Υπέρμαχος των ανοιχτών συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ η Μέρκελ
Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποδειχθεί ότι ο σωστός δρόμος δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας η Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε στην Bundestag. Τι είπε για τα σενάρια Brexit
- 17 Φεβρουαρίου 2016 15:15
Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγικής κρίσης, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων ή να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄αυτού να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερωτήθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να τονίσει ότι η ίδια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο σωστός δρόμος είναι η ευρωτουρκική προσέγγιση.
«Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην Bundestag, για να προσθέσει ότι αυτή είναι η κατάσταση για τον ενδιάμεσο απολογισμό που η ίδια θέλει να κάνει μετά τη Σύνοδο και να διευκρινίσει: «Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».
Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση. «Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX», τόνισε η καγκελάριος και σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μια «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.
Ακόμη, η Γερμανίδα Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στην Συρία, προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν.
«Η σημερινή κατάσταση παραμένει μη ανεκτή. Θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε στη Συρία μια περιοχή, στην οποία καμία από τις πλευρές δεν θα πραγματοποιούσε αεροπορικές επιθέσεις. Με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αν όμως καταφέρναμε να κλείσουμε μια συμφωνία μεταξύ του συνασπισμού εναντίον του Άσαντ και των υποστηρικτών του, τύπου “ζώνης απαγόρευσης πτήσεων”, υπό την έννοια μιας περιοχής προστασίας για τους πολλούς πρόσφυγες, αυτό θα έσωζε πολλές ανθρώπινες ζωές και θα υπηρετούσε την πολιτική διαδικασία για το μέλλον της Συρίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να αφήσουμε τίποτα που να μην το προσπαθήσουμε».
“Πάνω από το 90% του γερμανικού λαού εξακολουθεί να λέει: όποιος διαφεύγει από τρομοκρατία, πόλεμο και διώξεις, πρέπει να έχει στη Γερμανία τη δυνατότητα της υποδοχής και της προστασίας. Το βρίσκω υπέροχο!”, δήλωσε ακόμη η Μέρκελ.
“Πολλά από τα βρετανικά αιτήματα, είναι δικαιολογημένα”
Η καγκελάριος δήλωσε ότι πολλά από τα αιτήματα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δικαιολογημένα και λογικά.
“Τα αιτήματα του Κάμερον δεν είναι αιτήματα μόνο της Βρετανίας. Είναι επίσης ευρωπαϊκά αιτήματα και πολλά είναι δικαιολογημένα και απαραίτητα”, δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, κατά την οποία παρουσίασε τη θέση της Γερμανίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.
Η καγκελάριος πρόσθεσε, μία ημέρα πριν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ συζητήσει τα βρετανικά αιτήματα για μεταρρυθμίσεις, ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Κάμερον δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη στενότερη ολοκλήρωση των μελών της ευρωζώνης.
Ωστόσο η Μέρκελ προσέφερε την υποστήριξή της στον Κάμερον ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα του περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ.
“Αυτά τα αιτήματα είναι επίσης εύλογα και δικαιολογημένα (…) είναι προφανές ότι κάθε χώρα μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό σύστημά της από καταχρήσεις”, δήλωσε.
“Όπως και ο Ντέιβιντ Κάμερον, θεωρώ επίσης ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε στους κόλπους της ΕΕ περισσότερα για την ανταγωνιστικότητα, την διαφάνεια και τη γραφειοκρατία. Η Γερμανία και η Βρετανία μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις εδώ και πολλά χρόνια”, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την ίδια, η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε “τελικά να μην είναι μόνο η Βρετανία που θα επωφεληθεί, αλλά και η Γερμανία και όλη η Ευρώπη”.
“Είναι προς το συμφέρον μας η Βρετανία να είναι ένα ισχυρό μέλος σε μια ισχυρή Ευρώπη”, επέμεινε η καγκελάριος