Σάλος για το mannequin challenge των White Helmets στην εμπόλεμη Συρία

default image

Η νέα παγκόσμια τρέλα "κόλλησε" και τους διασώστες της οργάνωσης, που επιδόθηκαν σε mannequin challenge κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού τραυματία. Τι ανακοίνωσαν (vid)

Αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζονται μέλη της οργάνωσης White Helmets, εθελοντές δηλαδή της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, να επιδίδονται στη νέα τρέλα, αυτή του mannequin challenge.

Στο βίντεο φαίνονται δύο μέλη της οργάνωσης να βοηθούν ένα τραυματισμένο άτομο, που είναι εγκλωβισμένο σε συντρίμμια και καλυμμένο από σκόνη, μετά από κάποια έκρηξη. Στα κανονικά πλάνα, το θύμα της έκρηξης φαίνεται να πονάει. Ωστόσο, η οργάνωση επέλεξε να κάνει τον σκηνοθέτη, ακολουθώντας και αυτή την νέα παγκόσμια μόδα κατά την οποία οι συμμετέχοντες “κοκαλώνουν” σαν κούκλες.

Το επίμαχο βίντεο δημιουργήθηκε από τις Επαναστατικές Δυνάμεις της Συρίας (RFS), οργάνωση που είναι κατά του Άσαντ, με σκοπό να “αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τον ταλαιπωρημένο συριακό λαό”.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση White Helmets (Λευκά Κράνη) υποστηρίζεται από πολλές δυτικές κυβερνήσεις. Δρα σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Συρίας και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης του τρέχοντος έτους. Τα μέλη της υποστηρίζουν ότι είναι ουδέτερα, από πολιτικής πλευράς, ωστόσο οι επικριτές τους ισχυρίζονται ότι έχουν διασυνδέσεις με τζιχαντιστές. 

Σε ανακοίνωση τους στο CNN, τα White Helmets κρατούν αποστάσεις από το βίντεο, κάνοντας λόγο για “εσφαλμένη απόφαση”.

“Αυτό το βίντεο και οι σχετικές δημοσιεύσεις καταγράφηκαν από την RFS με τη συμμετοχή εθελοντών της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, με την ελπίδα να δημιουργηθεί μία σύνδεση μεταξύ του τρόμου στη Συρία και της μανίας του Mannequin challenge που υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για λανθασμένη απόφαση και ζητούμε συγγνώμη για λογαριασμό των εθελοντών που συμμετέχουν στο εν λόγω βίντεο”, αναφέρει η οργάνωση.

Μιλώντας στο Russia Today, η ανεξάρτητη ερευνήτρια και δημοσιογράφος Vanessa Beeley χαρακτηρίζει το βίντεο “εξωπραγματικό”, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει επανειλημμένως σκηνοθετήσει βίντεο.

“Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους White Helmets, με υπόνοιες όσον αφορά αν είναι όντως παραϊατρικό προσωπικό. Και πολλά από τα βίντεο τους έχουν αποδειχτεί ότι είναι πλαστά. Τα παιδιά που βγάζουν από τα συντρίμμια είναι εντελώς καθαρά, δεν υπάρχει σκόνη πάνω τους”, σημείωσε η Beeley.

Πηγή: Russia Today

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα