επιθυμία των Ευρωπαίων εταίρων είναι να μην αποχωρήσει το Ταμείο από τη χρηματοδότηση.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα