Ο Πάγκαλος προσπαθεί να θέσει θέμα ηγεσίας αλλά ποιός τον λαμβάνει υπόψη;

Ο Πάγκαλος προσπαθεί να θέσει θέμα ηγεσίας αλλά ποιός τον λαμβάνει υπόψη;
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ---(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Πάλι αιχμηρός ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο Βήμα FM όπου είθισται να έχει δώσει όλες τις τελευταίες του συνεντεύξεις

Καλύτερο το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΙΑ απ ότι περίμενε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Θ. Πάγκαλος. 

Αλλά συνέχισε:

Η πολιτική συμμαχιών, όπως έγινε, δεν απέδωσε. Σημαίνει ότι όταν ένα κόμμα έχει τη φήμη και το ιδεατό μέγεθος και την παράδοση του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έρχεται και μαζεύει κάποιους καθηγητές πανεπιστημίου επειδή ήταν καλοί άνθρωποι, αλλά δεν αξίζουν τίποτα από πολιτική άποψη, και μαζεύει και τον κ. Λοβέρδο με τον ακόλουθό του, τον κ. Αηδόνη, και όλοι αυτοί μαζί παίρνουν 8%. Δηλαδή, χάνουν και τέσσερις μονάδες από το 12%.

Ακούω τώρα για συνέδρια. Αν είναι μόνο για την αναβάπτιση της υφισταμένης ηγετικής ομάδας ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αυτά δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και θα συνεχίσει να είναι μπροστά τους η κατηφόρα και η παρακμή. Αυτά θέλουν απόσυρση. Για να αποκτήσεις καινούργιο αυτοκίνητο, θες απόσυρση. Πρέπει να πουν οι ηγεσίες ότι θα εργαστούν για το συνέδριο και θα συμμετάσχουν, αλλά (θα αποχωρήσουν) και μιλάω και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΔΗΜΑΡ και για όλες τις άλλες κινήσεις που απέτυχαν παταγωδώς. Θα ήθελα την αλλαγή ηγεσίας. Και βεβαίως το θέτω για το ΠΑΣΟΚ. Ευθέως. Είναι αυτονόητο. Γιατί δεν απεδείχθη; Ήταν ο κ. Βενιζέλος εκεί, ογκόλιθος της πολιτικής, με την παρέα του, και έκανε αυτά που έκανε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ηγετική του ομάδα και ο κ. Κουβέλης αντιστοίχως. Μπορούν να ανανεώσουν το χώρο; Εγώ λέω όχι. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μετέχουν βέβαια στο συνέδριο, για να δεσμευτούν από αυτό και να μην πάνε μετά να κάνουν άλλο μαγαζάκι, και να πουν ότι αποσύρονται. Και αφήνουν καινούργιους ανθρώπους που θα βγουν από τις συνεδριακές διαδικασίες, οι οποίες θα είναι πράγματι ανοιχτές στις νέες δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ π.χ. πήρε τον ΔΣΑ, το ΤΕΕ και διάφορα εργατικά κέντρα ή δήμους και μια περιφέρεια. Αυτές είναι οι νέες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και ας έρθουν να παίξουν ρόλο ηγετικό, να τους τον δώσουμε μέσα από το συνέδριο και να τον παίξουν. Να έχουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο κοινωνικός τους ρόλος, για να έχουν κοινωνική προέκταση.”

Ο κ. Πάγκαλος στράφηκε και κατά του Ε. Βενιζέλου, για τον οποίον είπε:

“Αυτός έθεσε στόχο να πάρει συγκεκριμένο αριθμό ψήφων, θέτοντας θέμα σταθερότητας και λέγοντας ότι αν δεν τον πάρει θα φύγει, το οποίο κατ’ εμέ ήταν τεράστιο λάθος. Διότι συν τοις άλλοις ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του Τσίπρα που λέει ότι κέρδισε τις ευρωεκλογές και είναι πρώτο κόμμα και δεν υπάρχει σταθερότητα και να φύγει η κυβέρνηση, για να γίνουν εκλογές. Πρέπει καθένας να κοιτάει το συμφέρον της πατρίδας και τη σταθερότητα. Μέχρι το φθινόπωρο, μέχρι να λύσουμε το θέμα του χρέους και το συμφέρον της παράταξης προβλέπει την εξαφάνιση των παλαιών ηγεσιών. Αυτό πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη μου. Διότι αυτή τη στιγμή αν πιστεύουν ότι έχουν βουλευτές και γερουσιαστές και πρέπει να παραμείνουν, θα δούμε στις επόμενες εκλογές πόσο θα είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η Ελιά. Το κλείνουν το ΠΑΣΟΚ και διώχνουν κόσμο! Εμένα, με έχουν διώξει. Βεβαίως θα ανταποκρινόμουν στην πρόσκληση (να γυρίσω πίσω, εάν άλλαζε ηγεσία), αν και δεν ξέρω ποιο θα είναι το περιεχόμενο της πρόσκλησης, αλλά θα ανταποκρινόμουν στις συνομιλίες. Αν το να μιλήσουμε σημαίνει να μιλάει κάποιος και εγώ να ακούω, πρέπει να σας πω ότι έχω τέτοιες εμπειρίες.”

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή δήλωσε:

“Το μήνυμα ήταν ότι παρά τα όσα άκουσαν και είδαν επί μήνες οι συμπολίτες μας, ώστε να μη δικαιολογείται ότι δεν ξέρει και να παρασύρεται, είναι ότι ψήφισαν Χρυσή Αυγή που είναι ναζιστικό κόμμα. Τους ανθρώπους αυτούς τους αφήσαμε να αποθρασυνθούν. Πριν ακόμη τον εισαγγελέα, υπάρχει ο Κανονισμός της Βουλής. Όταν οι άνθρωποι αυτοί έβριζαν, έφτυναν και μούντζωναν υπήρχε ο ΚτΒ που έπρεπε να επιβληθεί από τους εκάστοτε προεδρεύοντες, με τη συνδρομή της φρουράς της Βουλής. Αυτή τη χιτλερική μορφή κόμματος που καταδικάζει και ο κ. Καρατζαφέρης, όπως είδα στην προεκλογική εκστρατεία και δεν είναι κανένας κεντροδεξιός, αλλά αναφανδόν άνθρωπος της δεξιάς, πρέπει να τη δούμε να διαμορφώνει ένα πάτωμα, ένα έσχατο όριο στα σημερινά της αποτελέσματα. Το βλέπω δύσκολο να ανεβαίνει παραπάνω με τη σημερινή της ιδεολογία και πρακτική.”

Υποστήριξε επίσης πως αν ήταν εθνικές εκλογές και όχι ευρωεκλογές τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά αλλά έμεινε εκεί. Στη συνέχεια “μπέρδεψε” τους δημόσιους υπαλλήλους και το μικρό δημόσιο τομέα.

“Πιστεύω ότι αν ήταν εθνικές εκλογές θα ήταν τελείως διαφορετικά τα αποτελέσματα και θα είναι στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Υπάρχει το θέμα του δημοσίου τομέα. Θέλουμε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα με πολλούς υπαλλήλους ή ένα μικρό δημόσιο τομέα που να δουλεύει; Υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να διοριστούν και τους έχει πει ο κ. Τσίπρας ότι θα προσλάβει άλλους τόσους από αυτούς που είναι σήμερα. Δεν είναι 1.000.000; Έχει πει ότι θα πάρει άλλους 1.000.000 ο κ. Τσίπρας, για να μην κωλοβαράνε οι άλλοι και θα τον ψηφίσουν. Διότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι εργατικό κίνημα. Ξέρετε πόσες έδρες πήρε στην Ελευσίνα, που είναι η έδρα του εργατικού κινήματος; Μία. Ο κ. Τσίπρας είναι το κίνημα των υπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων.”

Τέλος, για το εάν οι συζητήσεις για την κεντροαριστερά μπορούν να συμπεριλάβουν και το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πάγκαλος δεν το αρνήθηκε.

“Γιατί όχι; Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν φυσιολογική, διότι οι βάσεις των πεποιθήσεων των μεν και των δε είναι κοινές. Πρέπει, όμως, να δούμε την τέχνη του εφικτού. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι αριστερά που βασίζεται στην ουτοπία. Προτείνει σειρά από τεχνητούς παραδείσους, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν στην πραγματικότητα και στερείται τη σημασία του χρόνου και του διεθνούς περιβάλλοντος στην εκπλήρωση κάποιων στόχων. Και η ΔΗΜΑΡ ψάχνει τον εαυτό της. Πρέπει να υπάρχει λοιπόν ένα σχήμα που να εκφράζει. Αν αυτό το σχήμα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο το καλύτερο. Αλλά με τροποποιημένες θέσεις. Και βεβαίως όχι με βέτο και leader, με Γκαουντίγιο και Ντούτσε, διότι εγώ είδα χθες έναν Ντούτσε στο Προεδρικό Μέγαρο, που έλεγε απαγορεύω, διατάσσω και να μην τολμήσει ο ένας ή να μην αποπειραθεί ο άλλος. Αυτές οι συμπεριφορές είναι σταλινικές.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα