Κόντρα για εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, με αναφορές σε Λαλιώτη

Κόντρα για εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, με αναφορές σε Λαλιώτη
Στιγμιότυπα από τη συζήτηση επίκαρων ερωτήσεων στην Βουλή. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο κ. Κατρούγκαλος κατήγγειλε στελέχη του "ακραίου κέντρου" του ΠΑΣΟΚ ως ανιστόρητους που "ετοιμάζονται για μεταγραφή" στη ΝΔ. "Είστε πολιτικό μαλάκιο" απάντησε ο Λοβέρδος. Σκληρή επίθεση Κατρούγκαλου σε Καϊλή

Πρωτοφανής κόντρα για την υπόθεση του συνεδρίου της Εσθονίας ξέσπασε στη Βουλή με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, να καταφέρεται μέσω παλαιότερων δηλώσεων του Κώστα Λαλιώτη, κατά «ακροδεξιών» και στελεχών του «ακραίου κέντρου» που επιχειρούν να εξισώσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό και τον Ανδρέα Λοβέρδο να χαρακτηρίζει «πολιτικό μαλάκιο» τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την αρνητική στάση της απέναντι στο συνέδριο της Εσθονίας «για την καταδίκη των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων» έβλαψε τα συμφέροντα της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής και ζήτησε μάλιστα να ξεκαθαριστεί αν η σχετική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή εκφράζει την ηγεσία του ΥΠΕΞ. Απαντώντας ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο «αντικομμουνισμός ήταν μια ιδεολογία μίσους που δίχασε την ελληνική κοινωνία και προειδοποίησε ότι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο αν όχι ολέθριο» να γίνεται προσπάθεια εξίσωσης του θύτη και του θύματος μέσω ενός «νέου αντικομμουνισμού». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε, ταυτόχρονα, τον Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή ότι απομακρύνονται από το δημοκρατικό κεκτημένο της παράταξης τους διότι προετοιμάζονται για μετακίνηση στη «μεταλλαγμένη» -όπως είπε- ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του Κώστα Λαλιώτη ο οποίος χαρακτήριζε «τιποτόφρονες, αλλαζόνες, ανιστόρητους και αμνήμονες» όσους επιχειρούσαν να εξομοιώσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Επίσης, καταλόγισε στην κυρία Καϊλή ότι επανέφερε στην ελληνική πολιτική σκηνή «πτωματολογικά επιχειρήματα» περί του νεκρού παππού της. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι αργότερα η κυρία Καϊλή αναγνώρισε ότι δεν είχε συγγένεια εξ’ αίματος με τον νεκρό.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν άλλαξε στάση στο θέμα θυμίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και η πλειοψηφία εκείνων της ΝΔ καταψήφιζαν πάντα στο ευρωκοινοβούλιο τις απόπειρες ταύτισης του φασισμού με τον κομμουνισμό. «Οι απόψεις που υποστηρίζετε τώρα δεν είχαν υποστηριχθεί πότε από ανθρώπους της Δημοκρατικής Παράταξης» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στον Ανδρέα Λοβέρδο και επικαλέστηκε και δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της εξίσωσης φασισμού – κομμουνισμού.

Λοβέρδος: Στο Κατίν σφαγιάστηκαν 22.000 Πολωνοί από τους Σοβιετικούς

Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι έκανε «πολιτικό πλιάτσικο» με την υπόθεση του συνεδρίου της Εσθονίας «για να κερδίσει ψηφαλάκια» και μίλησε για εγκλήματα της Σοβιετικής Ένωσης φέρνοντας ως παράδειγμα τη σφαγή στο δάσος του Κατίν.

Απάντησε, όμως, και σε πολύ σκληρό ύφος στις κατηγορίες του κ. Κατρούγκαλου περί προσπάθειας μεταγραφής του στη ΝΔ. «Εγώ από το χώρο μου θα φύγω οριζόντιος. Εσείς είστε ευέλικτος. Ένα πολιτικό μαλάκιο που περιφέρεται από δω και από εκεί» είπε ο κ. Λοβέρδος και χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε ο κ. Κατρουγκαλος. Μάλιστα κατήγγειλε ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν απάντησε ουσιαστικά στα ερώτημα του για το αν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσυπογράφει την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για το συνέδριο της Εσθονίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα