Η σχεδία της ευθιξίας

Η σχεδία της ευθιξίας

Από αυτή την Τετάρτη 28 Μαΐου στους δρόμους της πόλης!

Βγάζουμε τον καναπέ στο κέντρο της πλατείας, ψάχνουμε για φιλότιμο στην πολιτική, διαβάζουμε με προσοχή τις σκέψεις των ανέργων, παίζουμε χόκεϊ για να λιώσουν οι πάγοι, βάζουμε μια μπάλα -αντί για κορώνα- στα κεφάλι μας, αναζητούμε την αλήθεια μαζί με τους ανθρακωρύχους, κάνουμε το τέλος μια καινούργια αρχή, συγχρονιζόμαστε με το κελάιδισμα των πουλιών και συνομιλούμε με το αντικείμενο του πόθου από τον μαγικό κόσμο του Game of Thrones. Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στη «σχεδία» του Ιουνίου 2014 (τεύχος #16)

«Ατομικά το κλειδί είναι να κρατάς το φρόνημά σου ψηλά. Να μην το βάζεις κάτω. Να μην ενοχοποιείς τον εαυτό σου. Να μην αφήνεις την κατάθλιψη να υπονομεύει τα αισθήματά σου, ιδίως απέναντι στους δικούς σου ανθρώπους. Να μην την αφήσεις να σου τσακίσει τον έρωτα, την αγάπη, την ελπίδα». Μοιάζει με προτροπή. Είναι λόγια του δημοσιογράφου και συγγραφέα Χριστόφορου Κάσδαγλη που μίλησε στη «σχεδία» με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ημερολόγιο ενός Ανέργου».

Από αυτή την Τετάρτη 28 Μαΐου στους δρόμους της πόλης!

Στις διπλανές σελίδες, σε άλλη συνέντευξη, ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης σαν να συμπληρώνει τον Χριστόφορο Κάσδαγλη: «Υπάρχει ένα αίσθημα ενοχής όταν βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους, το οποίο δεν είναι καθόλου χρήσιμο, είναι πολύ άχρηστο ως συναίσθημα», δηλώνει.

Πράγματι. Δεν υπάρχει λόγος και χώρος ούτε για ενοχή ούτε λύπηση. Μόνο για αγώνα, αγάπη και αλληλεγγύη.

Το καρέ των συνεντεύξεων στο τεύχος Ιουνίου 2014 της «σχεδίας» συμπληρώνουν ο Κώστας Ιωαννίδης που μιλάει για το… κελάιδισμα των πουλιών και την ηχητική εγκατάσταση στους κήπους της Γενναδείου βιβλιοθήκης «Χορωδία της Αυγής», αλλά και η πιο «ποθητή γυναίκα του 2014»(!) Εμίλια Κλαρκ, η τρομερή Μάνα των Δράκων Ντενίρις Καλίσι της σειράς που κάνει θραύση παγκοσμίως «Game of Thrones».

Με αφορμή την παραίτηση του νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού (μετά τη θαλασσινή τραγωδία με θύματα εκατοντάδες μαθητές), η «σχεδία» εξετάζει ενδελεχώς το θέμα της πολιτικής ευθιξίας και –ω του θαύματος!- ανακαλύπτει πόσο διαφορετική είναι η ελληνική αντίληψη επί του θέματος σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ακόμα, αυτό το μήνα (Ιούνιο) συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη «Μάχη του Όργκριβ» -ένα γεγονός-σταθμός στο μεγάλο απεργιακό αγώνα των βρετανών ανθρακωρύχων της δεκαετίας του ’80. Στο ρεπορτάζ της «σχεδίας» μαθαίνουμε πώς, σήμερα, κάποιοι εξακολουθούν να μάχονται για το δικαίωμα στην αλήθεια.

Ταξιδεύουμε στην Καραϊβική και διαπιστώνουμε πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνικό εργαλείο, σώζοντας τις ζωές εκατοντάδων παιδιών. Επί τη ευκαιρία, κάνουμε μια στάση σε ένα χωριό της Σουηδίας, όπου έχει έδρα μια εθνική ομάδα της… Σομαλίας!

Επιστρέφοντας, βγάζουμε τον καναπέ από το σαλόνι στην πλατεία της γειτονιάς, για να ακούσουμε μουσικές, να γνωριστούμε με τους γείτονες. Να ανακαταλάβουμε τη πόλη.

Ο Άγγελος Τσέκερης μας μεταφέρει το πανηγυρικό κλίμα από τη Νέα Ελβετία που, επιτέλους, βγαίνει από την κρίση. Ο Γιώργος Μπαζίνας ταϊζει ένα οικόσιτο κτήνος. Ο Βαγγέλης Χερουβείμ μιλάει για τη φαντασία στις ονοματοδοσίες, ο φακός της Νένας Καζαντζίδου καταγράφει τη ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα μεσημέρι καθημερινής και του Κωστή Μπακόπουλου τη ζωή στην Αθήνα, στις 19:00 ακριβώς.  Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, μαγειρεύουμε Κοτλετσχαμπόβυ(!), και κλείνουμε τραπέζι στο «Λουκουμάκι».

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #16 της «σχεδίας» (Ιούνιος 2014), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 28 Μαϊου 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

«122 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org).

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς, να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου “σχεδία”

Φράγκων 24. 546 25 Θεσσαλονίκη

Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα

Τ: 213 0231220

www.shedia.gr

[email protected]

f: shedia.streetaper

tw: _shedia

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα