Τι είναι το σχέδιο ‘Made in China’ και γιατί αντιδρούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Τι είναι το σχέδιο ‘Made in China’ και γιατί αντιδρούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Το “άρωμα προστατετισμού” από την Κίνα μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες

Τον προηγούμενο μήνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες καταφέρθηκαν εναντίον των σχεδίων της Κίνας να δώσει ώθηση στις μεταποιητικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι ακολουθεί προστατευτικές πολιτικές.

Συγκεκριμένα, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο εξέδωσε μια έκθεση που καταφέρεται εναντίον της Στρατηγικής Μεταποίησης 2025 της Κίνας. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναφέρουν ότι οι ξένες εταιρείες στην Κίνα τυγχάνουν άδικης αντιμετώπισης στην Κίνα και προειδοποιούν ότι οι κυβερνητικές επιδοτήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Ποια είναι όμως αυτή η κινεζική στρατηγική και τι προβλέπει;

Το σχέδιο ‘Made in China’, όπως αποκαλείται από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, υιοθετήθηκε το 2015 και περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων μέσω των οποίων το Πεκίνο σχεδιάζει να επιταχύνει την ανάπτυξη σε 10 βιομηχανικούς κλάδους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ρομποτική, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και η τεχνολογία επόμενης γενιάς.

«Τα εργαλεία πολιτικής» που εφαρμόζει το Πεκίνο είναι «πολύ προβληματικά», ανέφερε το Επιμελητήριο.

Ένα παράδειγμα που επικαλούνται οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι η αντιμετώπιση των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών. Για να παράγουν και να πωλούν ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί υποχρεώνονται να μοιραστούν την τεχνολογία μπαταριών τους με τους Κινέζους εταίρους τους.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιέζονται να παραχωρήσουν πρόσβαση σε εξελιγμένη τεχνολογία με αντάλλαγμα τη βραχυπρόθεσμη πρόσβαση στην αγορά» επισημαίνεται στην έκθεση.

Επίσης, η Κίνα επιδοτεί τους τοπικούς παραγωγούς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, παραβιάζοντας πιθανώς τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το Πεκίνο θέλει οι Κινέζοι κατασκευαστές να ελέγχουν πάνω από το 80% της εγχώριας αγοράς τέτοιων οχημάτων, σύμφωνα με έκδοση του κινεζικού Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας.

Πέρυσι, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα δημοσίευσε μια έρευνα γνώμης, στην οποία το 77% των εταιρειών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι ένοιωθαν λιγότερο ευπρόσδεκτες στη χώρα σε σχέση με παλαιότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

Ποια χώρα έφτασε να βιώνει τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της

Αγορές διασήμων για…κλάματα!

Πώς ο Τζακ Μα προσπαθεί να κάνει την Alibaba μια πραγματικά παγκόσμια αυτοκρατορία
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα