Σε κλίμα “ασφυξίας” συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Κινητικότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα “ασφυξίας” συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Κινητικότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ
Cabinet meeting of the government , at the Greek parliament, in Athens, on Feb. 27, 2015 / , , , 27 , 2015 Sooc

Επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η πορεία της διαπραγμάτευσης να "τιναχθεί στον αέρα", βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου με τελικό στόχο η κυβέρνηση να υποχωρήσει στα σημεία "αγκάθια", που αφορούν το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ

Τα νέα δεδομένα και το κλίμα που προκαλείται από το εξωτερικό έρχονται να απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας στις 24 Απριλίου, με τους δανειστές ουσιαστικά να χτυπούν “καμπανάκι” για εσωτερική στάση πληρωμών, εάν δεν προχωρήσει γρήγορα η κυβέρνηση στην εφαρμογή μέτρων για το ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης.

Και όπως είναι φυσικό, παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν οτι ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης, εντούτοις αυτή η συζήτηση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Το δημοψήφισμα, άλλωστε, ακούγεται συχνά – πυκνά από τα χείλη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

“Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις “κόκκινες γραμμές” της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη”, ήταν η χθεσινοβραδυνή απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν, πως δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική που έχει χαραχθεί και δεν δέχεται την επιβολή υφεσιακών μέτρων.

Μέσα σε αυτο το κλίμα ασφυξίας που δημιουργείται δεν μπορεί να μην υπολογίσει κανείς και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο “CCC+/C” από «Β-/B» που προέβη ο οίκος Standard  & Poor’s.

Κυβερνητικές πλευρές δεν αρνούνται ότι «Αθήνα και Βρυξέλλες είναι ακόμη μακριά» περιμένουν, όμως, όπως τονίζουν, να δουν τις «διαθέσεις που θα δείξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών» στο νέο γύρο συνομιλιών που ξεκινάει, ευελπιστώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμα και στην επίτευξη συμφωνίας στη Ρίγα της Λετονίας.

Ημερομηνίες ορόσημο θεωρούνται:

– Η 21η Απριλίου για την τεχνική έγκριση των μεταρρυθμίσεων.

– Η 24η Απριλίου στο Eurogroup για την τελική έγκριση των Ελληνικών προτάσεων.

– Η 30η Απριλίου, όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι αποκλίσεις υπήρξαν και πριν  από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαδικασία των τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κομμάτι της καταμέτρησης εσόδων – δαπανών προκειμένου να μετρηθεί το «δημοσιονομικό κενό» του 2015.

Έντονες οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Κινητικότητα την ίδια ώρα υπάρχει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα κορυφαία στελέχη να δείχνουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις, αλλά και να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη του Αριστερού ρεύματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη που έγινε σε κλειστό κύκλο στις 4 Απριλίου, αλλά και τις συναντήσεις της δεξιάς ΑΡΕΝ των Κώστα Πουλάκη, Γιάννη Μπουρνούς, Νάσου Ηλιόπουλου και  Στέλιου Παππά, με τη συμμετοχή της “Πλατφόρμας 2010” Δούρου-Μπαλάφας-Παπαδημούλης, έρχεται η σειρά της “Κίνησης των 53”.

Αν και τον Ιούνιο του 2014 που είχε δημιουργηθεί (με τη συμμετοχή του νυν Γραμματέα Τ. Κορωνάκη, της υπεύθυνης του γραφείου τύπου Ρ. Σβίγκου, αλλά και των σημερινών υπουργών Τ. Χριστοδουλοπούλου, Θ. Φωτίου, Θ. Δρίτσα και Ε. Τσακαλώτου) είχε “τραβήξει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό μανίκι”, σήμερα έρχεται με μια δημόσια συζήτηση για να θέσει όλα τα φλέγοντα θέματα στο τραπέζι.

Η πρόσκληση της συνάντησης με τίτλο «Κίνηση των 53+» έχει θέμα: “Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, το κράτος. Σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού  σε συνθήκες πολιτικών εκβιασμών και οικονομικής ομηρείας.”

Θα μιλήσουν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αθανασίου, ο γραμματέας της Κ.Ο Χρήστος Μαντάς, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η βουλευτής  Ελένη Σταματάκη, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ, στο Αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα