Ποια είναι η Ακρόπολις που χρωστάει πάνω από ένα μνημόνιο
Η χρηματιστηριακή εταιρεία που ξυπνά μνήμες από το σκάνδαλο των "δομημένων ομολόγων". Πόσο πιθανό είναι, να εισπραχθεί η οφειλή της
- 08 Ιουλίου 2016 13:20
Μνήμες από το τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου των «δομημένων ομολόγων» ξύπνησε η δημοσιοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων της λίστας των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου. Η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, που τότε βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύκροτης υπόθεσης, εμφανίζεται σήμερα να χρωστάει το ασύλληπτο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ!
Το ποσό της οφειλής σοκάρει για δύο λόγους: Πρώτον, αποτελεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 10% των συνολικών οφειλών της λίστας που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, η οποία περιλαμβάνει 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη που αθροιστικά ανέρχονται στα 83 δισ. ευρώ… Δεύτερον, ξεπερνά ακόμη και το τρίτο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει φορολογικά και άλλα μέτρα ύψους 5,6 δισ.ευρώ. Κοινώς, μία “Ακρόπολις” θα μας γλίτωνε από αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη, εφορία και δεκάδες άλλα δεινά… Είναι όμως έτσι;
Για αρχή, η οφειλή της, ανενεργής εδώ και χρόνια, Ακρόπολις, ανέρχεται σε αυτό το ύψος λόγω του προστίμου που επιβλήθηκε στην ΑΧΕΠΕΥ από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη συμμετοχή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, η εξόφληση του οποίου ακόμη εκκρεμεί. Τόκοι και φόροι με την πάροδο των ετών ανέβασαν το ποσό στα 8,5 δισ.ευρώ.
Ποια είναι, όμως, η πιθανότητα να εισπραχθεί αυτή η οφειλή; Μια αναδρομή στα γεγονότα της υπόθεσης θα δώσει, ενδεχομένως, την απάντηση.
Το ιστορικό
Στις 22 Φεβρουαρίου 2007 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο 12ετούς διάρκειας αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε σε 4 ασφαλιστικά ταμεία, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) και το Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ).
Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα δημοσιεύματα στον Τύπο αρχίζουν να φωτίζουν την υπόθεση και να δημιουργούν “θόρυβο” γύρω από τα δομημένα ομόλογα και κυρίως για το συγκεκριμένο που διακινήθηκε μέσω της “Ακρόπολις”.
Τα δημοσιεύματα της περιόδου έκαναν λόγο για υπερτιμολογήσεις με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι λοιποί δημόσιοι φορείς να ζημιωθούν , αφού τα αγοράσουν όχι σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική όπως συνηθίζεται αλλά στο άρτιο. Επίσης, γινόταν λόγος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το πόρισμα Ζορμπά, για υψηλότατες προμήθειες και τεράστιες αμοιβές που μοιράστηκαν μεταξύ των μεσολαβητών. Στο πόρισμα εκείνο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι για την πώληση των 20, συνολικά, ομολόγων εκτελέστηκαν περισσότερες από 300 συναλλαγές, αυξάνοντας τον συνολικό τζίρο από τα 180.000.000 στα 2,5 δισ. ευρώ.
Η έρευνα
Υπό το φως των αποκαλύψεων , ξεκινάει μια μακρά περίοδος ανακρίσεων και καταθέσεων, ώσπου στις 3 Μαρτίου 2010 το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει την σύλληψη και προφυλάκιση τριών μετόχων της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, του Γιώργου Αποστολίδη, Σοφοκλή Πρινιωτάκη (πατήρ) και Θοδωρή Πρινιωτάκης (υιός). Η υπόθεση τότε παραπέμφθηκε να εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, φεύγει από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης, ο πρόεδρος της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ».
Τελικώς το Μάιο του 2014 το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση-καταπέλτη, μοιράζοντας σε συνολικά 13 κατηγορουμένους ποινές πολλών δεκαετιών. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θόδωρου Πρινιωτάκη και Γιώργου Αποστολίδη (βασικών μετόχων της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ) μέχρι του ποσού των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ (ως παρανόμως αποκτηθείσα περιουσία), επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 11,6 εκατ. ευρώ στον Γιώργο Παπαμαρκάκη και επιδίκασε καταβολή χρηματικής ικανοποίησης 500 χιλιάδων ευρώ υπέρ του δημοσίου στους Παπαμαρκάκη και Πρινιωτάκη.
Μέχρι και σήμερα, δεν έχει διευκρινιστεί το πραγματικό ύψος των απωλειών των ταμείων από την επένδυση τους στο δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ή ακόμα και αν υπήρχαν τελικά ζημίες από την συγκεκριμένη τοποθέτηση. Τα ποσά που επενδύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία επεστράφησαν από τις αναδοχές τράπεζες μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα και τελικά οδήγησε στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Όσο για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι είναι αδύνατον να εισπραχθεί. Πάρα ταύτα, συνεχίζει περιλαμβάνεται στις ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές, προφανώς για το θεαθήναι…
Πηγή: economy365.gr