Επιμένει στην απλή αναλογική η κυβέρνηση
Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τα επόμενα βήματα του Μαξίμου στην "σκακιέρα" του εκλογικού νόμου
- 12 Ιουλίου 2016 06:39
Τα περιθώρια για την κυβέρνηση, σχετικά με την πλειοψηφία των 2/3, δείχνουν να στενεύουν. Η αριθμητική της Βουλής δείχνει τον αριθμό 197, με τις ψήφους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η πλειοψηφία είναι να υπάρχουν διαφοροποιήσεις – “αποστασίες” από το ΠΑΣΟΚ ή το ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανόν.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν πως προχωρούν κανονικά. “Δεν μετράμε κουκιά”, τόνιζαν χαρακτηριστικά μετά τη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στη Βουλή, όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα.
Την ίδια ώρα δεν δείχνουν να συζητούν την τροπολογία ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ για το μειωμένο μπόνους, παραμένοντας στην λογική της απλής αναλογικής. “Χρειάζεται συζήτηση το θέμα της ψήφου των ομογενών”, επεσήμαναν σχετικά με την δεύτερη πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη και παρέπεμπαν στη σημερινή και την αυριανή συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να βάλουν κατά των κομμάτων που δεν συναινούν τονίζοντας πως “είναι εγκλωβισμένοι σε τακτικισμούς και δρουν με βάση το κομματικό συμφέρον”. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να πιέσουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με γνώμονα την επίτευξη του στόχου της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, στο τραπέζι έχει πέσει και πάλι το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από το 3%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει δεκτό από την πλειοψηφία, σαν πρόταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μόνο εφόσον εξασφαλιζόταν η απαιτούμενη συναίνεση από το σώμα.
Κορυφαίο στέλεχος, πάντως τόνιζε, πως ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών στη ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν καταγράφει δυο πράγματα:
– Ρήγματα σε κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς είναι γεγονός πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις άσχετα αν δεν εκφραστούν στη ψηφοφορία.
– Θα υπάρξει στη Βουλή ένας πρώτος προβληματισμός ή μια σημαντική προσπάθεια συναίνεσης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.