Εκλογές 2015: Το Σαββατοκύριακο του Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ, όπως το είδε το NEWS 247

Εκλογές 2015: Το Σαββατοκύριακο του Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ, όπως το είδε το NEWS 247
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ 80η ΔΕΘ (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Μετά την εμφάνιση σε πρωθυπουργικό, υπεύθυνο και άκρως μετριοπαθές στυλ, ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει σήμερα τη μάχη των αναποφάσιστων στο debate με Τσίπρα, ενώ παράλληλα ξεκινά η εκστρατεία στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου θα κριθεί ενδεχομένως το ντέρμπι με ΣΥΡΙΖΑ

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Προφίλ κυβερνήτη επιχείρησε να κτίσει το Σαββατοκύριακο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος βλέπει ορατό το ενδεχόμενο στις δεύτερες εκλογές του 2015 να αναδειχθεί πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας το καθήκον εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

Η καραμανλική συμβουλή “Βαγγέλη, κάν’το όπως ο Τσώρτσιλ” φαίνεται πως εισακούσθηκε, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ (ο οποίος φρόντισε να επισκεφθεί την Παρασκευή την Πρώτη Σερρών) απέφυγε δια ροπάλου την παραμικρή δέσμευση ή υπόσχεση για την επομένη των εκλογών:

Για θέματα όπως το συνταξιοδοτικό ξεκαθάρισε πως άμεσα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. Για τη φορολόγηση των αγροτών παρέπεμψε στο περιθώριο που θα δώσει ενδεχόμενη μείωση της προβλεπόμενης ύφεσης. Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά τις εκλογές τόνισε “Δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε, δεν ξέρω τι ουρές έχουμε”. Απέφυγε επίσης να πει με ποιους και πως ακριβώς θα κυβερνήσει, αφήνοντας τη συζήτηση αυτή για την επομένη των εκλογών.

Τότε όμως γιατί οι αναποφάσιστοι και απογοητευμένοι ψηφοφόροι, που σκέπτονται την αποχή, και στους οποίους απευθύνθηκε ιδιαίτερα ο κ.Μεϊμαράκης, να επιλέξουν εκείνον για να εφαρμόσει το μνημόνιο Τσίπρα; Το επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ εν προκειμένω είναι η αυξημένη δική του αξιοπιστία και η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Κατά τη συνέντευξη τύπου χθες ο κ.Μεϊμαράκης ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα πως κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μακροημερεύσει (αναφέρθηκε στους 53 και διερωτήθηκε εάν ο κ.Τσίπρας θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη των εκλογών).

Με ιδιαίτερη σπουδή επίσης επιχείρησε να δείξει ότι επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Πέταξε έτσι όμως στον κ.Τσίπρα το μπαλάκι της άρνησης μίας συγκυβέρνησης που στην πραγματικότητα κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επιθυμεί.

Αυτό δε σημαίνει πως ο κ.Μεϊμαράκης δε γνωρίζει ότι για να αντέξει η όποια κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους διακομματική ευρύτερη συμφωνία για το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα τον επόμενο χρόνο, για αυτό μίλησε για εθνική ομάδα και έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα μετρημένων βημάτων μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.

Ανέφερε μάλιστα ως το μόνο εφικτό δρόμο, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων άμεσα, ώστε στη συνέχεια από την υποχώρηση της ύφεσης και από την αξιοπιστία που θα έχει ξανααποκτήσει η χώρα, να υπάρξει κάποια δυνατότητα χαλάρωσης.

Ο κ.Μεϊμαράκης μπορεί να έπαιξε με μετριοπαθή λόγο, συνέχισε όμως με το προσωπικό του στυλ και τις ατάκες κατά Τσίπρα. Απέρριψε τόσο την επιχειρηματολογία περί δεύτερης ευκαιρίας στον παραιτηθέντα πρώην πρωθυπουργό, όσο και την αντιδεξιά ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μας παρουσιάζουν ως τη δεξιά με τα γαμψά νύχια και το μουστάκι. Ούτε γαμψά νύχια έχουμε και το μουστάκι είναι περιποιημένο. Ερχόμαστε με διάθεση συνεργασίας”.

Μετά τη ΔΕΘ, το debate και η μάχη του λεκανοπεδίου Αττικής

Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει σήμερα τη μάχη των αναποφάσιστων στο debate με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα η εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνει όλο το βάρος στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου θα κριθεί ενδεχομένως το ντέρμπι με ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Μεϊμαράκης παραδέχθηκε πως το πρώτο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξέφρασε την ελπίδα το δεύτερο, το οποίο θα έχει σαφώς πιο χαλαρούς όρους, να είναι πιο “ζωντανό”.

Το επιτελείο της Συγγρού θεωρεί κρίσιμη την αποψινή τηλεμαχία από την οποία ενδεχομένως να κριθεί ποιος θα κάνει την πιο “πρωθυπουργική” εμφάνιση. Τα στελέχη που έχουν αναλάβει την “προπόνηση” του προέδρου της ΝΔ και εν όψει του δεύτερου debate, εστιάζουν στην υπευθυνότητα και τη μετριοπάθεια, σε συνδυασμό με την αμεσότητα του λόγου του κ.Μεϊμαράκη, ο οποίος θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ σοβαρότητας και του χαλαρού προσωπικού του στυλ.

Η υπόλοιπη εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε εκδηλώσεις και ομιλίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς ειδικά η Β’ Αθηνών μπορεί να κρίνει μία αναμέτρηση “στον πόντο”, όπως έγινε και το 2000. Αυτή τη φορά στη Συγγρού ελπίζουν ότι μπορεί να συμβεί το ανάποδο: Όπως πριν 15 χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει χάρη στο προβάδισμα του στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, έτσι η ΝΔ τώρα εστιάζει στη Β’ Αθηνών, όπου εκλεγόταν πάντα και ο ίδιος ο κ.Μεϊμαράκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα