Μαξίμου σε Σόιμπλε: Το μνημόνιο πέθανε. Οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα

Μαξίμου σε Σόιμπλε: Το μνημόνιο πέθανε. Οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα
Greek Prime Minister, Alexis Tsipras visits the State Duma and meets the President Sergey Naryshkin, Moscow, Russia, on April 9, 2015. / , , 9 , 2015. Sooc

Τι απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι στο Γερμανό και τις ελληνικές προτάσεις στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους

Απάντηση στις επικοινωνιακές πιέσεις, προκειμένου να αποδεχθεί η κυβέρνηση υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων και ομαδικές απολύσεις, δίνουν πηγές του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν, δεν θα υπερβεί τις “κόκκινες γραμμές” της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη. Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ορισμένοι, ωστόσο, υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

“Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014”, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Κορωνάκης: Παιχνίδι εντυπώσεων οι συνεχείς αναφορές περί Grexit

Πρέπει και οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα,τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος χαρακτήρισε “παιγνίδι εντυπώσεων σε μια σκληρή διαπραγμάτευση”, τις συνεχείς αναφορές περί Grexit σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

“Ελπίζουμε σύντομα να λήξει η διαπραγμάτευση και όπως η κυβέρνηση τηρεί τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και φροντίζει να τηρεί και την εντολή του ελληνικού λαού, έτσι και οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δοθεί λύση στο αδιέξοδο για να προχωρήσει η χώρα, σεβόμενη τόσο τους κανόνες της Ε.Ε., όσο, και κυρίως, την εντολή του ελληνικού λαού”, δήλωσε ο κ. Κορωνάκης και πρόσθεσε: “Η εντολή του ελληνικού λαού είναι οδηγός μας, οι προγραμματικές μας δηλώσεις είναι σε ισχύ και με αυτές θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα”.

ΝΔ: Τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι ήδη νομοθετημένα

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου, σχετικά με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κυβέρνηση με μια ακόμα κίνηση λαϊκισμού εξαγγέλλει μέτρα για την κοινωνία όταν αυτά τα μέτρα είναι ήδη νομοθετημένα και ενταγμένα στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ  και τα κοινωνικά παντοπωλεία ήδη υπάρχουν. Τα συσσίτια για τους απόρους μέσω των Δήμων και της Εκκλησίας ήδη λειτουργούν. Η πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται κανονικά, όπως και η προστασία της πρώτης κατοικίας μαζί με τις εκατό δόσεις.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε μέτρα ανακουφίζουν τη ζωή των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα, φροντίζοντας πάντα με υπευθυνότητα να εξασφαλίζονται τα ανάλογα δημοσιονομικά ισοδύναμα, προκειμένου να μην μπούμε ξανά στο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων. 

Πάντως, η άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που η κυβέρνηση Σαμαρά εφήρμοσε πιλοτικά στις 13 περιφέρειες και από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα εφαρμοζόταν σε όλη την Ελλάδα, εγείρει μεγάλα ερωτήματα για την έλλειψη πραγματικής κοινωνικής ευαισθησίας έναντι των φτωχοποιημένων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Έρχεται, τελικά, η ώρα που ο καθένας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα