Κομισιόν σε Κούλογλου: Έχουμε ευθύνη για την στροφή νεολαίας προς την ακροδεξιά

Κομισιόν σε Κούλογλου: Έχουμε ευθύνη για την στροφή νεολαίας προς την ακροδεξιά
Youths walk near tear gas grenades as the scuffle with riot police officers during a protest in Paris , Sunday April 23, 2017. Protesters angry that far-right leader Marine Le Pen is advancing the French presidential runoff are scuffling with police in Paris. (AP Photo/Kamil Zihnioglu) AP

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Παιδείας Tibor Navracsics ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή θα προσπαθήσει να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη της νεολαίας

“Τα κράτη μέλη έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις πολιτικές για τη νεολαία, ενώ η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειές τους να χαράσσουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές και επίκαιρες πολιτικές”, απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Παιδείας Tibor Navracsics, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος είχε ζητήσει από την Κομισιόν να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους οι πολιτικές για την νεολαία μέχρι στιγμής απέτυχαν, με αποτέλεσμα οι νέοι να απογοητεύονται και να στρέφονται στην ακροδεξιά και να υιοθετούν αντιλήψεις απόσχισης από την Ένωση.

Ο Επίτροπος διευκρίνισε πως “η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών σε θέματα που αφορούν τη νεολαία”, ενώ με βάση την εν λόγω συνεργασία, “δρομολογήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ, και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν μέσω εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών δομών, πολλές πολιτικές και δράσεις, για παράδειγμα σχετικά με την προώθηση της εργασίας των νέων”.

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει την καταγεγραμμένη σε έρευνες δυσπιστία των νέων απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την απογοήτευσή τους για το μέλλον.

Εξ ονόματος της Επιτροπής, ο κ. Navracsics απάντησε στον Στέλιο Κούλογλου ότι η Κομισιόν σχεδιάζει μια νέα στρατηγική που θα επιδιώξει να προσφέρει στους νέους “τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους κατά τη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ, μέσω διαδικτυακών και μη διαβουλεύσεων”.

Επίσης, παραδέχθηκε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά την νεολαία και προς αυτή την κατεύθυνση “προτείνεται μια ανανεωμένη προσπάθεια για την υποστήριξη των νέων, την προώθηση της απασχόλησής τους, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, τη βελτίωση της επένδυσης στις δεξιότητες της νεολαίας, καθώς και την προσφορά περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών για τους νέους να μάθουν, να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν ή να κάνουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό”.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, στο οποίο αναφέρεται ο Επίτροπος, προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην κοινωνία σε ολόκληρη την ΕΕ και να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Τον Μάιο του 2017 η Επιτροπή πρότεινε για το Σώμα αυτό μια ειδική νομική βάση με προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία έτη.

Φωτογραφία: AP Photo/Kamil Zihnioglu

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα