Υπουργοί στον ήλιο

Υπουργοί στον ήλιο
Ορκωμοσία των τεσσάρων αναπληρωτών υπουργών οι οποίοι δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, το Σάββατο 21 μαρτίου 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ορκίστηκσν οι: αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Φωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Στρατούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστος Σπίρτζης. Eurokinissi

Η δημιουργική ασάφεια που μετακόμισε από το εξωτερικό στο εσωτερικό και οι δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να τηρήσει μια βασική δέσμευσή της

Μια από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ήταν ότι πέρα από τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση στο εσωτερικό θα κυβερνά. Θα παίρνει αποφάσεις δηλαδή, θα δίνει λύσεις και θα αναλαμβάνει το κόστος αυτών των αποφάσεων και αυτών των λύσεων.

Ίσως δεν φρόντισε όμως να περάσει αυτό το μήνυμα και στους υπουργούς του, οι οποίοι μπορεί να χαμογελούσαν ειρωνικά, όταν άκουγαν τον Γ. Βαρουφάκη να μιλά για “δημιουργική ασάφεια”, ωστόσο φρόντισαν να την ακολουθήσουν, ακόμα και όταν ο υπουργός Οικονομικών την εγκατέλειψε.

Ας μην ξεχνάμε, ότι όταν η “δημιουργική ασάφεια”, εγκαταλείφθηκε στις διαπραγματεύσεις, όταν δηλαδή η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, αποκάλυψε ότι η γερμανική Ευρώπη, δεν θέλει έντιμο συμβιβασμό, αλλά υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης και όρκους πίστης στη λιτότητα. Απέδειξε έτσι, ότι η ελληνική πλευρά έχει συγκεκριμένο σχέδιο με “κόκκινες γραμμές”, που προκύπτουν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τις οποίες δεν μπορεί να καταπατήσει, χωρίς να χάσει τη νομιμοποίησή της.

Το κακό όμως είναι ότι η δημιουργική ασάφεια και η καταστροφική αδράνεια, που αυτή συνεπάγεται, δεν τελείωσε και στο εσωτερικό της χώρας, όπου υπουργοί αρθρογραφούν ή διαψεύδουν ο ένας τον άλλον για μια σειρά από ζητήματα ή παρουσιάζονται άνετοι να μιλάνε για μετανάστες, που λιάζονται, την ώρα που πρέπει να αναγνωρίσουν τα προβλήματα και στη συνέχεια να τα λύσουν.

Η κα Χριστοδουλοπούλου το πρωί της Τρίτης, δήλωνε ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος, αλλά τα άτομα που βλέπουμε τα πρωινά στις πλατείες βρίσκονται εκεί επειδή «λιάζονται», και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο το πρωί.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν μετανάστες, αλλά όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, είναι πρόσφυγες.

Τη χαλαρότητα της υπουργού, δεν συμμερίστηκε η κυβέρνηση και το απόγευμα της ίδιας μέρας ανακοινώθηκαν άμεσα μέτρα μεταξύ των οποίων, η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες, κάτι που όμως δεν χρειάζεται γιατί το έχει κάνει ήδη η κα Χριστοδουλοπούλου.

Η ίδια εικόνα αδράνειας, δίνεται και στο ζήτημα των καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γ. Πανούσης αντί να παραιτηθεί, αφού όπως αφήνει να εννοηθεί, δεν του επιτρέπουν να κάνει τη δουλειά του, γράφει άρθρα και δίνει συνεντεύξεις και η κυβέρνηση, παρακολουθεί και αφήνει την αντιπολίτευση να υπερηφανεύεται για την τακτική της υπέρμετρης βίας σε βάρος διαδηλωτών, που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με μαζικές διαμαρτυρίες με συγκεκριμένα αιτήματα. Όταν όμως διαπιστώνονται παράνομες πράξεις, θα πρέπει να υπάρχει και μια κεντρική οδηγία για το τι ακριβώς θα γίνεται. Μπορεί η κυβέρνηση να επιλέξει την παρέμβαση, την εφαρμογή του νόμου, τον εξαντλητικό διάλογο, ή κάτι άλλο, αλλά το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να επιλέξει και να πάρει και την ευθύνη για το αποτέλεσμα της επιλογής της.

Το να παίζει το παιχνίδι της αδράνειας και της ασάφειας, είναι αθέτηση της δέσμευσης για την οποία μιλήσαμε στην αρχή και μπορεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια καθημερινή διαπραγμάτευση σε εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος, σχετικά με θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το μεταναστευτικό και η δημόσια τάξη, αλλά καλό θα είναι να μην ξεχνά ότι έχει πάρει και μια εντολή διακυβέρνησης από τον ελληνικό λαό.

Και διακυβέρνηση χωρίς αποφάσεις και χωρίς εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, δεν γίνεται.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάιο του 2007 βρίσκεται στην 24 Μedia και είναι Διευθυντής Σύνταξης του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα