Οι Γερμανοί δεν θέλουν να κάνουν τουρισμό στην Τουρκία

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να κάνουν τουρισμό στην Τουρκία
A man walks in central Istanbul's Taksim Square, backdropped by a poster of Turkish President Recep Tayyip Erdogan,Tuesday, March 14, 2017. In a new verbal attack, Erdogan has called Germany and the Netherlands "bandit states" that are harming the European Union amid Turkey's growing tensions with the two countries over Turkish ministers' plans to hold campaign meetings there. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Θεωρούν υπερβολικά ανεκτική τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμεί πλέον να ταξιδέψει στην Τουρκία για τουρισμό, ενώ φαίνεται να τάσσεται και υπέρ της καταγγελίας – από την πλευρά της Γερμανίας – της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ‘Αγκυρα για το προσφυγικό. Συντριπτικό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπερβολικά ανεκτική την πολιτική της ‘Αγγελα Μέρκελ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag», το 53% των ερωτηθέντων δεν θέλει να κάνει διακοπές στην Τουρκία, η οποία αποτελούσε μέχρι πρότινος ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 ταξίδεψαν στην Τουρκία τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί, κατατάσσοντας την χώρα τρίτη στις προτιμήσεις τους. Την ίδια ώρα το 44% δηλώνει ότι παρά την ένταση στις διμερείς σχέσεις θα μπορούσε να φανταστεί μια επίσκεψη στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των προσφύγων, το 54% δηλώνει ότι θα προτιμούσε την καταγγελία της σχετικής συμφωνίας, ενώ το 81% εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ανοχή στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Τι θα ψηφίσουν οι Τουρκογερμανοί στις εκλογές;

Περίπου 720.000 Τουρκογερμανοί έχουν δικαίωμα ψήφου στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Το τι θα ψηφίσουν όμως, μετά και την παρότρυνση του Τούρκου προέδρου να μη δώσουν την ψήφο τους στα μεγάλα κόμματα CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και SPD (Σοσιαλδημοκράτες), παραμένει άγνωστο.

«Οι Τούρκοι προέρχονται παραδοσιακά από την εργατική τάξη και γι’ αυτό πολιτικά βρίσκονται πιο κοντά στα κόμματα που πρόσκεινται στην αριστερά, δηλαδή ψηφίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πράσινους» λέει ο Ούμουτ Κάρακας από το ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Data4U που ειδικεύεται σε ομάδες μεταναστών. Σύμφωνα με παλαιότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου, στις τελευταίες εκλογές το 64% των ερωτηθέντων είχε ψηφίσει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το 12% τους Πράσινους.

Το ότι οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής βλέπουν τη CDU με καχυποψία δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών: Εδώ και καιρό η παράταξη τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και κατά της διπλής υπηκοότητας. Επιπλέον οι πολιτικοί τουρκικής καταγωγής έχουν πιο έντονη παρουσία στα κόμματα που πρόσκεινται στην αριστερά. Οι πέντε από τους 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής ανήκουν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, τρεις στους Πράσινους (μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της παράταξης Τσεμ Έζντεμιρ) και στους Χριστιανοδημοκράτες μόλις μία βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας είναι το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα τεταμένες, με την Άγκυρα να προχωρά συνεχώς σε προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος των Τούρκογερμανών ζει αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία. Το 63% Τούρκων και Γερμανότουρκων που ζουν στη Γερμανία μιλά αποκλειστικά ή κυρίως τουρκικά. «Πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία παρακολουθούν αποκλειστικά μόνο τουρκικά μέσα ενημέρωσης» επισημαίνει ο Ούμουτ Κάρακας.

Πάντως ο Κάρακας πιστεύει ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής θα είναι μικρότερη. Μεγάλος χαμένος από αυτή την εξέλιξη θα ήταν το SPD.

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ, φωτό: AP / Λευτέρης Πιταράκης)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα