Η Ευρώπη παλεύει να κρατηθεί ενωμένη: Η κρίσιμη σύνοδος για προσφυγικό και Brexit

default image

Πρόβλημα στη λήψη αποφάσεων η απουσία του Νταβούτογλου. Τσίπρας σε Τσεχο πρωθυπουργό: “Αν θέλετε να τους πνίγουμε, ξεχάστε το”. Η σύγκρουση μεταξύ των ομάδων Βίσεγκραντ και “10”. Και οι Βρετανοί πιέζουν...

Η διαχείριση του προσφυγικού και η απειλή του Brexit φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή ουσιαστικά κρίση, καθιστώντας τη Σύνοδο Κορυφής που μόλις ξεκίνησε στις Βρυξέλλες μία από τις πιο δραματικές για την ενότητα της Ευρώπης.

Όμως η απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που η Άγκυρα συνέδεσε με τους Κούρδους της Συρίας καθιστά αμφίβολο κατά πόσον θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στην πηγή του, δηλαδή στα τουρκικά σύνορα.

Λόγω της απουσίας Νταβούτογλου ακυρώθηκε άλλωστε και η τριμερής με Μέρκελ και Τσίπρα, αλλά και η μίνι- σύνοδος των 10 κρατών-μελών της ΕΕ (Ελλάδα,Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία) που δηλώνουν πρόθυμα για την υποδοχή προσφύγων, συγκροτώντας -με την καθοριστική συμμετοχή και του Βερολίνου- τη μία από τις δύο ομάδες, εκφραστές δύο αντιλήψεων, που συγκρούονται σήμερα.

Η δεύτερη είναι βεβαίως η ομάδα Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) που έθεσε ακόμη και ζήτημα κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας προς ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, προκαλώντας την αντίδραση της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εκ των πραγμάτων στηρίζει τη χώρα μας σε αυτό το ζήτημα, διαπιστώνοντας τους κινδύνους για την Ευρώπη αλλα και για την ίδια τη Γερμανία από περιορισμούς στις μετακινήσεις ανθρώπων και επομένως και αγαθών.

Κατά της λογικής των φρακτών τάσσεται και η Κομισιόν, με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο να στέλνει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες μιλώντας στο News247 λίγο πριν την έναρξη εργασιών της Συνόδου, ενώ νωρίτερα είχε στείλει επιστολή στην Αυστρία χαρακτηρίζοντας παράνομο το πλαφόν στον αριθμό αιτούντων άσυλο και ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν καταλαβαίνει αυτή τη… μόδα με τον έλεγχο στα σύνορα.

Τσίπρας σε Τσεχο πρωθυπουργό: Αν θέλετε να τους πνίγουμε, ξεχάστε το

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογο του Μποχούσλα Σομπότκα, ο οποιος τον είχε προσκαλέσει να λάβει μέρος στη συνάντηση της ομάδας Βίσενγκαρντ. Ο κ.Τσίπρας επικαλούμενος φόρτο εργασίας, δεν πήγε, είπε όμως στον Τσέχο πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει ο,τιδήποτε δεν είναι σύννομο με το διεθνές δίκαιο.

“Αν θελει οποιοσδήποτε push backs, δηλαδή να τους πνίγουμε, να τους σκοτώνουμε, ξεχάστε το”, είπε ο κ.Τσίπρας στον κ.Σομπότκα.

“Το να στέλνετε στα σύνορα μας με άλλες χώρες στρατό και χωροφυλακή συνιστά ενέργεια μη φιλική, είπε επίσης ο πρωθυπουργός με τον Τσέχο ομόλογο του να του απαντά: “Εμεις τους βοηθάμε όλους, θα βοηθήσουμε και εσάς”.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί περιθώριο ώστε η συμφωνημένη ευρωπαϊκή πολιτική να προλάβει να αποδώσει, δηλαδή να προχωρήσουν το ζήτημα της μετεγκατάστασης, η τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας και το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Η λογική της παρέμβασης του κ.Τσίπρα στη Σύνοδο θα είναι πως δε γίνεται από τη μία μεριά η Ευρώπη να αγωνίζεται να διασφαλίσει την ενότητα της και από την άλλη να υπάρχουν φαινόμενα κατακερματισμού του ευρωπαϊκού χώρου.

Στη δήλωση του κατά την άφιξη του στο χώρο της Συνόδου άλλωστε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη οι κανόνες να είναι ενιαίοι για όλους ώστε να υπάρχει ενότητα.

Η Σύνοδος σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι ο ρόλος της Ελλάδας δε θα είναι διακοσμητικός και πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία της συζήτησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη ανεπισήμως συνεννόηση της Αυστρίας και της Γερμανίας για το θέμα των ποσοστώσεων που έβαλε η Αυστρία, η οποία δεν έκλεισε τα σύνορα της αλλά δήλωσε ότι καθημερινα θα δέχεται 80 αιτήσεις ασύλου, κάτι όμως που ουσιαστικά σημαίνει κλείσιμο συνόρων, καθώς μετακυλίεται το πρόβλημα στη Σλοβενία.

Η έκβαση αυτής της συνεννόησης ενδεχομένως να καθορίσει και την πορεία της Συνόδου.

Η απουσία της Τουρκίας όμως δημιουργεί πρόβλημα, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές. Εάν διεξαγόταν η μίνι- σύνοδος θα υπήρχε δυνατότητα διαμόρφωσης πιο ουσιαστικών αποφάσεων, καθώς η Ελλάδα έχει πει πως η διαχείριση του προσφυγικού συναρτάται με τη ανάληψη από την Τουρκία του βάρους που της αναλογεί.

 Σε σχέση με τις παλαιότερες συνόδους για τα δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει θέσει πλέον ορισμένα ζητήματα, πρώτον τη μετάθεση του κέντρου βάρους στην Τουρκία και δεύτερον, ότι το κλεισιμο των συνόρων δε συνιστά λύση διότι οι προσφυγικές ροές δε σταματούν, αλλά αναζητούν νέους τρόπους να φτάσουν εκεί που επιθυμούν. Καθώς πλέον δηλώσεις σε αυτή τη λογική έχουν γίνει απο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρώπης, η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μία ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν επίσης ότι ο κ.Γιουνκερ προσυπέγραψε τη θέση της Ελλάδας ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλέισει το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι και το προσφυγικό, αλλά και η αξιολόγηση είναι θέματα που πρέπει να συζητούν μεταξύ τους οι ηγέτες της ΕΕ- αλλωστε το Μαξίμου ευελπιστεί σε πολιτική λυση στην εκκρεμή διαπραγμάτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα