H Γαλλία επιλέγει τον υποψήφιο πρόεδρο της κεντροδεξιάς

default image

Με τον Φρανσουά Φιγιόν να έχει σαφές προβάδισμα, οι Γάλλοι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς προσήλθαν στις κάλπες σε αυτή τη δεύτερη Κυριακή για να “απονείμουν” το χρίσμα. Σε ένα θαύμα ελπίζει ο Αλάν Ζιπέ

Αυξημένη προσέλευση ακόμη και από τον α’ γύρο των προκριματικών της κεντροδεξιάς για το χρίσμα εν όψει των προεδρικών εκλογών παρατηρούν τα γαλλικά ΜΜΕ. Φαίνεται πως περισσότεροι από 4 εκατ Γάλλοι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργού που έκανε την τεράστια έκπληξη και έκοψε πρώτος το νήμα την περασμένη Κυριακή με 44,1% και του Αλάν Ζιπέ, με ποσοστό 28,6%.

Μετά τον αποκλεισμό του Νικολά Σαρκοζί από την κούρσα, αλλά και την στήριξη του τελευταίου στον Φρανσουά Φιγιόν, το αδιαφιλονίκητο φαβορί αυτών των προκριματικών, ο Αλάν Ζιπέ, θα πρέπει να ελπίζει σε ένα θαύμα, προκειμένου να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων φαίνεται πως αφορά σε όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν πως 64% των Γάλλων που βρέθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο τοποθετούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς, 15% δηλώνουν πως ανήκουν στην αριστερά, ενώ ένα 12% αναφέρει πως δεν τοποθετεί τον εαυτό του σε καμιά “πλευρά”του πολιτικού τόξου. Τέλος, 9% αναφέρουν πως ανήκουν στην ακροδεξιά και συγκεκριμένα στο Εθνικό Μέτωπο.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν τις πόρτες του στις 20.00 ώρα Ελλάδος (19.00 τοπική ώρα) με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται από τις 21.30 και έπειτα. Σε κάθε περίπτωση, ο Φρανσουά Φιγιόν δείχνει αδύνατο να χάσει αυτές τις εκλογές, καθώς πέραν από το προβάδισμα 600χιλ ψήφων από τον αντίπαλό του, αλλά και τη στήριξη Σαρκοζί (ήτοι 20% των ψήφων του α’ γύρου), ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει αυξημένο “ρεύμα”, κάτι που αποδεικνύεται και από το πλήθος των αναζητήσεων στο διαδίκτυο.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς θα κληθεί να αντιμετωπίσει, όπως όλα δείχνουν την Μαρίν Λεπέν, η οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως είναι η μόνη σίγουρη υποψήφια στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαίου. Στη σκακιέρα των προεδρικών εκλογών, μπαίνει ακόμη μια αντισυμβατική υποψηφιότητα, αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φιλοδοξεί να σαρώσει το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, όπου η παρουσία Ολάντ και η θητεία του σοσιαλιστή προέδρου προκαλεί ραγδαία αποσάθρωση.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα