Τι συζήτησαν Γαβρόγλου – Κεραμέως για το Νέο Λύκειο

Τι συζήτησαν Γαβρόγλου – Κεραμέως για το Νέο Λύκειο
Συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου(δ) με την Νίκη Κεραμέως (α) αρμόδια τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ενημερώθηκε εκ μέρους του προέδρου της Ν.Δ., για το νέο σχέδιο του υπουργείου, για το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 στο υπουργείο Παιδείας. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ενστάσεις εξακολουθεί να εκφράζει η ΝΔ για τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το Νέο Λύκειο. Στις 15.30 η επίσημη τοποθέτηση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, αλλά και ποιο το σχόλιο της Ένωσης Φυσικών

Της Μίκας Κοντορούση

Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με την τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, με θέμα συζήτησης την πρόταση του υπουργείου για τη νέα δομή του Λυκείου και το νέο σύστημα εξετάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στον απόηχο των συνομιλιών που θα έχει ο ίδιος με τους πολιτικούς αρχηγούς από όλα τα κόμματα. Την ερχόμενη Τρίτη, ο αρμόδιος υπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Ο Κ. Γαβρόγλου απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε η κ. Κεραμέως, ώστε να μην υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία επί του σχεδίου, αλλά ζήτησε και τις απόψεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα συγκεκριμένα θέματα. Την ίδια στιγμή, αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των εξετάσεων και τάχθηκε για πολλοστη φορά υπέρ της αξιολόγησης.

“Από την κατάργηση των πανελληνίων στις διπλές εξετάσεις… Αξιολόγηση παντού απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής”, έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “δήθεν” κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Όπως είχε πει οι μαθητές και οι γονείς “παρακολουθούν άφωνοι μία άσχετη κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες της νέας γενιάς”, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προτείνει ένα σχέδιο που, το οποίο σε πρώτη ανάγνωση, όπως είπε, εντείνει την κόπωση και την αγωνία των παιδιών και αυξάνει, αντί να μειώνει, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα Κεραμέως, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

“Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την αναλυτική συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο για την νέα δομή του Λυκείου επικοινώνησα με τους πολιτικούς αρχηγούς για να ενημερωθούν τα Κόμματα αναλυτικά πάνω στο σχέδιο που καταθέτουμε για δημόσια διαβούλευση.

Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με την κυρία Κεραμέως η οποία είναι υπεύθυνη Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ. Την ενημέρωσα αναλυτικά, νομίζω απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνεί με τις απαντήσεις ή όχι. Όπως καλά γνωρίζετε ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση του Λυκείου και ο τρόπος με τον οποίον τα παιδιά του Λυκείου θα μπορούν να ξαναείναι στο σχολείο και το σχολείο θα μπορεί να παίζει τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο. Είναι μία συζήτηση δύσκολη και περίπλοκη. Είναι μία αρχή και με βάση αυτή την αρχή θα δούμε ενδεχόμενες βελτιώσεις και αντιπαραθέσεις”.

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως επέμεινε στις ενστάσεις που διατηρεί σε προβληματικά σημεία των προτάσεων του υπουργείου και στις 15.30 θα κάνει επίσημη on camera τοποθέτηση από τα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε η κ. Κεραμέως:

“Ήρθα σήμερα να ακούσω τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί όπως καταλαβαίνετε το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες αντικρουόμενων δηλώσεων και ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Άκουσα με προσοχή, έκανα πολλές ερωτήσεις σε σχέση με το σχέδιο το οποίο έχει δοθεί στην δημοσιότητα, διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο αυτό, θεωρούμε ότι πάρα πολλά σημεία είναι πολύ προβληματικά, χρήζουν διευκρίνισης, χρήζουν προσεκτικότερης μελέτης, και σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε το Νομοσχέδιο προκειμένου να τοποθετηθούμε επ’ αυτού, ελπίζοντας βεβαίως κύριε Υπουργέ ότι μέχρι τότε, δεν θα έχουν αλλάξει εκ νέου οι προθέσεις της Κυβέρνησης και τελοσπάντων αναμένουμε να δούμε αν θα έχουν αλλάξει εκ νέου οι προθέσεις τη Κυβέρνησης”.

Στη συνέχεια η κ.Κεραμέως σε δηλώσεις της στα γραφεία της ΝΔ τόνισε:

«Μετά από συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις, τελικά η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν καταργεί τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά τις διπλασιάζει, βαφτίζοντάς τες “κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις”.

Προσθέτει, έτσι, νέα βάρη σε μαθητές και γονείς, παίζοντας με την αγωνία τους,  χωρίς να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες για το Λύκειο του 21ου αιώνα.

Η ουσιαστική αναβάθμιση του σχολείου,  προϋποθέτει πρώτα από όλα, την αξιολόγηση του συνόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των εκπαιδευτικών. Αυτή είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να έχουμε ένα ελεύθερο, δημιουργικό σχολείο ίσων ευκαιριών, κοινωνικής κινητικότητας, ουσιαστικής μόρφωσης».

Οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης

“Οι χθεσινές αναφορές του υπουργείου Παιδείας απέχουν έτη φωτός από όσα χρειάζεται η νέα γενιά της πατρίδας μας, από όσα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά καιρούς υποσχεθεί, από όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει” σχολίασε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για το Νέο Λύκειο, συμπληρώνοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός τον έχει αναιρέσει και συνεχίζει να τον αναιρεί.

Στην ίδια μάλιστα ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας επισημαίνεται, ότι “το δήθεν όραμα για άλλο Λύκειο, η αυτονομία και η εισαγωγή σε ΑΕΙ δίχως εξετάσεις ακολούθησαν το φαντασιακό δρόμο όλων των υπόλοιπων συριζαϊκών και πρωθυπουργικών εξαγγελιών”, ενώ το ΠΑΣΟΚ επικρίνει τον Γαβρόγλου για επικοινωνιακά παιχνίδια.”Μόνος στόχος να καλύψει με πυροτεχνήματα την πλήρη ανεπάρκεια των προτάσεών του για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και να γίνει κομματικά απαραίτητος ενόψει μάλιστα πιθανού ανασχηματισμού”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις βασικές αρχές των προτάσεών του για το Λύκειο και δεσμεύτηκε να τις καταθέσει αναλυτικά στον διάλογο που θα ξεκινήσει, προκαλώντας τον υπουργό να τις θέσει ως βάση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό, παίζοντας με την αγωνία και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της, που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες και της εκπαιδευτικής της πολιτικής” αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, ενώ καυστικό εμφανίστηκε και το Ποτάμι:

“Τελικά τι ισχύει; Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και ο κ. Τσίπρας) μιλούν για κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, και Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο τις επαναφέρει και μάλιστα διπλές. Κάποια στιγμή θα πρέπει με σοβαρότητα να αποφασίσει η Κυβέρνηση τι τελικά σχεδιάζει, τόσο για το Λύκειο όσο και για την πρόσβαση στα Α.Ε.Ι.”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Σκληρή ανακοίνωση και από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Σκληρή και η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών: “Το Λύκειο μετατρέπεται σε ένα εξουθενωτικό εξεταστικό κέντρο διαρκείας”, αναφέρουν οι Φυσικοί ούτε λίγο ούτε πολύ, σε ανακοίνωσή τους, ενώ μιλούν για υποβάθμιση του επιστημονικού τους πεδίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Δεν προκάλεσαν έκπληξη οι κινήσεις της κυβέρνησης, γιατί αποτέλεσαν ένα ακόμα επεισόδιο στο αντιεπιστημονικό σίριαλ, που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας εδώ και καιρό. Η πρωτοφανής στα χρονικά πρωτοτυπία να εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις σε απαιτητικές σχολές υψηλού κύρους και αναγνώρισης, αποδεικνύει τις προτεραιότητες και τις εμμονές της ηγετικής ομάδα του υπουργείου Παιδείας. Θα εισάγονται στα Πολυτεχνεία χωρίς να εξετάζονται Φυσική (μετατρέπεται σε μάθημα επιλογής!), όπως εισάγονται σήμερα σε σχολές με υψηλές απαιτήσεις Μαθηματικών και Φυσικής, χωρίς να γνωρίζουν Μαθηματικά και Φυσική!”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα