Αναμονή για την τελική συμφωνία

Αναμονή για την τελική συμφωνία

Με το "πολιτικό ημερολόγιο" να τρέχει αμέσως μετά τη Μάλτα στο Μαξίμου επικεντρώνουν στη συνολική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στόχος η συμφωνία να κλείσει αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, έως τις 22 Μαΐου, ή και νωρίτερα με έκτακτο Eurogroup. Καταψήφισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου την απόφαση της ΚΕ

Τη συμφωνία της 7ης Απριλίου καλείται να διαχειριστεί πολιτικά όλο το επόμενο διάστημα το Μαξίμου και μπορεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να μην είχε μεγάλες εντάσεις, ωστόσο ο δρόμος από εδώ και πέρα δεν θα είναι εύκολος.

Τη στάση αναμονής που, όπως φαίνεται, τηρούν πολλά στελέχη – βουλευτές επεσήμανε κορυφαίο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στο NEWS 247, κάνοντας λόγο, όμως για «θετική διάθεση που υπάρχει προκειμένου να ολοκληρωθεί όλη η φάση της διαπραγμάτευσης».

Στο Μαξίμου υπάρχουν χαμόγελα από το γεγονός ότι το Eurogroup της Μάλτας  ήρθε να κλείσει έναν κύκλο αβεβαιότητας, να εστιάσει σε βασικά τμήματα της πολιτικής συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς και να κλείσει ακραία σενάρια που άνοιγαν είτε τη συζήτηση περί  grexit είτε στην καλύτερη περίπτωση επανάληψη του 2015.

Είναι σαφές πως πέρα από τα τεχνικά κλιμάκια και τις δύσκολες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, πιθανότατα μετά το Πάσχα, το βλέμμα της κυβέρνησης είναι ήδη στραμμένο στα πλεονάσματα και στο χρέος.

Το Μαξίμου προωθώντας το τρίπτυχο αντίμετρα, εργασιακά, μέτρα για το χρέος και κατηγορώντας ταυτόχρονα  τη ΝΔ για τη στάση της μέχρι τώρα επιχειρεί να «θωρακιστεί» το επόμενο διάστημα απέναντι στους «εσωτερικούς εχθρούς». Μετά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την απλή κατάθεση του κειμένου συμβολής των «13» δεν υπάρχει καμία εικόνα «ατυχήματος» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.  Από τη συνεδρίαση, ωστόσο έγινε σαφές πως η κίνηση των «53+» έδειξε τον προβληματισμό της για ένα μεγάλο κομμάτι της συμφωνίας.

Κανείς δεν πιστεύει στην Ηρώδου Αττικού πως υπάρχει βουλευτής που θα «σπάσει» την πλειοψηφία των 153 ή στέλεχος που θα προκαλέσει νέο ρήγμα μέσα στο κόμμα. Ευελπιστούν μάλιστα, πως, πλέον θα σταματήσουν να πέφτουν στο τραπέζι και οι εισηγήσεις που έβλεπαν την άμεση προσφυγή στις κάλπες ως μοναδική λύση.  Για αυτό το λόγο και οι δυο αρνητικές ψήφοι του Νίκου Φίλη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο σύνολο των 11 που αρνήθηκαν να υπερασπιστούν την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν σχολιάστηκαν περαιτέρω, ούτε ανησύχησαν τους επιτελείς του Μαξίμου.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης καταγράφεται η συμπόρευση του Νίκου Φίλη με τη κίνηση των «53+», που πλέον καταγράφηκε και με πιο επίσημο τρόπο.  Σύμφωνα με πληροφορίες με αφορμή την αναφορά του κειμένου πως «στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής», ο πρώην υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε μέσα στη συνεδρίαση της ΚΕ πως δεν ζητείται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η  συντριπτική πλειοψηφία με  την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία της Μάλτας αποτελεί τη δέσμευση για την ψήφισή της από τους 144 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως είναι και το «άλλοθι» όσων βουλευτών πιεστούν από τους ψηφοφόρους τους να δικαιολογήσουν τη ψήφο τους.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα