Νέο δίλημμα Βενιζέλου: Εμφύλιος ή συνεννόηση
Ποιοι είναι οι πέντε τομείς στους οποίους καταθέτει προτάσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμη η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά
- 29 Μαΐου 2014 10:01
Του Γιάννη Πιτταρά
Η ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μπορεί να αποτελεί μια έμμεση αναγνώριση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, στην πραγματικότητα αποτελεί μια κίνηση να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να διασφαλίσουν συνθήκες ομαλότητας βάζοντας ένα νέο δίλημμα αν θέλουμε «συνθήκες πολιτικής έντασης ή συνεννόηση».
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ένα βημα παραπέρα υποδεικνύοντας πέντε τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση, από την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, τον μακροχρόνιο δημοσιονομικό σχεδιασμό και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ως τον εκλογικό νόμο, τον κανονισμό της Βουλής και την εξωτερική πολιτική.
Το προσκλητήριο για συμμετοχή στην συλλογική ευθύνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό, με δεδομένο το πρόσφατο παρελθόν, όταν τον Ιούνιο του 2012 ανάλογη πρόταση του κ.Βενιζέλου για τη δημιουργία Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης για την οικονομία με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ είχε βρει κλειστές τις πόρτες της Κουμουνδουρου.
Οι πέντε προτάσεις Βενιζέλου
Για τον κ. Βενιζέλο το πεδίο συνεννόησης θα πρέπει να αναζητηθεί σε πέντε συγκεκριμένα ουσιώδη ζητήματα.
Καταρχήν στη συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την πολιτική απομόνωση και αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Στη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο μακροχρόνιο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σχεδιασμό.
Στην εξεύρεση κοινού τόπου για το θεσμικό πλαίσιο και τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νομού και του κανονισμού της Βουλής.
Και τέλος, μια εθνική συνεννόηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής με συλλογικότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των μελών της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το ραντεβού με Σαμαρά
Τα βλέμματα στρέφονται εκ των πραγμάτων στο απογευματινό ραντεβού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Σαμαρά με το θέμα του ανασχηματισμού να κυριαρχεί στη σχετική συζήτηση.
Μπορεί οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δημοσίως να παραπέμπουν το θέμα για αργότερα «δεν θα γίνει καμία κίνηση κατά τρόπο βεβιασμένο, πιεστικό ή αποσπασματικό», λένε με νόημα, ωστοσο ο κυρίαρχος φόβος είναι το ενδεχόμενο “λευκής απεργίας” υπουργών που βλέπουν το όνομα τους να μπαίνει και να βγαίνει…
Ήδη πάντως, η λίστα με τους “υπουργισιμους” από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης διευρύνεται συνεχώς με τα ονόματα να δίνουν και να παίρνουν.
Θέση στην κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο πάρεις Κουκουλοπουλος, ο Γιώργος Κουτρουμάνος, ο Ανδρέας Λοβερδος και ο Ηλίας Μοσιαλος,
ενώ αμετακίνητοι στις θέσεις τους φέρονται οι υπουργοί Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.