Πρόεδρος με δεμένα χέρια ο Μπάρακ Ομπάμα

default image

Τον Αμερικανό πρόεδρο δείχνουν οι αναλυτές για τη βαριά ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές. Τι του προσάπτουν; Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών με τη Γερουσία υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών; Και ποιος θα ωφεληθεί τελικά;

Τον Αμερικανό πρόεδρο δείχνουν τα διεθνή Μέσα για τη συντριπτική ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές. Τι του προσάπτουν οι αναλυτές

Βαρύ είναι το κλίμα για τον Μπάρακ Ομπάμα μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και την ήττα των Δημοκρατικών που έχει ως αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικάνοι να κατέχουν πλέον την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Πρακτικά, κατά τα υπόλοιπα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεν θα μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ρεπουμπλικανών, γεγονός που περιορίζει δραματικά τη δυνατότητά άσκησης μεταρρυθμιστικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας.

“Οι εκλογές μετατράπηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την προεδρεία του Μπάρακ Ομπάμα” επισημαίνει η Wall Street Journal αποτιμώντας το αποτέλεσμα, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Πώς λοιπόν θα αντιστρέψει το κλίμα ο Αμερικανός πρόεδρος; Και πώς θα καταφέρει να ανακάμψει η καταποντισμένη δημοτικότητά του με δεμένα χέρια στο εσωτερικό;

Τα παραπάνω ερωτήματα θέτουν -μεταξύ άλλων- οι αναλυτές και επισημαίνουν τους λόγους που ο Μπάρακ Ομπάμα χάνει συστηματικά έδαφος, με έμφαση την έλλειψη των ηγετικών του ικανοτήτων, και τη διστακτικότητα στη λήψη αποφάσεων.

όπως επισημαίνει ο Αμερικανός αναλυτής Ίαν Μπρέμερ, “κανείς δεν καταλαβαίνει τον κόσμο καλύτερα από τον Ομπάμα. Αναλύει τα πάντα με ακρίβεια, συμπεριφέρεται όμως σαν εξωτερικός παρατηρητής, αρνείται να παίξει τον ρόλο που του αντιστοιχεί. Πάρτε τη Συρία. Όταν χρειάστηκε να λάβει την απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση, έριξε το μπαλάκι στους άλλους, από το Κογκρέσο ως τις υπόλοιπες χώρες”, εξηγεί στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ένας Ομπάμα με δεμένα τα χέρια μετά τις εκλογές δεν αποτελεί όμως μια ελάχιστα ενθαρρυντική προοπτική για την Αμερική;

“Τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο φαίνονται»”, απαντά ο Μπρέμερ. “Είναι αλήθεια ότι περιθώρια ελιγμών θα έχει πλέον ο πρόεδρος μόνο στο διεθνές επίπεδο. Στο εσωτερικό, δύσκολα θα προχωρήσουν την επόμενη διετία οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στη μετανάστευση, στην εκπαίδευση ή στις δημόσιες επενδύσεις. Αν η χώρα βρισκόταν σε ύφεση ή διερχόταν μια σοβαρή κρίση, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα. Όμως με μια οικονομία που αναπτύσσεται κατά 3,5% τον χρόνο, μια παθητική κυβέρνηση δεν προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλες ανησυχίες. Ισχυρές και δραστήριες κυβερνήσεις στο παρελθόν έκαναν άλλωστε μεγάλα λάθη”.

Δεν θα αλλάξει λοιπόν τίποτα στην Αμερική μετά τις ενδιάμεσες εκλογές;

“Με την αποδυνάμωση της Ουάσινγκτον, η χώρα θα γίνει πιο ομοσπονδιακή, πιο αποκεντρωμένη”.

Και η κληρονομιά του Ομπάμα; “Θα πρέπει να την αναζητήσουμε στην πρώτη του θητεία: η μεταρρύθμιση της υγείας και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε στην πιο σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών”.

 

Financial Times: Έτσι θα ωφεληθεί η Χίλαρι Κλίντον

Ο Έντουαρντ Λιους των Financial Times κάνει την ακόλουθη πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο η νίκη των Ρεπουμπλικανών θα επηρεάσει τα τελευταία δύο χρόνια της προεδρίας Ομπάμα.

Κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο πρόεδρος θα εκδώσει ένα διάταγμα που θα καθιστά ευκολότερο για τους παράτυπους μετανάστες να μένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες επ’ αόριστον. Την κίνηση αυτή την είχε σχεδιάσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά πολλοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι που αντιμετώπιζαν δυσκολίες τού είχαν πει να την καθυστερήσει.

Η απόφαση αυτή θα εξοργίσει τους Ρεπουμπλικανούς, που θα κατηγορήσουν τον πρόεδρο ότι παραβιάζει τη λαϊκή βούληση. Σε αντίποινα, θα εμποδίσουν τον Ομπάμα να προχωρήσει σε διάφορες εμπορικές συμφωνίες, θα ορθώσουν νέα εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου για την υγεία (Obamacare) και θα προωθήσουν το σχέδιο για τον αγωγό Keystone. Ο Ομπάμα θα προβάλει βέτο. Η αντίσταση των Ρεπουμπλικανών θα δυναμώσει. Κι όλα αυτά θα ωφελήσουν τη Χίλαρι Κλίντον ή οποιονδήποτε άλλο λάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές ήταν μικρότερη του 40%. Στις προεδρικές εκλογές είναι συνήθως μεγαλύτερη. Και οι Λατίνοι, οι νέοι και οι γυναίκες θα στρέψουν τη ζυγαριά προς την άλλη κατεύθυνση.

Όλα αυτά όμως θα συμβούν στο μέλλον.

Προς το παρόν, οι Ρεπουμπλικανοί είναι νικητές και ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να κτίσει γέφυρες. Αλλά δεν διαθέτει τις ικανότητες του Μπιλ Κλίντον σε αυτό το πεδίο. Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική.

 

Time: Change

Οι αναλυτές του περιοδικού Alex Altman και Zeke J Miller κάνουν λόγο για αποφασιστική νίκη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να ξεκινήσουν να χαράσσουν τη στρατηγική τους για το 2015 και το 2016.

Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο του περιοδικού που κυκλοφορεί με τον τίλο Change (Αλλαγή) και το σκίτσο του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή  Mitch McConnell.

O McConnel θα πρέπει να ικανοποιήσει την ανάγκη των ψηφοφόρων του για βαριά συντηρητική πολιτική, χωρίς να περιορίσει τις προοπτικές του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα