Ζάκυνθος: Έρευνες για δύο εμπρηστές. Συνεχίζεται η κατάσβεση

Ζάκυνθος: Έρευνες για δύο εμπρηστές. Συνεχίζεται η κατάσβεση
Πυρκαγιά στην Αναφωνήτρια Ζακύνθου το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSSI) Eurokinissi

Η Πυροσβεστική κάνει λόγο για βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς που κατέκαψε το Σάββατο σπίτια, περιουσίες και δάση στη Ζάκυνθο. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Νέος πύρινος εφιάλτης χτυπά την Ζάκυνθο, οι κάτοικοι της οποίας έζησαν μια δύσκολη νύχτα με επτά πύρινα μέτωπα να μαίνονται σε πλήρη εξέλιξη, απειλώντας σπίτια και περιουσίες, και τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια πραγματική μάχη προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η εικόνα ήταν βελτιωμένη: Από τα επτά μέτωπα, τα δύο (Σεβέικα και Μακρύς Γυαλός) τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

Η μεγάλη φωτιά στην Αναφωνήτρια έχει οριοθετηθεί και στόχος είναι μέσα στην ημέρα να παρουσιάσει ύφεση και να κατασβεστεί. Φωτιές είναι σε πλήρη εξέλιξη στις περιοχές Αργάσι, Αγαλάς καθώς και στις Βολίμες στις θέσεις Σκούτα και Παλιλόποι.

«Είναι καλύτερη πλέον η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την οριοθέτησή της» τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, για την πυρκαγιά που μαίνεται στην Αναφωνήτρια.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού κατευθυνόμενη προς το χωριό Μαριές. Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες έξω από το χωριό των Μαριών προκειμένου να εμποδίσουν τις φλόγες από το να προσεγγίσουν σπίτια.

Αυτήν την ώρα στο νησί επιχειρούν συνολικά 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν στο νησί από την ηπειρωτική χώρα με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού, προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων.

Πυρκαγιά στην Αναφωνήτρια Ζακύνθου το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSSI) Eurokinissi

 
Πυρκαγιά στην Αναφωνήτρια Ζακύνθου το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSSI) Eurokinissi

 

 

Έρευνες για εντοπισμό ατόμων που φέρονται να προσπαθούσαν να βάλουν πυρκαγιές

Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή την ώρα έρευνες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων στη Ζάκυνθο, προκειμένου να εντοπίσουν δύο άτομα, που φέρονται να προσπάθησαν, πριν από λίγο, να βάλουν δύο νέες πυρκαγιές στο νησί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα δύο αυτά άτομα εντοπίστηκαν από πιλότο ελικοπτέρου το οποίο επιχειρούσε κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται δυτικά του χωριού Μαριές.

Κάηκαν σπίτια και περιουσίες

Στην Αναφωνήτρια κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένοι ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του χωριού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές άλλη μια οικία και ένα κατάστημα, ενώ η φωτιά έκαψε και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι αρχές διέταξαν χθες την εκκένωση του χωριού από τα πρώτα κιόλας λεπτά που διαπιστώθηκε ότι οι φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Η φωτιά τελικώς έφτασε στα σπίτια με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Μάλιστα, η φωτιά περικύκλωσε και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ ένα μέτωπό της κινήθηκε προς την περιοχή του Ναυαγίου, και τα άλλα προς τις Μαριές και τις Ορθονιές.

Στο Πόρτο Βρώμη, οι φλόγες έφτασαν μέχρι το λιμάνι και η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να απομακρύνει 25 οχήματα με 100 τουρίστες.

Πυρκαγιά στην Αναφωνήτρια Ζακύνθου το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSSI) Eurokinissi

‘Μας άφησαν μόνους με τη φωτιά’

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι στο νησί υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά. «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα «Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσε άλλος κάτοικος των Μαριών.

« Για άλλη μια φορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο και συνεχίζεται εδώ και δύο μέρες, ο συντονισμός των δυνάμεων αποδείχθηκε ανύπαρκτος και η παρέμβαση τους καθυστερημένη με αποτέλεσμα να καταστραφούν μεγάλες δασικές εκτάσεις, σπίτια και αγροτικές μονάδες και να απειληθεί η ζωή των κατοίκων. Είναι προφανές ότι από ανικανότητα της κυβέρνησης υποτιμήθηκε ο κίνδυνος και ο κύριος όγκος των δυνάμεων έφθασε ενώ η φωτιά ήταν πλέον ανεξέλεγκτη. Ας αφήσουμε πλέον τις δικαιολογίες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σ’ αυτή την κυβέρνηση είναι τραγικά λίγοι για να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις και οι πολίτες πληρώνουν καθημερινά ακριβά την ανικανότητά τους» ανέφερε από πλευράς του ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

 

Σε ύφεση οι φωτιές σε Ασβεστοχώρι και Πρέβεζα

Σε ύφεση βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβεστικά οχήματα με 47 άνδρες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα σε ύφεση είναι και η μεγάλη δασική φωτιά που εκδηλώθηκε σε κορυφογραμμή στην περιοχή Παπαδάτες στην Πρέβεζα. Στο σημείο μετέβησαν 24 πυροσβέστες με επτά οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε Σανταμέρι και Άγιο Νικόλα Σπάτων δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι εστίες που έχουν απομείνει αντιμετωπίζονται κυρίως από επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στην περιοχή Ταξιάρχες στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα να συνεχίζουν τις προσπάθειες για πλήρη κατάσβεση, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και της πυρκαγιάς που μαίνεται σε δασική περιοχή στη θέση Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Καρύταινα Αρκαδίας. Στη μάχη για την κατάσβεση, μετέχουν 8 οχήματα, 20 πυροσβέστες, καθώς και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δασική περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βάτι και Προφύλια στη νότια Ρόδο καθώς και η πυρκαγιά που έκαιγε χαμηλή βλάστηση, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας.

Σε ύφεση τέλος είναι και η πυρκαγιά στην περιοχή Αμοργιανών Αμφιλοχίας.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Παραμένει πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 27 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες).

 

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό «199».

(Φωτογραφίες: imerazante)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα