Τα επιχειρηματικά ‘δώρα’ που έφερε ο Τσίπρας από την Κίνα
Εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή στην Κίνα μιλούν στο NEWS247 για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού
- 10 Ιουλίου 2016 07:11
Νικολέτα Αυλωνίτη
Το εναρκτήριο λάκτισμα για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων έδωσε η επισφράγιση της συμφωνίας με την Cosco, καθώς «ξεκλείδωσαν» αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες που βρίσκονταν στο στάδιο συζητήσεων, ενώ μπήκαν και τα θεμέλια για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στη χώρα μας.
Πέραν της επέκτασης της συμφωνίας, λοιπόν, με την Cosco, ξεχωρίζουν η συμφωνία της ZTE με τη Forthnet, τέσσερα deals στο τομέα της νανοτεχνολογίας και τέσσερα στο μηχανολογικό εξοπλισμό, οκτώ μνημόνια συνεργασίας που αφορούν στον τουριστικό κλάδο καθώς επίσης και συμφωνίες / πλαίσια συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των κατασκευών. Το NEWS247 μίλησε με εκπροσώπους φορέων και εταιρειών που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή στην Κίνα για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αυτές που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, με κοινή τοποθέτηση όλων να είναι ότι η επένδυση της Cosco και η επέκταση αυτής έδειξε ότι η χώρα επανακτά την αξιοπιστία της και μπορεί να προσφέρει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
Συμφωνία ZTE και ελληνικής FORTHNET
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν στη Σαγκάη, παρουσία του πρωθυπουργού, η παγκόσμια ηγέτιδα στις τηλεπικοινωνίες και από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Κίνα, ΖΤΕ, με την ελληνική FORTHNET, για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.
Οι δύο εταιρείες έχουν μακροχρόνια συνεργασία και με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, επισημοποιήθηκε η συνεργασία τους για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο NEWS247, ο κ. Γρηγόρης Κατσογιάννης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της FORTHNET, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στη χώρα μας σε ένα δεύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας οπτικών ινών, δίκτυo πραγματικά υπερυψηλών ταχυτήτων, που αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας με νέες καινοτόμες υπηρεσίες. Στην Ελλάδα, παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα μια ιδιότυπη προσπάθεια του εγκατεστημένου παρόχου να ανακτήσει το μονοπώλιο και να μειώσει τις επιλογές του καταναλωτή ακυρώνοντας ταυτόχρονα αναπόσβεστες επενδύσεις των εναλλακτικών παρόχων άνω των 2 δις. Την ίδια ώρα, για την συντήρηση του απαρχαιωμένου δικτύου χαλκού, οι εναλλακτικοί πάροχοι πληρώνουν περισσότερα από 175 εκατ. ευρώ τον χρόνο χρηματοδοτώντας στην πράξη τις επενδύσεις του κυρίαρχου παρόχου».
Ελπίζουμε ότι από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα διαφυλάσσει τον ανταγωνισμό και θα ενισχύει την διαφάνεια, έτσι ώστε να προχωρήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή που υπογράψαμε με την ΖΤΕ για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.
Η Ελλάδα βάση κινέζικων επενδύσεων στην Ευρώπη
«Με τους Κινέζους υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης, άλλωστε, πλέον γνωριζόμαστε πολύ καλά και μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν από αυτές τις συνεργασίες», δήλωσε στο ΝEWS247, ο Θανάσης Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, θέλοντας να καταδείξει το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και που επισφραγίστηκε και από το ταξίδι στην Κίνα. Όπως τόνισε o κ. Σαββάκης:
Ξεκίνησαν συζητήσεις με εταιρείες που έχουν σχέδια να επενδύσουν άμεσα στην Ελλάδα και ακούσαμε επιπλέον προτάσεις για σχέδια που είναι ήδη σε φάση υλοποίησης.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου επεσήμανε πως το μεγαλύτερο εύρος του ενδιαφέροντος αφορά στον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό κλάδο και την τεχνολογία ενώ αναφέρθηκε και στις τέσσερις συμφωνίες που υπέγραψε η Doppler (εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων) με κινεζική εταιρεία στον κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού. Στο ερώτημα τι ζητάει η Κίνα από την Ελλάδα, ο κ. Σαββάκης απάντησε πως «η κινεζική οικονομία έχει βαλθεί να επεκταθεί στην Ευρώπη και η Ελλάδα αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι να γίνει η βάση κινεζικών επενδύσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν το καταφέρουμε αυτό θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι».
Στις πρώτες επιλογές των Κινέζων τουριστών η Ελλάδα
Πάνω από 100.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το 2015 την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, με τον αριθμό επισκεψιμότητας να καταγράφει ανοδική πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια. Για τους Κινέζους τουρίστες, άλλωστε, η Ελλάδα θεωρείται πύλη εισόδου για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η απουσία, όμως, απευθείας πτήσεων προς τη χώρα μας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και γι’ αυτό το λόγο τέθηκε το ζήτημα αυτό ως πρόταση από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, «πρέπει να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι πτήσεις και αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τους Κινέζους διότι οι δικές μας αεροπορικές εταιρείες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας πολύωρης πτήσης». Ωστόσο, επειδή το κόστος μιας απευθείας γραμμής είναι πολύ μεγάλο για να το επιβαρυνθεί μία αεροπορική μόνη της, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την επέκταση των διακρατικών εμπορικών και τουριστικών συμφωνιών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο NEWS 247 o Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΗATTA. Για την υπογραφή των οκτώ μνημονίων συνεργασίας που υπογράφηκαν δήλωσε πως «είμαστε ευχαριστημένοι. Υπάρχει ενδιαφέρον κινεζικών τουριστικών γραφείων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών από τη χώρα του μεταξιού προς την Ελλάδα».
Eίμαστε στις πρώτες επιλογές τους για διακοπές, διότι οι Κινέζοι είναι τουρίστες πολιτισμικού τουρισμού και όχι παραθεριστικού. Έτσι, λοιπόν, όταν έρχονται στην Ελλάδα συνδυάζουν και τα δύο.
Εξίσου σημαντική, όμως, στο τομέα του τουρισμού είναι και η συμφωνία που υπεγράφη στη Σαγκάη και αφορά στην κατασκευή θεματικού πάρκου τουρισμού, τέχνης και πολιτισμού «PHILOΧENIA», το οποίο θα κατασκευαστεί στην Αττική και θα δημιουργήσει πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας, όπως τονίζει στο NEWS247 η Νικολέτα Καπερώνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Kaperonis και εκτελεστική Πρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Ένωσης Εμπορικής, Οικονομικής και Πολιτιστικής επικοινωνίας.
Οίνος ευφραίνει καρδίαν Κινέζων
Μπορεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Κίνα να μην έφερε υπογραφή συμφωνίας για εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, εντούτοις, το ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς πάντα ήταν και παραμένει έντονο.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην αποστολή ήταν και η «Μπουτάρης Οινοποιητική». Ο κλάδος του ελληνικού οίνου προσπαθεί να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας, τα τελευταία χρόνια, και φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή αποδίδει σιγά σιγά καρπούς. Το ελληνικό κρασί την τελευταία πενταετία σε εξαγωγές έφθασε από τις 200.000 ευρώ στο 1.200 εκατ. ευρώ.
Κάνοντας τον απολογισμό της επίσκεψης στην Κίνα, ο Γιάννης Βογιατζής, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, τόνισε πως το πρόσημο είναι θετικό σε σχέση με την εταιρεία «Μπουτάρη»: «Στήνουμε ισχυρό όνομα για το ελληνικό κρασί στην Κίνα και σε αυτό συμβάλλει και το πρόγραμμα προωθητικών ενεργειών που κάνουμε από το 2014, τότε, δηλαδή, που υπογράψαμε μαζί με την “Κυρ Γιάννη” συμφωνία με την COFCO Wines & Spirits Co Ltd, τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία ποτών και τροφίμων της Κίνας, μια συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικού οίνου στην χώρα».
Η τάση της αγοράς γενικά δείχνει ότι οι πωλήσεις και εξαγωγές προς την Κίνα θα εμφανιστούν αυξημένες κατά 68% περίπου σε σχέση με το 2015.
Ο κ. Βογιατζής, αναφερόμενος στα βήματα της εταιρείας, διευκρινίζει πως μέσα στην τελευταία διετία γινόταν, επί της ουσίας, διερεύνηση της αγοράς και των αναγκών της: «Προετοιμάζαμε νέα, ιδιαίτερα προϊόντα βάσει των προτιμήσεων τους. Έχουμε στείλει τις πρώτες παραγγελίες εδώ και ενάμιση χρόνο. Έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα». Επίσης, κ. Βογιατζής τόνισε πως η τάση της αγοράς γενικά δείχνει ότι οι πωλήσεις και εξαγωγές προς την Κίνα θα εμφανιστούν αυξημένες κατά 68% περίπου σε σχέση με το 2015: «Ακόμα τα νούμερα είναι μικρά αλλά βάζουμε τις βάσεις της συνεργασίας και η επίσκεψη Τσίπρα συνέβαλε σε αυτό».
Η επισφράγιση της συμφωνίας για το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το εφαλτήριο νέων συνεργασιών.
«Το επόμενο διάστημα στελέχη της COFCO και συνεργάτες του χονδρεμπορίου κρασιού της Κίνας θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο τζίρος των κρασιών Μπουτάρη αντιστοιχεί σε πλέον του 1,5% του συνολικού τζίρου της COFCO, την στιγμή που το μερίδιο ελληνικού κρασιού στα εισαγόμενα προϊόντα γενικά στην Κίνα είναι ακόμα πολύ μικρό. Δηλαδή, τα δικά μας νούμερα έχουν ισχυρό ρυθμό αύξησης».