‘Βροχή’ οικονομικών στοιχείων αποστέλλει στους δανειστές η Αθήνα

‘Βροχή’ οικονομικών στοιχείων αποστέλλει στους δανειστές η Αθήνα

Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα η επιστροφή του κουαρτέτου. Νέο διαπραγματευτικό όπλο προέκυψε για την κυβέρνηση

Πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό κατέθεσε στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών η Ελλάδα, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κατέθεσε και νέα στοιχεία στους θεσμούς, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα το κουαρτέτο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τα τελευταία 24ωρα η ελληνική πλευρά αποστέλλει συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, ωστόσο τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένουν. Πέραν των μεγάλων διαφωνιών που εντοπίζονται σε ασφαλιστικό και φορολογικό, υπάρχει διάσταση απόψεων και σε ό,τι αφορά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

Ιδίως σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα, οι δανειστές πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς κόκκινων δανείων, με την Αθήνα να αντιδρά, επιμένοντας σε μια μακρά μεταβατική περίοδο.

Κι ενώ ο Φεβρουάριος τείνει σιγά σιγά προς το τέλος του, δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Όσο περισσότερο καθυστερεί η έλευση του κουαρτέτου, τόσο πιο δύσκολη κρίνεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το συντομότερο δυνατόν.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενη δόσης προς την Αθήνα. Πρόκειται για στόχο που μπορεί να μην μοιάζει ακατόρθωτος, αλλά σίγουρα χαρακτηρίζεται δύσκολος.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη απρόσμενο διαπραγματευτικό «όπλο» βρέθηκε στον δρόμο της Αθήνας.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στη Wall Street Journal, αποκάλυψαν πως η Ελλάδα έκλεισε το 2015 με πρωτογενές πλεόνασμα!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2015 ο ελληνικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 0,20% έναντι μνημονιακής πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Με το όπλο αυτό, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «ελπίζουν ότι το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα είναι ικανό να πείσει τους δανειστές πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα φέτος». Η εκτίμηση των κυβερνητικών αξιωματούχων πρέπει ωστόσο να επιβεβαιωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο και τη Eurostat τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται εδώ πως με βάση το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% από το 2018 κι έπειτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα