Α. Τσίπρας: “Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παίρνει σημαντικές αποφάσεις”

Α. Τσίπρας: “Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παίρνει σημαντικές αποφάσεις”
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Πρόσκληση στον ΣΕΒ για νέα κοινωνική συμφωνία απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου ο Θ. Φέσσας

Πρόσκληση στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, ενώ επανέλαβε τις αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση ότι δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύει τη χώρα λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις χωρίς συναίνεση.

Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ ζήτησε να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο που τους απηύθυνε «για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Για μια νέα κοινωνική συμφωνία για τη νέα Ελλάδα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, η ανάπτυξη δεν είναι απλός αριθμός με θετικό πρόσημο, αλλά είναι ένα σύμπλεγμα πολιτικών και παρεμβάσεων για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόσκληση και την επιδίωξη του κόμματός του προς τον ΣΕΒ «να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και να αναπτύξουμε μια λειτουργική, θεσμική σχέση με τον σύνδεσμό σας» καθώς «έχουμε έναν δύσβατο δρόμο μπροστά μας και γνωρίζουμε καλά ότι εμείς δεν θα παραλάβουμε απλά καμένη γη. Θα παραλάβουμε μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά, και θα την επανενώσουμε όλοι μαζί -και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στην εκτενή αναφορά του στο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή αλλαγής πολιτικής, αποδοκίμασε και καταψήφισε την κυβέρνηση Σαμαρά και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη.

Ο λαός, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν ψήφισε για να ανασχηματισθεί η σημερινή κυβέρνηση. Ψήφισε για να απομακρυνθεί, ενώ όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Σαμαράς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό και δεν την έλαβε».

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο, σημείωσε, ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε βάρος της κοινωνίας τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις». Η κυβέρνηση, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κυβέρνηση μειοψηφίας», «δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σε συμφωνίες που θα καθορίσουν τη ζωή των επόμενων γενεών».

Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποδρομής και για τον λόγο αυτόν, «δεν δικαιούται να μη λογαριάζει τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «το ίδιο τα Σύνταγμα προβλέπει ότι ο διορισμός διοικήσεων σε Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα και για απλές ΔΕΚΟ, προβλέπει διαδικασίες κοινοβουλευτικές, ευρύτερων διαβουλεύσεων και συναινέσεων».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι για το κόμμα του η βασική αιτία της δημοσιονομικής εκτροπής «δεν είναι οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένων, δεν είναι ο μύθος των τεμπέληδων Ελλήνων, αλλά είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, είναι η εκτεταμένη διαφθορά που οδηγεί στη σπατάλη των δημόσιων πόρων, οι υπερτιμολογήσεις της διαφθοράς στα δημόσια έργα και τις προμήθειες, οι υπερτιμημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι υπερτιμημένοι εξοπλισμοί».

Επίσης, έκανε λόγο για τα «επιχειρηματικά κέρδη, ενός παρασιτικού και μη παραγωγικού κεφαλαίου, που ποτέ δεν επανεπενδύθηκαν στη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βιομηχάνους να μην συναινέσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού, που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τις ιεράρχησε ως εξής:

«1. Αποτελεί λοιπόν, πρώτη μας προτεραιότητα η διεκδίκηση έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος. Στην έρευνα και την καινοτομία. Στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον.

2. Δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει τέσσερις συγκεριμένες πολιτικές προτεραιότητες: α). Τερματίζουμε την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις, β). Επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. γ). Αναδιανέμουμε εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. δ). Ρυθμίζουμε τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

3. Διαμορφώνουμε σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Εγγυόμαστε σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα- εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

5. Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει τον μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

6. Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας.

7. Ανοίγουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

8. Εισάγουμε στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

9. Καθιστούμε βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός “ευρωπαϊκού New Deal” ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα».

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Θ. Φέσσας

Με την εκλογή του κ. Θ. Φέσσα ως νέου προέδρου του ΣΕΒ στη θέση του Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρωϊνής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Στην απογευματινή, ανοιχτή συνεδρίαση πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενώ θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας και ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Αντί να περιγράφουμε προβλήματα, ας υλοποιούμε λύσεις» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την πρωινή ομιλία του και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος «θέλει να συνεισφέρει στη σύνθεση, συνεργασία και επίτευξη πρακτικών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και να αποτελέσει καταλύτη για τη διευκόλυνση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος δε προς τις επιχειρήσεις ο κ. Φέσσας ανέφερε πως η νοοτροπία «ο καθένας για το μαγαζάκι του» είναι ξεπερασμένη και καταδικασμένη στην αποτυχία καθώς η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει συνεργασίες και συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, δικτυώσεις, επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και εξωστρέφεια.

Σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτύπωσε ταυτόχρονα τη λαϊκή δυσφορία και την ανάγκη του λαού για ελπίδα. «Ανέδειξε μια τάση απόρριψης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου. Η λαϊκή ετυμηγορία απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης, και προέβαλε το αίτημα μιας ριζοσπαστικής αλλαγής που να προσφέρει πάντως λύσεις και προοπτική.

Κατέδειξε πάνω απ’ όλα ότι οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν κι άλλη λιτότητα- χρειάζονται όμως μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για να πιστέψουν και να κινητοποιηθούν» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος έθεσε επίσης ζήτημα για τη διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΣΕΒ, λέγοντας ότι είναι αντικαταστατική και πρότεινε «να εγκαινιάσουμε μια διαδικασία επιλογής προέδρου και διοικητικού συμβουλίου όχι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με ανοιχτές τις πόρτες». Τέλος ανέφερε ότι η κρίση του 2008 βρήκε το πολιτικό σύστημα απαράσκευο, το κράτος ανέτοιμο και την κοινωνία ανοχύρωτη ενώ προέβλεψε ότι ο δρόμος προς την πραγματική ανάκαμψη παραμένει μακρύς και ανηφορικός.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, παρουσίασε τις προτεραιότητες του Συνδέσμου στις οποίες περιλαμβάνονται: χρηματοδότηση, φορολογία, ενέργεια, ρυθμιστικό περιβάλλον, αναπτυξιακός σχεδιασμός, ανθρώπινο δυναμικό, εξωστρέφεια, έρευνα και καινοτομία. Επίσης, η υιοθέτηση ολοκληρωμένης Βιομηχανικής Πολιτικής με αιχμή το κόστος ενέργειας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός (νέο ΕΣΠΑ) και ο κοινωνικός διάλογος γύρω από όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Τα μέλη του ΣΕΒ εξέλεξαν το πρωί και το νέο 20μελές ΔΣ του Συνδέσμου στο οποίο παραμένουν 15 επιχειρηματίες που μετείχαν και στην προηγούμενη σύνθεση. Πρόκειται για τους Χ. Κυριαζή (εκτελεστικός αντιπρόεδρος & πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής), Γ. Γιώτη, Σ. Θεοδωρόπουλο, Α. Καλλιτσάντση, Ν. Καραμούζη, Δ. Παπαλεξόπουλο (αντιπρόεδροι), Ε. Βιδάλη (γ. γραμματέας), Α. Μακρίδη (ταμίας) και Ε. Βασιλάκη, Χ. Κομνηνό, Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Π. Κυριακόπουλο, Γ. Κωστόπουλο, Κ. Μαραγκό και Β. Φουρλή (μέλη).

Τα νέα μέλη είναι οι Θ. Φέσσας (QUEST Συμμετοχών) , Ε. Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου), Κ. Κόκκαλης (ΙΝΤΡΑΚΟΜ), Γ. Κώτσαλος (INTERAMERICAN) και Π. Μαρινόπουλος (ΦΑΜΑΡ) που εξελέγησαν στη θέση της Σ. Δασκαλάκη- Μυτιληναίου και των Δ. Δασκαλόπουλου, Κ. Αντωνόπουλου, Ε. Δοντά, Δ. Λόη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα