Ένα κοριτσάκι 7 ετών μεταδίδει τη φρίκη στο Χαλέπι μέσω Twitter

default image

"Θέλω να κοιμηθώ. Θέλω να ζήσω. Το διπλανό σπίτι καίγεται, το σπίτι μου μπορεί να είναι το επόμενο" (Pics+Vids)

“Είμαι η Bana ένα κορίτσι επτά χρονών στο Χαλέπι. Εγώ και η μαμά μου θέλουμε να σας πούμε για τις βόμβες εδώ. Ευχαριστώ”.

Η μικρούλα Bana Alabed ζει στη πλευρά του Χαλεπίου που ελέγχεται από τους αντάρτες και βομβαρδίζεται καθημερινά από τις δυνάμεις του Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του. Η 7χρονη Bana διατηρεί στον λογαριασμό στο Twitter και με τη βοήθεια της μητέρας της Fatimah που είναι καθηγήτρια στο επάγγελμα, αναρτεί ντοκουμέντα φρίκης.

Πριν λίγες ημέρες, η συγγραφέας του Harry Potter, JK Rowling, δώρισε στην 7χρονη αναγνώστρια της όλη τη σειρά των βιβλίων της σε μορφή ebooks, καθώς η Bana ξέρει να διαβάζει και να γράφει στα αγγλικά. “Μακάρι να μπορούσα να τα στείλω και σε έντυπη μορφή”, δήλωσε η Rowling εκφράζοντας την ευχή να διασωθούν οι άμαχοι του Χαλεπίου όσο πιο σύντομα γίνεται.

“Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο” αναφέρει η ίδια η Bana, ενώ στις περισσότερες δημοσιεύσεις της κάνει έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών. “Τα παιδιά μας δικαιούνται να ζουν, δικαιούνται να ζουν στα σπίτια τους, στη δική τους χώρα, όχι να γίνουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Προσευχηθείτε για εμάς”, έγραψε η μητέρα της 7χρονης, Fatimah.

Σε άλλο μήνυμα της μικρής απεικονίζεται ένα νεκρό παιδάκι με εκείνη να γράφει: “Oh dear world, I am crying tonight, this is my friend killed by a bomb tonight. I can’t stop crying” ενώ σε άλλες φωτογραφίες απεικονίζεται η ίδια σε κατεστραμμένους δρόμους ή μέσα στο σπίτι της όπου η οικογένεια της προσπαθεί να προστατευτεί. Σε άλλο μήνυμα της γράφει πως εκείνη και ο πεντάχρονος αδερφός της δεν μπορούν πια να πάνε στο σχολείο καθώς βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς η οικογένεια δεν έχει αρκετά τρόφιμα και φάρμακα. Πρόσφατα η Bana αρρώστησε και έμεινε για μέρες στο κρεβάτι χωρίς αντιπυρετικά, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα. Η οικογένεια καλλιεργεί μάλιστα ό,τι μπορεί για να έχει λίγα λαχανικά.

“Είμαστε παιδιά. Αγαπάμε τη ζωή. Θέλουμε ο κόσμος να μας ακούσει”, ανέφερε το κοριτσάκι, δίπλα στη μητέρα της, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους ο Guardian μέσω Skype.

Οι τελευταίες ώρες είναι μάλιστα ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν, ενώ όπως αναφέρουν μητέρα και κόρη στο Twitter, πλέον δεν έχουν ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν. Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής δημοσίευσαν φωτογραφία από το Χαλέπι, γράφοντας πως πλέον το σπίτι τους δεν υπάρχει πια.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο που αναρτώνται στον λογαριασμό Bana Alabed. Εικόνες ολικής καταστροφής:



Η μικρούλα Bana ευχαριστεί τη JK Rowling για τα ebooks του Harry Potter που της χάρισε:

Το σπίτι της οικογένειας της Bana βρίσκεται στο ανατολικό Χαλέπι το οποίο αποτελεί και το επίκεντρο των βίαιων, πολύχρονων διαμαχών που έχουν διαλύσει την πόλη. “Είμαι τόσο θλιμμένη. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη” λέει στα αγγλικά σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. Η διαχείριση του λογαριασμού που αριθμεί πάνω από 100.000 followers γίνεται από τη Fatimah και αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό ντοκουμέντο καταγραφής των εμπόλεμων ημερών που ζουν οι άμαχοι εν μέσω πολιορκίας.

Ερωτηθείσα από τον Guardian, τί ελπίζει να πετύχει με αυτό της το εγχείρημα, η μητέρα της μικρής, απάντησε μέσω Twitter στα αγγλικά: “Είναι μια προσπάθεια να δείξουμε στους ανθρώπους (τις ζωές) μας προκειμένου να κινητοποιηθούν. Μπορούμε να αποτυπώνουμε με τα tweets τις σκέψεις μας. Τα βίντεο έχουν τραβηχθεί σε περιοχή κοντά στο σπίτι μας, η γειτονία μας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια”.

Ο λογαριασμός ανοίχτηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 και τα tweets αναμεταδίδονται πλέον από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη. Όλα αυτά την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στο Χαλέπι, είναι ελάχιστη.

Χθες, τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιδρομές που εξαπέλυσε ο Συριακός στρατός σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης του καθεστώτος στις 15 Νοεμβρίου στους 219, από τους οποίους τα 27 ήταν παιδιά.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ενέτειναν τις ρίψεις ρουκετών εναντίον των δυτικών συνοικιών χθες βράδυ και στη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν δεκάδες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες οικογένειες που προσπάθησαν να φύγουν από τη συνοικία Μπουστάν αλ Μπάσα εμποδίστηκαν από τους αντάρτες.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι και για την εκκένωση των αρρώστων και των τραυματιών, σχέδιο που διαβεβαίωσε ότι έχει την έγκριση των οργανώσεων των ανταρτών. Όμως η Δαμασκός δεν έχει εγκρίνει αυτό το σχέδιο μέχρι τώρα, και είναι απαραίτητες επιπρόσθετες εγγυήσεις, από μέρους της Ρωσίας, ενός από τους βασικούς συμμάχους του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με στελέχη του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε η συριακή σύγκρουση τον Μάρτιο του 2011.

Όλες τις αναρτήσεις της μικρής Bana και της μητέρας της, μπορείτε να τις δείτε εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα